Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem BİMER'e 'Tünel için kazılan dağın altında hazine var' şikayeti

        Amasya Harşena Dağı altından geçecek Ferhat Tüneli için kazı çalışmaları sürdürülürken, Başbakanlık İletişim Merkezi'ne (BİMER) Amasya Belediyesi'ni şikayet eden bir kişi dağ altında büyük bir hazine olduğunu öne sürerek alanın gözlem altında tutulmasını istedi. Amasya Belediye Başkanı Cafer Özdemir de bu şikayet yazısını sosyal medyadaki hesabından paylaştı.

        Amasya Belediyesi tarafından kent içi trafiği rahatlatmak için 'Ferhat Tüneli' projesi hazırlandı. Harşena Dağı altından geçecek 970 metrelik tünelin yapımına geçen Nisan ayında başlandı. 21 milyon TL mal olacak tünel için Harşena Dağı oyulmaya başlandı. Dağın altında bir hazine olduğunu iddia eden bir kişi Amasya Belediyesi'ni Başbakanlık İletişim Merkezi (BİMER) üzerinden şikayet etti. Şikayet eden kişinin kimlik bilgilerinin gizli tutulduğu dilekçesinde, şunları yazdığı belirtildi:

        "Burada çok büyük bir hazine var. Benim arkeolojiye ilgim var. Bireysel araştırmalarım sonucu kaya mezarlar ve tapınaklar kral tanrılar için yapıldı. Aile mezarları şekiller ile ifade edilir. Mezarlara bakarken en soldaki mezar altında işaretler var. Polisevi arkası tünel yanında kaya mezar sırt altında tünel açılan yerde 5 tane kralın 21 ailesinin mezarı var. Tünelde bu mezarın yanından geçiyor. Burada çok büyük bir hazine var. Bu konudan müze müdürünün bilgisi var. Daha önce konuşmuştum. Normalde burası SİT alanı olduğu için kazı yapmak yasak ancak tünel açılıyor. Bu şekilde projeler ile bu hazineye ulaşmak isteyen belli güçler var. Burasının gözlem altında tutulmasını istiyorum. Bu hazineyi de birdenbire çıkaramazlar. Tünele yapacakları havalandırma ve tahliye bölümlerine yapacakları kulübeler vasıtasıyla tahliye edebilirler. Bu konu ile ilgili benimle irtibat kurmak isteyen emniyet görevlileri ile görüşebilirim sakınca yok."

        Amasya Belediye Başkanı Cafer Özdemir, şikayet dilekçesini sosyal paylaşım sitesindeki hesabından paylaşırken, "Duyarlı bir vatandaşımız bizi BİMER'e şikayet etmiş" diye yazdı. Başkan Özdemir, şikayette bulunan kişinin orada büyük bir hazine olduğunu iddia ettiğini hatırlatarak, "İddiaya gülüp, geçiyoruz. Bizim açtığımız tünel kalenin zirvesinden 380 metre altında ve çok sert bir kayanın içerisinde. O günkü şartlarda o insanların bir hazineyi saklamak için 300 metre, 200 metre, 100 metre kayayı eşerek oraya saklayabilmeleri mümkün değil" dedi.

        Helenistik Dönem’de dünyanın en önemli uygarlıklarından birisi olan Pontus Krallığı'nın M.Ö. 301'de I. Mithridates tarafından Amasya'da kurulduğu, krallık döneminde Harşena Dağı'nın güney yamacına 5 krala ait anıtsal kaya mezarları yapıldığı belirtildi. Kral kaya mezarları kente gelen tatilci ve turistlerin ilgisini çekiyor.

        DHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ