Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika Başbakan Binali Yıldırım'dan İsrail açıklaması: Kanayan yara durmuştur

        HABERTURK.COM

        AK Parti Genel Başkanı ve Binali Yıldırım, İsrail ile varılan mutabakat ile Rusya'ya iletilen mektup için"Kanayan bir yara durmuş, süregelen bir sorun çözüme kavuşmuştur. Türkiye, Filisin halkının haklı davasının her zaman yanında olacaktır. Herkes için barış, herkes için huzur ve esenlik diliyoruz" dedi. Başbakan Binali Yıldırım, "Rusya'ya sadece üzüntülerimizi ilettik, tazminat söz konusu değil" dedi.

        Başbakan Yıldırım, müftüler ile muhtarlara evlendirme yetkisinin verileceğini açıklarken, Osman Gazi Köprüsü'nün de perşembe günü açılışının yapılacağını bildirdi.

        Başbakan Binali Yıldırım, partisinin TBMM grubunda konuştu.Başbakan Yıldırım'ın konuşmasının satırbaşları şöyle:

        İSRAİL VE RUSYA İLE TEMASLAR

        "İsrail ile Mavi Marmara olayından bu yana kesilmiş olan diplomatik ilişkiler iki ülke arasında varılan mutabakatla normalleşme sürecine girmiş bulunuyor. 31 Mayıs 2010 Gazze'ye insani yardım taşıyan Mavi Marmara Gemisi'nde İsrail askerlerinin baskını sonucu hayatlarını kaybeden şehitlerimizi, vatandaşlarımızı bir kez daha rahmetle anıyorum. Bu mutabakat kolay olmadı. Üç tane önemli şartımız vardı. Özür, tazminat ve Gazze'ye erişimin Türkiye'nin kontrolünde kolaylaştırılması. 2013 yılında İsrail resmen özür diledi. Mutabakatın diğer iki şartı da dün yapılan son görüşmelerle tamamlanmış oldu. Bugün imzalar atıldı. Öncelikle Mavi Marmara şehitleri için tazminat talebi karşılanmış oldu. Nihayet uzun ve yorucu görüşmeler sonucu varılan mutabakatla Türkiye öncülüğünde artık Filistinli kardeşlerimiz nefes alacak. Gazze'deki çile sona erecek. Bu çerçevede mutabakatın ilk semeresi de bu Cuma günü göndereceğimiz insani yardım gemisidir. Mersin'den hareket edecek gemi 10 bin tonun üzerinde insani yardımı inşallah Aşdod Limanı'na oradan da Gazze'ye ulaştırmış olacağız. Kaba inşaatı biten 200 yataklı Filistin Türkiye dostluk hastanesini de süratle tamamlayıp yaraları saracağız. TOKİ başladığı konut projelerini süratle tamamlayacak. Cenin bölgesinde organize sanayi kurma çalışmalarını da bu mutabakatla hızlandırmış olacağız. En temel ihtiyaç olan su, elektrik sorununu da bu mutabakatla birlikte çözmenin yolunu da açmış bulunuyoruz. İki ülke arasında varılan bu mutabakat Filistinli kardeşlerimizin sıkıntıları önemli ölçüde giderecek yaşam şartlarını iyileştirecek

        Bu mutabakat kolay olmadı. Bugün imzalar atıldı. Öncelikle Mavi Marmara şehitleri için tazminat talebi karşılanmış oldu. Nihayet uzun ve yorucu görüşmeler sonucu varılan mutabakatla Türkiye öncülüğünde artık Filistinli kardeşlerimiz nefes alacak.Kanayan bir yara durmuş, süregelen bir sorun çözüme kavuşmuştur. Türkiye, Filisin halkının haklı davasının her zaman yanında olacaktır.

        "SADECE RUSYA VE MISIR İLE SINIRLI DEĞİL"

        Herkes için barış, huzur ve esenlik diliyoruz. Lakin zamanın akışı bazen olağanüstü gelişmeleri de gündeme getirebiliyor. Ülkeleri yönetenler, uluslar arası ilişkileri yürütenler ise son tahlilde olağanüstü olayları olağana çevirmek gibi bir mükellefiyetleri var. Kriz istisna normalleşme esastır. Tıpkı İsrail'le varılan mutabakat gibi Rusya federasyonuyla son dönemde atılan karşılıklı adımlarda bizim normalleşme kararlılığımızın bir başka göstergesidir. Rusya ile yaşanan sorunun çözümü yönünde bugünlerde önemli gelişmeler olduğunu milletimle paylaşmak isterim. Biz baştan beri hem ekonomik, hem tarihi derinliği olan ilişkilerimizdeki talihsiz gerilimin biran önce sona erdirilmesi için hep yapıcı bir tutum izledik. Her iki lider arasında bir süreden beri devam eden dolaylı temasla nihayet sonuç vermiş bulunuyor. Karşılıklı yazışmalar Türkiye ve Rusya arasındaki buzların çözülmesini sağlamış gözüküyor. Böylece Türkiye ile Rusya arasında normalleşme sürecinin başladığını söyleyebiliriz. Her iki ülke halkı için hayırlı uğurlu olsun. İşlerin bu noktaya gelmesinde birçok gayret, emek var. Özellikle kardeşlerimiz Kazakistan, Azerbaycan ve bölge ülkelerinin liderlerinin bu konudaki yoğun çabaları için şükranlarımızı sunuyoruz. Bu dönem başta bir şey söyledik. Dostlarımızı arttıracağız, düşmanlarımızı azaltacağız. Bu doğrultuda çalışmalarımız hız kesmeden devam ediyor. Sadece Rusya ve Mısır ile sınırlı değil, Akdeniz ve Karadeniz'i çevreleyen bütün komşularımızla dostane ilişkilerimizi geliştirmek en önemli hedefimiz olacak.

        BİRLEŞİK KRALLIK'IN AYRILMA KARARI

        Uluslararası camiada yoğun bir gündem var. Geçtiğimiz günlerde İngiliz halkı AB'den çıkma kararı aldı. Bu kararla birlikte AB yeni ve zorlu bir döneme girdi. Bunu herkesin görmesi gerekiyor. Birleşik Krallık'ın ayrılışı ilk ve dönüm noktası. Bunun pek çok yansımalarını göreceğiz.

        Son zamanlarda kendi değerlerinden uzaklaşan AB böyle bir durumla karşı karşıya kalmıştır. Biz Türkiye olarak, her zaman birliğin güçlenerek devamından yana olduk. Güçlü bir AB'nin yolu ise farklılıklara tahammülü olan bir vizyondan geçiyor. Referandum kampanyasında sık sık Türkiye üzerinden ayrımcı söylemleri ihmal etmediler. AB'deki bu sapmalar kısa vadede bile olumsuzlukları daha da derinleştirecektir. Irkçılık, İslam düşmanlığı gibi aşırılıklara karşı mücadele çok daha duyarlı şekilde sürdürlmelidir. AB yalnız değildir. Dünyanın pek çok yerinde ayrımcılık zemin bulmaktadır. Bu vesile ile ABD'deki seçimler öncesinde de sıkça gördüğümüz İslam karşıtı söylemlerden de rahatsız olduğumuzu ifade etmek isterim.

        33. FASLIN AÇILMASI

        18 Mart'ta yapılan AB zirvesinde, 33 nolu zirve faslı ayın 30'unda müzakereye açılacaktır. Hayırlı uğurlu olsun. İlgili bakanlarımız Brüksel'de hazır bulunacak ve bir faslın daha açılışını gerçekleştirecektir. AB yolundaki çalışmalar daha da ivmelenecek, daha da hızlanacak.

        Adaleti en temelinden sarsan şey yaşam hakkına saldırı, terördür. Terörle mücadelede başarı için iyi terörist, kötü terörist ayrımının ortadan kalkmasına inanıyoruz. Türkiye, çifte standartlı tutumları herkesin yüzüne açık açık söylüyor. Türkiye demokrasi ve hukuktan taviz vermeden terörle mücadele eden nadir ülkelerin başında geliyor.

        MÜLTECİ SORUNU

        AB, göçmen konusunda da iyi bir imtihan veremedi. Biz vazifemizi üstlenirken, dünya kamuoyu bu çabalarımızı seyretmekle yetindi. 3 milyona yakın Suriyeliye evsahipliği yapan Türkiye, BM raporuna göre en fazla göçmen barındıran ülkedir. Çağrılarımızı yaptık ne AB, ne ABD; beklenen desteği alamadık. AB ve ABD bu yüke omuz vermek zorunda. Ahlaki sorumluluk gereği bizim değerlerimize uygun olan, bu 3 milyon kardeşimizin yaşam şartlarının iyileştirilmesidir. 11 milyar 700 milyon dolar bütçe kullandık. Uluslararası toplumun katkısı 20'de biri.

        "MİLLETİMİZ AK PARTİ İKTİDARINDA YENİDEN AYAĞA KALKTI"

        Bölgemiz kaos içerisinde. Türkiye bu fırtınalı denizde sağlam, güvenli ve istikrarlı bir liman olmaya devam ediyor. Sayın Recep Tayyip Erdoğan 2001'de yakmış olduğu meşale ülkemiz üzerindeki sis bulutlarını dağıttı. Ümitsizlik ve çaresizlik içerisindeki milletimiz AK Parti iktidarında yeniden ayağa kalktı. Yeniden diriliş, yeniden yükseliş inancını bütün milletimizle paylaştık. Büyük işlere, büyük hizmetlere imza attık. Ne siyasi, ne ekonomik odaklara boyun eğmedik. Demokrasi ve hukuktan bir an olsun ayrılmadık. İleri demokrasi ve hukuk devletine, gelişmiş kalkınmış bir Türkiye için gerekli reformları yaptık. Toplumun bütün kesimlerin refahını artırmak için yorulmadan çalıştık, çalışmaya devam ediyoruz.

        ESNAFIN BORÇ FAİZLERİ SİLİNİYOR

        Esnafımızın gecikmiş borçlarının faizlerini siliyoruz. Kalan borçlarını da yeniden yapılandırıyoruz. Gümrük ve Ticaret Bakanlığımızın yaptığı titiz çalışma sonucu 110 bin esnafımızın tamamını 400 milyon liralık yükten kurtarıyoruz. Esnafımız borcun anaparasını ödeyecek, ayrıca yeniden taksitlendirilecek.

        TARIMDAKİ YATIRIMLAR

        Türkiye önemli bir tarım ülkesidir. Çiftçiler için yeni açılımlar getiriyoruz. Türkiye'nin geleceği tarımdadır. Tarım potansiyelimizi açığa çıkarmak ve tarım ve hayvancılığın payını artırmak ana hedefimiz olacaktır. Hububat hasatı devam ediyor. Toprak Mahsulleri alımlara başladı. 1,25 milyon ton buğday alımı gerçekleşti. Üreticimizin fiyatlardan memnun olmasından dolayı Ofis devreye girmiyor. Özellikle Trakya bölgesinde buğday fiyatları biraz düşüş eğiliminde, Ofis burada fiyat açıklama ihtiyacı duymuştur. Ofisin ürün alımlarında üreticiden ton başına kestiği boşaltma ücretini de kaldırıyoruz. Biz çiftçimizin, üreticimizin her zaman yanında olduk. Ürün asla tarlada kalmayacak. Kurda, kuşa yem etmeyeceğiz.

        Don, sel, kuraklık gibi afetlerden zarar gören çiftçilerimiz var. Çalışmalar titizlikle devam ediyor. Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanlığımız başta olmak üzere bakanlıklar çalışmalarını yapıyor. Topraklarımızı geleceğimiz olarak görüyoruz. Yeni bir uygulamaya daha geçiyoruz. 6,5 milyar hektar büyüklüğündeki ovamızı tarımsal sit alanı ilan ediyoruz. Atılacak tohum, dikilecek her fidan, buralara çivi çakılmayacak, tarım arazisi olarak kalmaya devam edecek. Ekilemeyen arazilerimizi atıl olmaktan çıkarıyoruz. Ekilmeyen arazileri sahipleri namına değerlendireceğiz. Bu topraklar milli servetimiz. Ekilmeyen 2 milyon hektar tarım arazisinden 16 milyar lira tarımsal hasıla hedefliyoruz.

        Yurt dışından toprak kiralamak vizyon meselesidir. Anamuhalefet liderinin bunu anlamaması normaldir. Muhalefet ülkemize toprak kazandırmanın nesinden rahatsız olur anlamak mümkün değil. Biz nüfusumuzun 100, 120 milyona ulağacağı günleri düşünerek bu adımlara atıyoruz. Muhalefet milli gelirin yüzde 1'inin ödenmediğini iddia ediyor. Bunu yasa haline getiren biziz. 2015'in milli geliri 1,913 milyar lira, tarıma verdiğimiz destek 10 milyarın üzerinde. Bu destek değil de nedir Sayın Kılıçdaroğlu? 2015 yılı sonunda eriştiği meblağ 19 milyar 590 milyondur.Meşhur hesap uzmanı hesapla bakalım. Hesapla da görelim, tarıma destek ne kadar? Biz çiftçi, üretici olunca asla cimri olmayız. Kürsüden değil, kasadan konuşuruz.

        HAYVANCILIK ALANINDAKİ YATIRIMLAR

        Her bir ürünü en verimli olduğu alanda destekleyeceğiz. Çiftçimiz hangi ürünü, nerede ekecek bilecek, toprağa rastgele tohum saçma dönemi bitecek. Ekilecek ürün listesini çiftçilerimizle ağustosta paylaşacağız. Sulama yönetimindeki çok başlılığa son vereceğiz. Sulama birliklerinin beceriksizliğini ortadan kaldıracağız. Her işletmeyi Tarım Bakanlığı'ndan 16 bin uzmana zimmetliyoruz. Hayvan varlığını artırmak için çalışmalar yapıyoruz. Hayvancılıkta havza modelini geliştireceğiz. Doğu ve güneydoğu bölgesi yetiştiriciliğin merkezi olacak. Buzağı desteğini de 550 liraya çıkardık, daha da artıracağız. Meraların kullanımını sağlamak için mera ıslah çalışmalarını hızlandırıyoruz.

        MUHTAR VE MÜFTÜLERE EVLENDİRME YETKİSİ

        AK Parti hayatın her alanında ne ihtiyaç varsa çözüm üreten bir parti olmaya devam etti. Birinci müjdemiz İçişleri'nde vatandaşlık hizmetlerinde yenilik geliyor. Artık nüfus müdürlüklerine gitmeye ihtiyaç kalmayacak. Vatandaş bürokrasiyle uğraşmayacak. Vatandaş bundan sonra mahkeme kararına ihtiyaç duymadan, adlarını soyadlarını değiştirme haklarına sahip olacak. Pasaport ve ehliyet işlemi artık nüfus idarelerinden yapılacak. Emniyetteki 5 bin polis trafikte, güvenlikteki görevlerine dönecek. Muhtarlara da evlendirme yetkisi verilecek. İl ve ilçe müftüleri de resmi nikahları kıyabilecek.

        OSMAN GAZİ KÖPRÜSÜ'NÜN AÇILIŞI

        50 yıllık hayal gerçek oluyor. Dünyanın 4'üncü büyük köprüsü perşembe günü Osman Gazi Köprüsü hizmete hazır, geçit vermeye başlıyor. Bu eser AK Parti'nin eseridir. Millet kime, iş vereceğini iyi biliyor. Muhafelete konuşma, AK Parti'ye çalışma görevi veriyor. Kabul etmek lazım, konuşma konusunda uzmanlıklarına saygı duyuyoruz. Bizim onların konuşma uzmanlığına erişmemiz çok kolay değil. Vatandaşlarımız sevdiklerine kavuşsun diye köprüyü bayramdan önce açıyoruz.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ