Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Eğitim Danıştay’dan YÖK’e durdurma geldi

        GAZETE HABERTÜK

        Anayasa Mahkemesi’nin, yükseköğretim kurumlarında görevli öğretim elemanları, memurlar ve diğer personele uygulanabilecek disiplin cezalarının YÖK tarafından düzenlenmesini öngören kanun hükmünü iptalinin ardından YÖK Genel Kurulu, 12 Kasım 2015’te toplanarak bu personele uygulanacak disiplin hükümleriyle ilgili yeni karar aldı.

        ANAYASA MAHKEMESİ İPTAL ETMİŞTİ

        Kararda, kanun ve yönetmeliğe göre başlatılan ancak henüz tamamlanmamış disiplin soruşturmaları ile bundan sonra başlatılacak tüm disiplin soruşturmalarında ilgili kanunlarda bulunmayan usul kuralları açısından “Yükseköğretim Kurumu Yönetici, Öğretim Elemanı ve Memurları Disiplin Yönetmeliği”nde yer alan usule ilişkin hükümlerin uygulanmasına hükmedildi. Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası, Anayasa Mahkemesi’nin verdiği iptal kararıyla oluşan yasal boşluğun idare tarafından doldurulmasının mümkün olmadığı gerekçesiyle kararın iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle Danıştay’da dava açtı.

        Danıştay 8. Dairesi, yürütmeyi durdurma kararında YÖK’ün, “Anayasa Mahkemesi kararının sadece disiplin, fiil ve cezalarıyla ilgili olduğu, usul hükümlerine ilişkin olmadığı” gerekçesiyle YÖK Disiplin Yönetmeliği’nin usule ilişkin hükümlerinin uygulanabileceğine karar verdiği belirtildi.

        Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararının gerekçesinde kamu görevlilerinin hakları, cezaların tatbik edilme şekli ve disiplin cezalarının hangi hallerde özlük dosyasından silinebileceği gibi disipline dair usul ve esasların tümünün kanunla düzenlenmesi gerektiğine vurgu yaptığı da kararda aktarıldı.

        Dairenin kararında bu nedenlerle yasal dayanaktan yoksun hale gelen yönetmeliğin usule ilişkin hükümlerinin uygulanmasına da hukuken olanak bulunmadığı kaydedildi.

        Anayasa Mahkemesi, hangi fiillere hangi disiplin cezalarının uygulanacağı, öğretim elemanları, memur ve diğer personelin disiplin işlemleri ve disiplin amirlerinin yetkilerinin Yükseköğretim Kurulu’nca düzenlenmesini öngören kanun hükmünü, CHP’nin başvurusu üzerine görüşmüş, Anayasa’ya aykırı bularak iptal etmişti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ