Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika ABD Tipi Başkanlık tartışmaları sürüyor; AK Parti, CHP ve MHP'den yorumlar geldi

        Başbakan Binali Yıldırım'ın, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na "ABD Tipi Başkanlık Sistemi" çağrısı üzerine başlayan tartışma devam ediyor.

        CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdal Aksünger, ABD Tipi Başkanlık Sistemi tartışmalarına ilişkin, "ABD bunu kendi içinde 150 yılda bir yere getirmiş. Bizde de demokrasiyi, laikliği, temel hak ve hürriyetleri, eşit yurttaşlığı, bunları koruyabilecek bir sistemi mevcudiyette sindirerek bir yere getirmek lazım." dedi.

        Aksünger, yaptığı açıklamada, Türkiye'deki başkanlık sistemi tartışmalarının çok objektif bir şekilde yürümediğini belirterek, "Bana göre parlamenter sistem devam etmeli ancak kırık tarafları var, onarılması gerekiyor" ifadesini kullandı.

        NUMAN KURTULMUŞ: EYALET SİSTEMİ, FEDERAL SİSTEM YOK

        Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, gazetecilerle iftar yemeğinde bir araya geldi. Kurtulmuş, yemek sonrası gazetecilerin sorularını cevapladı.

        Başkanlık Sistemi konusunda CHP'den gelen tepkilere dikkati çeken Kurtulmuş "Zannediyorum ki CHP saçını başını yoluyor. Partinin de içinde olduğu bir zihniyetten bahsediyorum. Millette organik bağı olmayan hiç kimse bu ülkede Cumhurbaşkanı olamaz. Büyük değerler kimi ortaya çıkaracaksa o Cumhurbaşkanı olacak. Parlamentoda tartışılır karar verilir, verilemezse millete gidilir, sonuç neyse biz kabul edilir. Bunun için herkes eteklerindeki taşları dökecek. TBMM karar veremiyorum diyorsa da kararın esas sahibi millettir. Ümit ediyoruz ki referanduma kalmaz, Başkanlık Sistemi'ni içeren anayasa değişikliği Meclis'ten geçmiş olur" şeklinde konuştu. Kurtulmuş, "AK Parti'nin çalıştığı anayasa modelleri, başkanlık modellerinin hiçbirisinde eyalet sistemi yoktur, federal bir sistem yoktur" dedi.

        OKTAY VURAL: AL GÜLÜM, VER GÜLÜM...

        MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, AK Parti ile CHP'nin, "Türkiye'yi başkanlık sistemi adı altında bir dönüşüme götürmek üzere adeta anlaştığını, ikisinin de Cumhuriyetin kalesine gol atma peşinde olduğunu" savundu.

        İki zihniyetin ne kadar çelişki içinde olduğunun ortaya çıktığını ileri süren Vural, "Sayın Kılıçdaroğlu'nun AKP'ye verdiği gollük pası, AKP değerlendirirken, 'hodri meydan' diyerek, 'İster Şili modeli olsun, isterse Meksika soslu olsun, isterse Putinvari olsun. Başkanlık sistemi olsun da ne olursa olsun' diyorlar. Bu zihniyetin neresi yerli, neresi milli? Sürekli başka merkezlerden başkanlık sistemini ithal etmek isteyenler, Türkiye'nin meselelerinin değil kendi arzu ve ihtiraslarının peşinde koşmaktadırlar." diye konuştu.

        Vural, Kılıçdaroğlu'na, "ABD tipi başkanlık modelini konuşacaktınız, niye o zaman TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu'ndan çıktınız?" diye sorarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

        "Kiminle oyun oynuyorsunuz. Al gülüm ver gülüm... CHP ile AKP, Türkiye'yi başkanlık sistemi adı altında bir dönüşüme götürmek üzere adeta anlaşmış gibi. Televizyonda 'Oturup konuşalım' diyorsunuz, komisyonda 'parlamenter sistem olsun' diyerek bu komisyonu ortadan kaldırıyorsunuz. Bu ne perhiz bu ne lahana turşusu. İkisi de milletin, Cumhuriyetin kalesine gol atma peşinde. Komisyonu bundan önce AKP, şimdi CHP bozdu. Türkiye'yi başkanlık sistemi girdabına sokmak için adeta ikisi de çalışıyor, çabalıyor. Bunların hangisine vatandaşımız inanacak. Bu iki partinin de aziz Cumhuriyetimizin temelleri ve sistemimizin gereği olan konuları savunmakta aciz kaldığını ortaya koyuyor. Böyle bir siyaset olmaz."

        Ajanslar

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ