Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Eğitim TEOG’da 7 ay sonra gelen soru iptali tartışması

        Pervin KAPLAN / GAZETE HABERTÜRK

        Geçen kasım ayında ilk oturumları yapılan Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi (TEOG) sınavlarından Türkçe ve TC İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük derslerinden 1’er sorunun iptali tartışma yarattı. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), yargı kararına göre bu 2 soruyu tüm öğrenciler doğru yapmış kabul edilerek, TEOG puanlarının hesaplanacağını açıkladı. TEOG sınav sonuçları sadece liselere geçişte değil aynı zamanda okul yazılılarından biri olarak kabul edilerek, karneye işleniyor. Yargı kararıyla birlikte bu sınavların yeni notları e-okul sistemine dün işlendi. Böylelikle soruyu yanlış yaptığı kabul edilen öğrencilerin bu dersten yazılısı 5 puan arttı. Yeni düzenlemeyle birlikte birinci dönem şampiyon sayısı da 15 artarak 1540 oldu.

        ÖMER DAYI VE ÖRÜMCEK GENLİ KEÇİ

        Ancak tartışma hangi soruların iptal edildiğinin ortaya çıkmasıyla başladı. Çünkü sınavlardan sonra hem eğitimciler hem de aileler, 4 sorunun hatalı olduğunu savunmuştu. A kitapçığına göre bu sorular Türkçe’de “Ömer Dayı” olarak bilinen 4’üncü; Fen ve Teknoloji’de “Örümcek Genli Keçi” diye tanınan 9’uncu; TC İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük testinin A kitapçığında “Selanik” olarak bilinen 8’inci ile itilaf devletlerinin Osmanlı devletine önerileri ve kamuoyunda “Mısır” sorusu olarak yer alan 9’uncu soruydu. İşte bu 4 sorunun iptali istemiyle dava açıldı.

        ‘BU SORULARA NE OLDU?’

        Dava açanların da aralarında olduğu veliler, “Hiçbir yerde tartışılmamış, dava açıldığına ya da itiraz edildiğine dair bilgi gelmeyen bu soruların tüm öğrenciler için doğru kabul edilmesinden kimlerin çocukları fayda sağlayacak? Asıl iptali için dava açılan Ömer Dayı, Selanik, Mısır ve Örümcek Genli Keçi’ soruları kamuoyunda da en çok tartışılan sorulardı. Bu sorular ne oldu?” itirazında bulunuyor.

        SORULAR PUANLARI DEĞİŞTİRDİ

        Bu soruların iptali ile birlikte öğrencilerin e-okul sisteminde bu sınavların yazılı notları 5’er puan yükselirken, 1.2 milyon öğrencinin liselere geçişinde kullanılacak Yerleştirmeye Esas Puan’ları (YEP) da değişti. Türkçe testinin de puanlar hesaplanırken kullanılacak katsayısı en yüksek katsayı olan 4 olduğu dikkate alındığında bu iptal sorularla birlikte öğrencilerin puanları da etkilendi ve sıralamada değişiklikler oldu.

        ÖZEL OKUL PUANLARINI ETKİLEYECEK

        Ayrıca Türkçe ve İnkılap dersi sınavlarının sonuçlarını da dikkate alarak yerleştirme puanlarını hesaplayan yabancı özel liseler ile kolejlere girmeyi planlayan ve bu sorudan daha önce hatalı olduğu için puan alamayan öğrenciler avantaj kazandı.

        YARGI KARARI 38 GÜN İÇİNDE ÇIKMAZSA...

        Bu arada 2 yıl önce yapılan düzenleme ile 5472 sayılı Kanun’da MEB ve ÖSYM’nin yaptığı merkezi sınavlara itiraz ve yargı süreciyle ilgili kısaltma geldi. Bu sınavlara dava açmayı 10 güne düşüren kanuna göre tüm itirazlar ve uzatmalar dikkate alındığında yargı kararı 38 gün içinde çıkmazsa MEB de ÖSYM de sonuçları açıklıyor ve değişiklik yapmama hakkına sahip oluyordu. MEB, TEOG sonuçlarını da bu süre dolduktan sonra açıklıyordu. Buna rağmen 7 ay sonra gelen yargı kararıyla yapılan “yeni puan hesaplaması” da başka bir tartışmayı daha gündeme getirmiş oldu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ