Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Eğitim Yurtdışında okunacak ideal yaz okulları

        Pervin KAPLAN/GAZETE HABERTÜRK

        3 aylık yaz tatiline girilmesiyle birlikte aileler de yaz okullarına yönelmeye başladı. Seçenekler arasında yurtdışı da var. Her yıl yaz aylarında yaklaşık 15-20 bin arasındaki çocuk ve gencin 3-6 hafta arasında değişen sürelerle ABD’den Almanya’ya, Kanada’dan İngiltere’ye kadar birçok ülkede yaz okuluna gittikleri tahmin ediliyor. Aileler için yurtdışının tercih edilmesinin nedeni çocuklarının yabancı dil yeterliliklerini artırmak, başka ülkelerin kültürlerini görmelerini sağlamak ve tek başlarına zaman geçirerek kendilerine güvenlerinin artmasına katkıda bulunmak. Üniversite kampuslarındaki yaz okulları ise gelecekte seçilecek üniversite için karar vermeye de etkili oluyor. Bu okullarda hem liseli hem üniversiteliler kredili ders alıyor. Ayrıca IELTS, TOEFL gibi dil sınavlarına hazırlayanlar da Uluslararası Bakalorya (IB) hazırlık okulları da ilgi görenlerden. Yaz okulları artık aileleriyle birlikte 5 yaşındaki çocukları da kabul ediyor. Yaz okullarında yalnızca dil eğitimi verilmiyor, sanat, doğa sporları, kamp deneyimi ile kültür turları programları da yer alıyor. Kare Eğitim Yurtdışı Eğitim Koordinatörü Olcay Erten, ülkelere göre yaz okulları alternatiflerini çıkardı

        IB YAZ OKULLARI İLGİ GÖRÜYOR

        IB (International Baccalaureate) programına katılmayı planlayan ya da IB programı- nın ilk senesini tamamlayıp ikinci yılda yapılacak IB sınavlarına hazırlanan liseliler, 2 ile 4 haftalık “Pre IB” ya da “Mid IB” yaz okullarını tercih ediyor. Bu özel programlarda öğrencilere zaman yönetimi, organizasyon ve planlama, ileri yazım teknikleri, makale yazımı, araş- tırma ve soruşturma becerileri, yaratıcı yazarlık, münazara teknikleri, liderlik, sosyal sorumluluk, iletişim becerileri, eleştirel okuma gibi IB programına uygun dersler veriliyor. Onlar da hafta sonları spor ve kültürel etkinliklere ya da kampa gidiyor. Bu programları başta Cambridge, St. Andrew’s gibi üniversiteler olmak üzere daha çok ABD ve İngiltere üniversiteleri düzenliyor. 3 haftalık bir program ortalama 4 bin sterlin.

        ABD

        Üniversitelerdeolduğu gibi yaz okulu seçeneklerinde de ilk sırada. Programlar 2-6 haftalık, 8 yaşındakileri de kabul ediyor. Konaklama üniversite ya da lise kampuslarında olabiliyor. Haftada 15-20 saat İngilizce eğitim veriliyor, kalan zamanda öğrenciler sosyal, kültürel ve sportif aktivitelere, hafta sonları da gezilere gidiyor. Bazı okullarda üniversiteye ya da TOEFL, IELTS gibi dil sınavlarına ya da IB’ye hazırlık programları var. Bu tip programları sunan en popüler üniversiteler arasında, UCLA, Stanford, Harvard, Brown, Upenn, University of Michigan, Columbia, Cornell sayılabilir. Ful aktiviteli 3 haftalık yaz okulu programlarının her şey dahil maliyeti 3 bin 500 dolardan başlıyor, 5 bin dolara çıkıyor. Kredili yaz okullarında ücret 6-10 bin dolar arasında.

        KANADA

        10-16 yaş grubuna hem dil hem aktiviteli 2-6 haftalık programlar sunuluyor. En uygun aylar temmuz, ağustos ve eylül. Konaklama yaz okulunun olduğu kampusta ya da aile yanında oluyor. Üniversiteler de dil okulları gibi kendi programlarını açıyor. Örne- ğin Toronto Üniversitesi gibi. Bu programlar Türk öğrenciler tarafından daha çok tercih ediliyor. Genel İngilizce’nin yanı sıra, TOEFL, IELTS gibi sınavlara hazırlık dersi de veriliyor. Haftada 15 ile 20 ders arasında dil eğitimi var. Ortalama 2 haftalık her şey dahil yaz okulu programının maliyeti 2 bin 600, 3 haftalık programlar 3 bin 500, 4 haftalık programlar ise 4 bin 500 Kanada Doları.

        İNGİLTERE

        Kültürel gezilerin de yer aldığı 2-3 haftalık aktiviteli yaz okulu programları ilgi görüyor. Sabahları ders öğleden sonra tenis, voleybol, baskebol, futbol, dans, drama gibi aktivitelere katılıyorlar. Bazı okullarda bu dersler özel programlarla yapılıyor. Örneğin, Arsenal’in ya da Manchester United’in ismi ile organize edilen futbol kampları ya da özel hocalarla basketbol, tenis kampları düzenlenir. Aile yanında konaklama da yaygın. Lise öğrencileri üniversitelerin düzenlenlediği kredili ders veren okullar ile IB programlarına katılıyor. İngiltere’de son yıllarda 5 yaşındaki çocukların anneleri ile birlikte katıldığı yaz okulları büyük ilgi görüyor. Ücretler haftalık 550 sterlin civarında. Bu ücret bazı okullarda 1500 sterline kadar çıkabiliyor. Ortalama fiyatlar haftalık 700 ile 800 sterlin arasında.

        İSVİÇRE

        Yaz okulları da kış okulları gibi çok popüler. Genellikle 6-16 yaş grubu için Almanca, Fransızca ve İtalyanca ve İngilizce dillerinde düzenleniyor. Türklerin tercihi İngilizce yaz okulları. Bunlar da özellikle Amerikan liselerinin kampuslarında, 3-4 haftalık sürelerle düzenleniyor. Bazı programlarda dil sınavları için seçmeli derslere katılmak da mümkün. Konaklamalar çoğunlukla okulun yurdunda. Haftada 20 saat ders işlenen yaz okullarının ücretleri yaklaşık iki hafta için 2 bin 515 İsviçre Frangı, 3 hafta için 3 bin 665 İsviçre Frangı. Amerikan okullarında sunulan İngilizce yaz okullarının ücreti daha yüksek oluyor.

        ALMANYA

        Başta Almanca eğitim veren okullardan olmak üzere bu dili öğrenmek ve geliştirmek isteyen öğrenciler 2 veya 3 haftalık programlara katılıyor. 8-18 yaşları arasındaki gençler kabul ediliyor. Haftada ortalama 20 saat Almanca ders oluyor. Konaklama ya okulun içinde ya da okula yakın mesafede oluyor. Aile yanı konaklama da yaygın. Ücretler aile yanında kalındığında bütün ücretler dahil yaklaşık 2 hafta için 1280 Euro, 3 hafta için 1900 Euro. Yurt konaklamasında ve yoğun ders taleplerinde ücret artıyor.

        AVUSTURYA

        Almanya gibi Almanca dil bilgilerini geliştirmek isteyenler tercih ediyor. Bazı okullar Almanca sınavları için hazırlık dersleri de veriyor. Viyana’da yaz okulu programlarının haftalık maliyeti, eğitim, konaklama, yemek, aktivite ve geziler dahil yaklaşık 855 Euro. Konaklama şekli, ders yoğunluğu bu ücretleri değiştiriyor. Aile yanında da kampus yurtlarında da konaklama olanağı var.

        FRANSA

        Genellikle 10-17 yaşları arasında katılım oluyor. Programlar 3 ile 6 hafta arasında değişiyor. Öğleden sonraları aktiviteler

        ve geziler oluyor. Etkinlikler arasında sporun yanı sıra sanat ve dans var. 18 yaş altı izin almadan kampus ya da aile yanından ayrılamıyor. Okullar daha çok Paris, Nice, Cannes, Antibes kentlerinde. Ücretler kente ve programa göre değişiyor. 2 hafta için aile yanı konaklamalı ve haftada 20 ders Fransızca eğitimin bedeli her şey dahil 1200 Euro civarında. 3 haftalık programların ücretleri ise yaklaşık 1650 Euro. Yurtta konaklama tercih edildiğinde bu ücretler 300 ile 400 Euro arasında artıyor.

        İSPANYA

        Her dil seviyesindeki 5-18 yaş arasındakiler için 2-4 haftalık düzenleniyor, yurt ya da aile yanında konaklamalı oluyor. İspanyolca derslerinin sonrasında etkinlik ve kültürel geziler oluyor. Türk öğrenciler üniversite kampuslarında düzenlenen yaz okullarını seçiyor. Ücretleri, 2 hafta aile yanı konaklamalı ve haftada 20 ders İspanyolca eğitim alabileceğiniz her şey dahil ücreti 1.100 Euro civarında. Bu ücret 3 haftalık programlarda yaklaşık bin 550 Euro.

        İTALYA

        Ülkenin mimari, tasarım, moda ve sanattaki liderliği bu alanlarda öğrenim görmek isteyen öğrenciler için bu ülkenin yaz okullarını popüler kılıyor. 10 yaşındaki çocuklar için de yaz okulları var. Türkiye’den daha çok İtalyan okulları ile ikinci dil olarak İtalyanca’yı öğrenen lise öğrencileri gidiyor. Genellikle haftada 20-30 saat arasında İtalyanca ders veriliyor. Bu programlar genellikle A1-C1 seviyelerine uygun her öğrenciyi kabul ediyor. Ders sonrasında etkinlik ve geziler oluyor. Konaklama yurt ya da aile yanında oluyor. Aile yanında 2 hafta konaklama ve haftada 20 saat İtalyanca eğitiminin bedeli her şey dahil yaklaşık bin 350 Euro, 3 haftalık yaz okulunun bedeli ise 1950 Euro. Yurtta konaklama tercih edildiğinde ücret yaklaşık 100 ile 300 Euro arasında artıyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ