Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Güvenlik Alparslan Çelik hakkında karar

        Neşet DİŞKAYA/İZMİR

        İzmir'de "harp silahı bulundurmak" suçundan tutuklanan Alparslan Çelik ile birlikte 7 kişi hakkında tahliye kararı çıktı. İlk duruşmada tahliye edilen sanıklara yurt dışına çıkış yasağı konuldu. Başka bir suçtan infazı bulunan Çelik'in hemen tahliye olamayacağı belirtildi. Avukatları, Alparslan Çelik'in iki gün içinde tahliye olacağını belirtti. Çelik hakkında Suriye'de düşürülen Rus uçağının pilotunun öldürülmesi olayıyla ilgili verilen takipsizlik kararı kaldırılarak yeniden soruşturma başlatılmıştı.

        İzmir'in Karabağlar İlçesi'nde geçen 31 Mart'ta lokantada silahlı kişiler olduğu yönündeki ihbar üzerine Suriye'de düşürülen Rus uçağının pilotunu öldürdüğü iddia edilen Alparslan Çelik ile yanında bulunan 16 kişi gözaltına alındı. 17 şüphelinin üzerlerinde, otomobillerde ve evlerinde yapılan aramada 5 makineli tüfek, 4 tabanca ve 2 telsiz ele geçirildi. '6136 sayılı Ateşli Silahlar Kanununa Muhalefet' ve 'Harp silahı bulundurmak' suçlamasıyla zanlılardan Alparslan Çelik ile birlikte 7 kişi tutuklandı. 17 kişi hakkında 3 aydan 9 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı.

        MİLLİ GÜVENLİK NEDENİYLE İFADELER BASINDA YER ALMASIN

        İzmir 27. Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki davanın dün (pazartesi) görülen ilk duruşması için sıkı güvenlik önlemleri alındı. Sanıklar duruşma salonuna çelik yelek ile getirildi. İfadelere geçilmeden önce sanıkların avukatı Taşkın Kangal, milli güvenlik açısından duruşmada verilecek ifadelerin basında yer almamasını talep etti. Hakim de talebi yerinde gördü. Bu durumda hakim kararıyla, duruşmada verilen ifadeler basında yer alamayacak. Duruşma açık yapıldı.

        TÜM SANIKLARA TAHLİYE

        Duruşmada Alpaslan Çelik'in de aralarında bulunduğu 7 tutuklu sanığın yurtdışı çıkış yasağı konularak tahliyesine karar verildi. Ancak başka suçlardan yaklaşık 2.5 yıl kesinleşmiş hapis cezası bulunan Çelik'in bir süre daha cezaevinde kalacağı bildirildi.

        AVUKATLARI: BİRKAÇ GÜN İÇİNDE TAHLİYE OLACAK

        Çelik'in avukatları tahliye kararının ardından yaptıkları açıklamada, müvekillerinin çok az infazı bulunan bir suç nedeniyle dün tahliye olamadığını ancak birkaç gün içinde denetimli serbestlikle tahliye olmasını beklediklerini kaydetti. Avukatlar "Mahkeme heyeti mevcut delil durumunu göz önünde bulundurarak tahliye kararı verdi. Adalet yerini buldu" dedi.

        TAKİPSİZLİK KALDIRILMIŞTI

        Türk hava sahasını ihlal ettiği için düşürülen Rus savaş uçağının pilotunu, paraşütle atladıktan sonra Suriye topraklarında öldürdüğü iddia edilen Alparslan Çelik hakkında bu suçtan verilen takipsizlik kararı da bir süre önce Rusya'da gelen yeni belgeler üzerine kaldırılmıştı. Olayı soruşturan Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu Cumhuriyet Savcısı, yeni iddia ve delillerin oluştuğunu belirtip, daha önce verdiği takipsizlik kararını kaldırmış ve yeniden soruşturma başlatmıştı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ