Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Güvenlik Suriye sınırına güvenlik duvarı ve akıllı kule

        Türkiye ile Suriye arasındaki sınır hattına yapılacak olan 350 kilometre uzunluğundaki beton blok duvarın yarısına yakını tamamlandı.

        Suriye'deki iç savaş ve son dönemdeki terör saldırıları nedeniyle ülke genelinde olduğu gibi Suriye sınırında da güvenlik önlemleri artırılıyor.

        Milli Savunma Bakanlığı, başta sınırın diğer tarafından yapılacak olası saldırılar olmak üzere kaçakçılık ve yasa dışı giriş-çıkışları önlemek amacıyla Suriye sınırında aldığı tedbirleri genişletiyor.

        911 kilometrelik sınır hattının 350 kilometresine döşenecek güvenlik duvarını örme çalışmaları hummalı bir şekilde sürüyor.

        Güvenlik amacıyla döşenen dayanıklı duvarın Hatay ve Şanlıurfa'daki önemli bir bölümü tamamlandı. Gaziantep, Kilis, Mardin ve Şırnak hudut hattında 14 ayrı bölgedeki duvar örme çalışmaları ise devam ediyor. Sınır hattı boyunca 2 metre genişliğinde ve 3 metre yüksekliğindeki 7 tonluk seyyar blokların tamamlanan kısmında, duvarların üzerilerine jiletli tel de çekiliyor.

        Şu ana kadar 170 kilometrelik kısmı tamamlanan duvarın 180 kilometresinin de yıl sonuna kadar bitirilmesi hedefleniyor.

        AKILLI KULELERDEN OTOMATİK ATEŞ

        Sınır bölgesinde duvarların tamamlandığı bölgelere ise askeri "akıllı kule" için çalışmalara başlandı.

        Bölgede 300 metrede bir yapımı planlanan kuleler, ASELSAN tarafından son teknolojiye göre üretilen güvenlik cihazlarıyla donatılacak.

        Kulelerde, makineli silahlar, termal kamera ve anons sistemi kurulacak. Sınır hattına 300 metre yaklaşan şüpheli şahıslar Arapça, Türkçe ve İngilizce anonslarla uyarılacak. Uyarıları dikkate almayanlar için otomatik ateş edilebilecek sistem devreye girecek.

        KARAKOLLARA BETON DUVARLI ÖNLEM

        Son dönemde terör örgütü PKK mensuplarının bombalı araçlarla jandarma karakollarına yönelik saldırılarının ardından sınır hattında da farklı önlemler alınıyor. Olası saldırılara karşı hudut karakollarının etrafı ve nizamiye girişlerine 5 metre yüksekliğinde özel korunaklı beton duvarlar örülüyor.

        Sınır hattı boyunca her 50 metrede bir nöbet noktası da bulunuyor. Sınırdaki nöbetçi kule ve kulübeleri de güvenlik çalışmaları kapsamında güçlendiriliyor. Askeri araçlar, sınır hattında gece-gündüz devriye atarken, sınır hattındaki kulelerde nöbet tutan askerler de sınırı 24 saat boyunca gelişmiş teknolojik cihazlarla izliyor.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ