Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Güvenlik Kilis sınırını 'KORKUT' ve 'SERHAT' koruyacak
        1

        Nurcan İNAL/GAZETE HABERTÜRK

        Terör örgütü IŞİD, 18 Ocak 2016’dan itibaren Suriye’deki mevzilerinden Kilis’e 83 roket mermisi atarak kenti hedef almış, 21 kişinin yaşamını yitirmesine, 80’den fazla kişinin de yaralanmasına sebep olmuştu.

        2

        Roket saldırılarının artması üzerine Suriye’den gelebilecek tehditlere karşı askeri tedbirler alınmıştı.Kilis sınır birliklerine konuşlandırılan “Sakarya’’ olarak bilinen çok namlulu roketatarlar, Fırtına obüsleri ve insansız hava araçları ile koalisyon savaş uçakları, Türkiye sınırı yakınında bulunan IŞİD’e ait toplam 116 roket rampasını imha etti.

        3

        İLK SERHAT ÖNCÜPINAR’DA

        Sınıra şimdi de ASELSAN’ın ürettiği “KORKUT’’ adlı hava savunma sistemleri ile “SERHAT’’ adlı hava radar sistemi yerleştiriliyor. Yaklaşık 1 ay önce ilki Öncüpınar’a yerleştirilen SERHAT’ların Elbeyi sınırına da konuşlandırılacağı öğrenildi.

        4

        Kilis sınırını bu 2 hava savunma sistemi koruyacak.

        5

        ROKET DÜŞMEDEN İMHA

        Dakikada 1100 atış yapabilen KORKUT, İHA’lardan kaçan roketleri düşmesine 4 kilometre kala havada imha edecek

        6

        Öte yandan sınır güvenliğini sağlamak için HIMERS (Yüksek Mobiliteli Topçu Roket Sistemi) savunma sisteminden 2 batarya ile silahlı İHA’ların da Kilis sınırına getirilmesi planlanıyor.

        7

        Türkiye’nin ürettiği milli İHA Bayraktar TB2 Taktik de sınırı koruyacak. ROKETSAN MAM-L güdümlü mühimmatı ile atış testinde 8 kilometre mesafeden hedefi yüzde 100 tam isabet ile vurması İHA’nın başarısını gösterdi.

        8

        DUVARDA SONA YAKLAŞILDI

        911 kilometre Türkiye-Suriye sınırının güvenliğini sağlaması ve kaçak geçişlerin önlenmesi amacıyla Sınır Fiziki Güvenlik Sistemi (SFGS) kurulması için başlatılan duvar örme çalışmalarında da sona yaklaşıldı. Duvar örme işlemleri Kilis, Gaziantep, Hatay, Şanlıurfa ve Mardin illerinde devam ediyor.

        9

        Kilis sınırında yüzde 70’i tamamlanan ve 4 metre yüksekliğindeki modüler duvarların üzerine 1 metre jiletli tel çekilecek. Bölgede 300 metrede bir inşa edilen kullelerle ve ASELSAN tarafından termal kamera Zeplin ile Türkiye-Suriye sınırı 7/24 takip edilecek.

        10

        911 kilometrelik sınırın 100 kilometrelik bir bölümünü IŞİD kontrol etse de sınırın diğer geniş bölümü PYD’nin elinde. Öncüpınar Sınır Kapısı’ndan baş-layıp Reyhanlı’ya kadar örülecek duvarlar, terör örgütlerinin kaçakçılıktan elde ettiği gelire de darbe vurmuş olacak.

        11

        SERHAT
        GÖREVİ: Havan tespit radarı
        MENZİL: 6 km operasyonel havan tespit/takip
        ÖZELLİĞİ: 360 derece kapsama alanı ile aynı anda birden çok atışın tespiti.

        12

        KORKUT

        GÖREVİ: Hava savunma sistemi

        ATEŞ GÜCÜ: 2x35 mm top

        PERFORMANS: Dakikada 1100 atış