Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Eğitim LYS'de son sınav bugün tamamlandı | LYS 3 soruları açıklandı!

        Bürde ÖZÇAKIR-Özlem GÜRPINARLI/GAZETE HABERTÜRK

        Lisans Yerleştirme Sınavları'nın son oturumu edebiyat-coğrafya sınavı (LYS-3) yapıldı.LYS-3'ün sona ermesiyle bu yılın LYS maratonu sona erdi. Türkiye'de 81 il merkezi ile Lefkoşa'da saat 10.00'da başlayan sınava 857 bin 32 aday başvuru yapmıştı. Sınav tek oturumda uygulandı ve 120 dakika sürdü.

        Geçen hafta yapılan Matematik Sınavı’ndan (LYS-1) sonra tıp ve mühendislikler başta olmak üzere sayısal Matematik Fen (MF) puanlarıyla tercih yapacak üniversite adayları dün de Fen Bilimleri Sınavı’nda (LYS-2) ter döktü.

        460 bin 362 adayın başvurduğu sınav Kilis hariç 80 il ve Lefkoşa’da yapıldı. Adaylar fizik, kimya ve biyoloji testlerinden 30’ar soru yanıtladı.

        Adayların çok zorlandığı ve “Biz Einstein mıyız?” diye eleştirdiği sınav, uzmanlara göre de son yılların en zor sınavı oldu.

        LYS SORU VE CEVAPLARI AÇIKLANDI

        LYS-3 EDEBİYAT SORULARI VE CEVAPLARI İÇİN TIKLAYINIZ LYS-3 COĞRAFYA SORULARI VE CEVAPLARI İÇİN TIKLAYINIZ LYS-2 FİZİK SORULARI VE CEVAPLARI İÇİN TIKLAYINIZ LYS-2 KİMYA SORULARI VE CEVAPLARI İÇİN TIKLAYINIZ LYS-2 BİYOLOJİ SORULARI VE CEVAPLARI İÇİN TIKLAYINIZ LYS-2 İNGİLİZCE SORULARI VE CEVAPLARI İÇİN TIKLAYINIZ LYS-2 FRANSIZCA SORULARI VE CEVAPLARI İÇİN TIKLAYINIZ LYS-2 ALMANYA SORULARI VE CEVAPLARI İÇİN TIKLAYINIZ

        Bu arada sınavın soru ve cevaplarının basın ile paylaşılmayacağı, soruların telif hakkının ÖSYM'ye ait olduğu ve ÖSYM'nin yazılı izni olmadan soruların görsel ve işitsel ortamda kullanılmayacağı bildirildi.

        İşte Nesibe Aydın Okulları, FEM Yayınları, Bilfen Liseleri ile Uğur Okulları uzmanlarının sınav yorumları:

        FİZİK: Öğrenciler hem soruların zorluğundan hem de kullanılan “ağdalı, anlaşılmaz dil” yüzünden çok zorlandı. Soruyu anlamak için birkaç kez okumak zorunda kaldılar. İşlem gerektirmeyen soruların bile yorumlanması zor oldu. Bilgi ağırlıklı ve seçici sorulardı. “Rölativistik kütle artışı” sorusu müfredat değişikliğinden dolayı öğrencileri zorladı. Eski müfredatla çalışan öğrencilerin hata olasılığı yüksekti.

        KİMYA: Sorular daha kolaydı. Her zamanki gibi organik kimyadan 10 soru geldi. Seçici sorular gibi bilgi düzeyi düşük öğrencilerin de yapabileceği sorulardan oluştu.

        BİYOLOJİ: Orta zorluk derecesinde sorular, geçen yıla benziyor. Özellikle “nükleik asit-protein sentezi” sorusu ve “popülasyon genetiği” seçici sorulardı. Yorum soruları azdı. Bilgi ağırlıklı ve birden fazla konu arasında bağlantı kurulmasını gerektiren sorular.

        SOSYAL MEDYADA LYS-2:

        "EİNSTEİN MİYİZ BİZ?"

        LYS-2’nin ardından adaylar sosyal medyada soruları tartıştı. En çok konuşulan ise biyolojideki ‘kas’ sorusu ve fizik sorularının zorluğu oldu. ‘Biz Einstein mıyız?’ ‘Nikola Tesla ile Einstein güçlerini birleştirse o fizik sorularını çözemezdi’ en sık yapılan yorumlar oldu. İşte sosyal medyadaki bazı LYS-2 yorumları:

        -Fizik sorularını çok mu aradın ey ÖSYM. n LYS-2 kolaydı diyen çarpılır.

        -Kas gevşeyip kasılma sorusunu çözerken tüm salon Johny Bravo’ya dönüştü.

        -Kasın gevşeyip kasılması sorusunu çözerken kol kasını sıkıp gevşetmeyen eşit ağırlık öğrencisi değildir.

        -Geleceğimi belirleyen sınavın kitapçığını yelpaze olarak kullandım.

        -Kas sorusunu yaparken kollarımla oynamam ve hocaların bana değişik değişik bakması...

        -Kimyaya Trivia Crack bilim sorularını çözerek hazırlandım diye mi böyle oldu ki ya böyle zor kimya görmedim.

        -Newton, Arşimet, Pascal, Pauster, Mendel’in kemikleri sızladı.

        -Beynimde Mitrokondriler dönüyor artık fotosentez yapacağım az kaldı.

        -LYS-2 kimya sorularını yapabilen evde kendi sabununu kendi üretebilecek kapasiteye sahiptir.

        -Sınavdan anladığım, sayısalcılar daha yakışıklı.

        LYS'DE SON SINAV BUGÜN

        Bugün ise LYS maratonunun son sınavı var. 853 bin 32 adayın başvurduğu Edebiyat Coğrafya Sınavı (LYS-3) saat 10.00’da başlayacak. Adaylara Türk Dili ve Edebiyatı Testi’nde 56, Coğrafya-1 Testi’nde 24 soru yöneltilecek. Sınav toplam 120 dakika sürecek. Başta hukuk ve işletme olmak üzere Türkçe Matematik (TM) puanlarıyla öğrenci alan bölümleri seçmek isteyen adaylar Matematik Sınavı (LYS-1) ile birlikte LYS-3’e girmek zorunda

        LYS SONUÇLARI 18 TEMMUZ'DA AÇIKLANACAK

        ÖSYM bu yıl ilk kez hayata geçirdiği uygulamayla sınav takviminde sonuç açıklama tarihine de yer verdi. ÖSYM'nin sınav takvimine göre LYS sonuçları 18 Temmuz 2016 tarihinde açıklanacak. ÖSYM LYS sonuçlarını adaylara https://sonuc.osym.gov.tr/ adresi üzerinden duyuracak. Sonuç açıklama sistemi üzerinden LYS sonuçları açıklandığında öğrenciler için tercih dönemini bekleme süreci başlayacak. Öğrenciler tercihlerini yaptıktan sonra üniversitelerine kayıt yaptıracak. Öğrencilere LYS sonuç belgesi çıkmayacak. Sistem üzerinden alacakları belge sonuç açıklama belgesi yerine geçecek. Adaylar LYS sonuçlarını Sonuç Açıklama Sistemi üzerinden T.C. kimlik numaraları ve aday şifreleriyle öğrenebilecek.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ