Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Erdoğan ve Putin ne zaman görüşecek?

        Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Temmuz ayının sonunda ya da Ağustos ayının başında görüşeceğini açıkladı. Çavuşoğlu, "Sayın Cumhurbaşkanı'mızla Putin, 'Belki G-20'den önce yani Eylül başından önce de görüşebiliriz' demişlerdi. Esasen bu kararlılığı görüyoruz" dedi.

        Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, TRT Haber canlı yayınında gündeme ilişkin soruları yanıtladı. Türkiye ile Rusya arasındaki normalleşme süreci sonrası Rusya'nın Soçi şehrinde bir araya geldiği Rus mevkidaşı Sergey Lavrov'la görüşmesinin detayları sorulan Çavuşoğlu, görüşmenin ikili ve ekonomik ilişkilerle bölgesel konular bakımından son derece faydalı olduğunu belirtti.

        Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in temmuz ayının sonunda ya da ağustos ayının başında görüşeceğini açıklayan Çavuşoğlu, "Sayın Cumhurbaşkanı'mızla Putin, 'Belki G-20'den önce yani Eylül başından önce de görüşebiliriz, demişlerdi. Esasen bu kararlılığı da görüyoruz. Büyük olasılıkla temmuz sonuna doğru ya da ağustos başında Sayın Cumhurbaşkanı'mızla Putin arasında bir görüşme olacak. Bu görüşmenin hazırlığını da bakan arkadaşlarımızla birlikte yapacağız. Ekonomiyle ilgili adımlar atılacak, kararlar alınacak. Yine enerjiyle ilgili diğer konular da dolayısıyla ilgili bakanlarımızla Rusya'dan ilgili bakanlar bir araya gelecek" diye konuştu.

        "SIRA SERGEY'DE, ANTALYA'YA DAVET ETTİM"

        Rus mevkidaşı Lavrov'u Antalya'ya davet ettiğini söyleyen Çavuşoğlu, "Aynı şekilde Dışişleri Bakanları olarak biz, Rusya'yla Türkiye arasında Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi mekanizması var. Bu zirvenin de hazırlıklarını yapacağız. Sıra Sergey'de, kendisini de Türkiye'ye davet ettim. Hatta o beni Soçi'de ağırladı. Ben de Antalya'ya kendisini davet ettim. O toplantıyı da gerçekleştireceğiz" ifadelerini kullandı.

        "RUSYA İLE DE AYNI İŞ BİRLİĞİNİ NİYE YAPMAYALIM?"

        IŞİD'le mücadele konusunda Türkiye'nin, Rusya ile iş birliğine hazır olduğuna dikkat çeken Bakan Çavuşoğlu, şöyle konuştu:

        "DEAŞ terör örgütüne karşı biz herkesle iş birliği yaparız. Başında beri biz mücadelemizi yapıyoruz ve DEAŞ'a karşı aktif mücadeleye katılmak isteyenlere de biliyorsunuz İncirlik Hava Üssü'müzü açtık. Rusya ile de aynı iş birliğini niye yapmayalım? Çünkü bu terör örgütü hepimizin düşmanıdır ve bununla da mücadele etmemiz gerekiyor. O nedenle bu mekanizmaların tekrar hayata geçirilmesi bölge için de terörle mücadelemiz için de herhangi bir olumsuz vakanın yaşanamaması bakımından da son derece önemlidir. Bu konuda da Sergey Lavrov'un da söylediği gibi mutabık kaldık."

        "MISIR'LA GÖRÜŞMEYE HAZIRIM' DEMEM YENİ BİR ŞEY DEĞİL"

        İsrail ve Rusya'nın ardından önümüzdeki süreçte Mısır'la ilişkilerin normalleşmenin ne kadar mümkün olduğu sorulan Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, şöyle yanıt verdi:

        "Biz nerede olursa olsun darbeye karşıyız. Prensipli tutumumuzu her zaman söyleriz. Mısır halkı bizim kardeşimizdir. Biz güçlü bir Mısır istiyoruz. İstikrarlı, güvenli tesis edilmiş bir Mısır istiyoruz. Ortadoğu için Arap dünyası için Müslüman dünyası için özellikle de Filistin için katkı sağlayabilecek bir Mısır istiyoruz. Maalesef bugünkü Mısır bu söylediklerimizin hepsinden çok uzak. Kardeş bir ülke. Mısır halkı bizim kardeşimizdir. Şu andaki rejime karşı tutumumuz böyle olsa da biz Mısır'ı kardeş bir ülke olarak görüyoruz. Kardeş bir ülkenin bu durumda olması bizi de rahatsız ediyor. Benim söylediğim 'Mısır'la görüşmeye hazırım' demem aslında yeni bir şey değil. Ama şu bir gerçek ki Mısır, bu şekilde gidemez. Mısır'ın olumlu adımlar atması lazım. Ben tabi ki her zaman bunları muhatabımla görüşebilirim. Bu konuda hiçbir problem yok. Bizim amacımız Mısır'ı cezalandırmak, Mısır'a düşmanlık yapmak değil. Böyle bir şey söz konusu olamaz. Ama yanlış bir şey varsa söylüyoruz."

        "HAMAS'IN LİDERLERİYLE GÖRÜŞTÜK, DESTEK VERDİLER"

        İsrail'le ilişkilerde normalleşmenin başladığını kaydeden Çavuşoğlu, büyükelçilerin gönderileceğini belirterek, "Filistin ve Gazze üzerindeki ambargoların kaldırılması konusunu hem Hamas'la hem de El Fetih'le hem Hamas'ın liderleriyle hem de Devlet Başkanı Abbas ile görüştük. Onlarla da ne yapmak istediğimizi ne olacağını paylaştık. Onlar da sağ olsunlar güçlü bir destek verdiler. Normalleşme oldu. Şimdi büyükelçileri göndereceğiz. Doğrudan para transferi konusundaki engelleri kaldırdık. Birçok ambargoyu kaldırdık. Maalesef içeride bunu siyasi malzeme yapmaya çalışanlar var. Ama Filistin, El Fetih'le, Hamas'la tüm Filistin bu konuda bize destek verdi" ifadelerini kullandı.

        "İSRAİL DOĞALGAZ KONUSUNDA TÜRKİYE'YLE İŞ BİRLİĞİ YAPMAK İSTİYOR"

        Mutabakat sağlandıktan sonra İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun yaptığı açıklama üzerinden İsrail'le doğalgaz konusunda iş birliğinin konuşulup konuşulmadığı sorulan Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, şöyle konuştu:

        "İsrail bölgede çıkan doğalgaz konusunda da Türkiye ile iş birliği yapmak istiyor. Esasen bu bölgedeki çıkan gazın Avrupa piyasalarına ulaşabilmesi için en mantıklı güzergah Türkiye. Biz transit ülke olarak gelir elde etmek bakımından böyle bir işbirliğine her zaman evet, deriz. Çünkü her şeyden önce bizim çıkarımıza."

        DHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ