Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika HDP'li iki vekil ifade vermeye gitmedi

        Dokunulmazlıkları kaldırılan HDP Muş milletvekilleri Ahmet Yıldırım ve Burcu Çelik Özkan, savcılıkça ifadeye çağrıldı. HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, iki vekilin ifade vermeye gitmeyeceğini söyledi.

        Alınan bilgiye göre, milletvekillerinin yasama dokunulmazlığının kaldırılmasına ilişkin anayasada değişiklik yapılmasını öngören kanunun Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmesinin ardından hazırlanan fezlekeler, ilgili savcılıklara ulaşmaya başladı.

        Muş Cumhuriyet Başsavcılığı, HDP milletvekilleri Yıldırım ve Özkan hakkında hazırlanan fezlekelerde yer alan atılı suçlarla ilgili soruşturmayı başlattı.

        Milletvekilleri Yıldırım ve Özkan, savcılık tarafından ifadeye çağrıldı. Söz konusu milletvekilleri hakkında "Terör örgütünün propagandasını yapmak", "Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet" ve "kamu görevlisine hakaret" suçlarından fezleke hazırlanmıştı.

        KÖY KORUCULARINA YÖNELİK İFADELER

        HDP Milletvekili Özkan hakkında hazırlanan fezlekeler arasında 8 Haziran'da partisince düzenlenen seçim kutlamasında köy korucularına yönelik sarf ettiği sözlerde yer alıyor.

        Özkan, konuşmasında köy korucularına "Bu memleketten defolup gideceksiniz. Bize uzattığınız o keleşi (kalaşnikof silahı) size çevirmesini çok iyi biliriz." ifadesini kullanmıştı.

        Savcılık, milletvekili Özkan'ın söz konusu konuşmasında suç unsuru tespit ederek, dokunulmazlığının kaldırılması için fezleke hazırlamıştı.

        DEMİRTAŞ: İFADE VERMEYECEKLERİNİ SÖYLEDİLER

        Gazetecilerin dokunulmazlıklarla ilgili sorularını yanıtlayan Demirtaş, "Dün itibarıyla iki milletvekilimiz savcılığa davet edildi. Muş Milletvekillerimiz Sayın Ahmet Yıldırım ve Burcu Çelik, telefonla davet edildiler, arkadaşlarımız ifade vermeye gitmeyeceklerini belirttiler. Şu an başka davet, tebligat alan milletvekilimiz yok" dedi.

        SAVCILIK SÜRECİ

        Dokunulmazlığı kaldırılan milletvekilleri hakkında hazırlanan ve Cumhuriyet Başsavcılıklarına ulaşan her bir fezlekeyle ilgili ayrı soruşturma yürütülecek.

        Soruşturmalar, Türk Ceza Kanunu (TCK) ve Ceza Muhakemeleri Kanunu (CMK) hükümleri uyarınca yapılacak. Dokunulmazlığı kaldırılanların milletvekilliği devam edecek.

        Dokunulmazlığı kaldırılan bir milletvekili, sadece dokunulmazlık hangi iddia için kaldırılmışsa o iddiadan yargılanacak. Hakkında iddianame hazırlanan ve dava açılanlar yargılanacak. Davalar, isnat edilen suçlara göre görevli mahkemelerde görülecek.

        Milletvekilliğinin sona ermesi, Anayasa'nın "Milletvekilliğinin Düşmesi" başlıklı 84. maddesinde düzenleniyor. "Milletvekilliğinin, kesin hüküm giyme veya kısıtlanma halinde düşmesi, bu husustaki kesin mahkeme kararının Genel Kurula bildirilmesiyle olur" hükmü uyarınca hakkındaki mahkumiyet kararı kesinleşenlerin milletvekilliği, kesin kararın TBMM Genel Kuruluna bildirilmesiyle düşecek.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ