Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Uzmanlar, Türkiye-İsrail anlaşmasını Habertürk'e yorumladı

        Gökhan TİMURHAN/Bahar BAKIR/GAZETE HABERTÜRK

        Uzmanlar, Türkiye ile İsrail arasında yeni dönemin kapılarını aralayacak anlaşmayı HABERTÜRK’e değerlendirdi.

        ‘BÜYÜK BARIŞ PROJESİ’

        TOBB Eko. ve Tek. Ünv. Öğr. Üys. Doç. Dr. Haldun YALÇINKAYA: “Birincisi anlaşma iyidir. İkincisi, Ortadoğu’da bunu yapmak daha da iyidir. Ortadoğu’da, sorunları diplomatik bir masada çözmek çok önemlidir. Dar çerçevede İsrail ve Türkiye siyasetçileri, kendi kamuoylarına konuyu kazanımları üzerinden açıklayacaktır. Karar alıcılar kendi kazançlarını öne çıkaracaktır. Buna ek olarak, ekonomik olarak da bunun faydaları var. Sanayi bölgesi kuruluyor. Bence bu büyük bir barış projesi.”

        ‘ÇOK KIRILGAN BİR ZEMİN’

        Ulus. Str. Araş. Kur. (USAK) Başk. Osman Bahadır DİNÇER: “Normalleşme, bölgedeki politik gerçekliğe ve ülke çıkarlarına uygundur. Bölgedeki istikrarsızlık ortada. Bütün bunlara baktığımızda İsrail, Mısır ve Türkiye gibi görece daha istikrarlı bölge ülkeleri politikalarında açılım yapmak durumunda kaldı. Enerji konusunda İsrail ve Türkiye’nin birlikte hareket edecek olması da her ikisi için de daha kârlı duruyor. Temel ve dikkat edilmesi gereken konu ise Filistin meselesi. İlerleyen süreçte diyelim ki İsrail, Gazze’ye saldırdı. Bu mevzu anında çöker. Çok kırılgan bir zeminde normalleşme sürecine şahit olduğumuzun da altını çizmekte yarar var.”

        ‘AMBARGO KALKMAMIŞTIR’

        Emekli Büyükelçi Uluç ÖZÜLKER: “İyi ve hayırlı bir iştir. İran, Türkiye ve İsrail Ortadoğu’nun dengesini oluşturan 3 ülkedir. Dostluk ilişkilerinin yerleştirilmesi, Ortadoğu’da da yeni bir denge unsurunun geriye dönüşüdür. Siyasi düzeyde var olan bir ihtilaftı, İsrail ile ekonomik ilişkilerimiz hiçbir zaman gerilemedi. Bir taraftan siyasi düzeyde bu anlaşma ABD’nin arabuluculuğu ve baskısı ile gerçekleşirken, diğer taraftan da günün konjonktürüne bağlı olarak her iki taraf buna açık davrandı. Biz orada ‘Ambargoyu kaldırdık’ diye bir iddia ile ortaya çıkıyoruz ama ambargo filan kalkmamıştır. Sadece orada insani amaçlı gidecek olan birtakım yatırım ve yardımlar için İsrail serbest davranacağını ifade etmiştir.”

        ANLAŞMANIN ŞİFRELERİ

        -Anlaşma metnini İsrail adına Dışişleri Bakanlığı Genel Direktörü Dore Gold imzalayacak.

        -Anlaşmanın TBMM’de kabul edilmesinin ardından İsrail 20 milyon doları tek seferde Ankara’da kurulacak bir fona yatı- racak.

        -Bu para öldürülen ve yaralanan Türklerin ailelerine pay edecek.

        -Anlaşma TBMM’de onaylandıktan sonra iki hafta içinde Türkiye’nin Tel Aviv’e büyükelçisini ataması bekleniyor. Türk büyükelçinin ağustos ayında işbaşı yapabileceği belirtiliyor.

        -Anlaşmayla, İsrail gazının Türkiye üzerinden 550 kilometrelik boru hattıyla Avrupa’ya taşınması, iki ülkenin de Rusya’ya olan bağımlılığını azaltacak.

        -İki ülke arasındaki ticari ilişkilerse iki katına çıkacak.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ