Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Yargı Canlı kalkan davası açıldı, 12 sanık 2 Temmuz'da hakim karşısında

        Diyarbakır'ın Lice İlçesi'nde başlatılan operasyona karşı canlı kalkan eylemi yapmak için 24 Haziran günü bölgeye gitmeye çalışan ve gözaltına alınan 74 kişiden 12'si hakkında olaydan 6 gün sonra "Örgüte bilerek ve isteyerek yardım etme" iddiasıyla 15'er yıla kadar hapis istemiyle iddianame hazırlandı. İddianame 2 Temmuz günü mahkemece kabul edilerek, dava açıldı.

        Lice İlçesi'nde PKK'lı teröristlere yönelik 23 Haziran'da başlatılan, "Bayrak-14 Şehit Jandarma Teğmen Abdulselam Özatak Operasyonu"na karşı canlı kalkan eylemi yapmak isteyen 74 kişi, 24 Haziran günü bölgeye gitmek isterken Hedik Karakolu'nda durdurularak gözaltına alındı. 3 günlük gözaltı süresinin ardından adli mercilere çıkarılan şüpheliler tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılırken, olayla ilgili soruşturma başlatıldı.

        Olaydan 6 gün sonra soruşturmayı tamamlayan savcılık, 30 Haziran günü şüpheliler F.T., A.D., B.B., A.A., A.D., H.B., G.K., G.B., C.A., A.K., A.İ. ve D.D. hakkında 'Örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek' iddiasıyla 15'er yıla kadar hapis istemiyle iddianame hazırladı. Hazırlanan iddianame olaydan 8 gün sonra Diyarbakır 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde kabul edilerek, 12 tutuksuz sanık hakkında dava açıldı.

        SAVCI: OPERASYON BÖLGESİNE GİRMEKTE ISRAR ETTİLER

        İddianamede; Lice'nin kuzey ve güneyi dağlık, ormanlık alanında faaliyet yürüten aralarında örgüt üst düzey yöneticilerinin bulunduğu PKK/KCK terör örgütü mensuplarını etkisiz hale getirmek, sığınak, barınak ve depo alanlarını tahrip etmek, malzemeleri ele geçirmek, bölgede bulunan yerleşim yerlerinde tespit edilen iş birlikçiler ve aranan şahısları yakalamak, terör örgütünün finans kaynağı olan yasa dışı uyuşturucu madde ekim alanlarını imha etmek ve imal edilen uyuşturucuyu ele geçirmek amacıyla 23 Haziran günü itibaren Bayrak-14 Şehit Jandarma Teğmen Abdulselam Özatak operasyonunun başlatıldığı belirtildi. Operasyon sırasında sivilllerin zarar görmemesi için Lice, Kocaköy ve Hazro ilçelerine bağlı 39 köyde sokağa çıkma yasağı ilan edildiğini belirten savcı, 24 Haziran günü saat 18.00 sıralarında 3 minibüs ve 10 binek aracın topluca bölgeye girmek istediğini kaydetti. Araçların Diyarbakır-Bingöl karayolu Hedik kontrol noktasında durdurulduğu belirtilen iddianamede, şüphelilere bölgede sokağa çıkma yasağı olduğunun ve halen operasyonun devam ettiğinin söylendiği kaydedildi. Bölgenin askeri güvenlik bölgesi içinde kaldığının bildirilmesine rağmen şüphelilerin, "Lice'deki katliamı durdurmaya geldik. Lice'de katliam yapılmasına izin vermeyeceğiz"dediğini ve operasyon bölgesine girmekte ısrar ettiğini kaydeden savcı, bunun üzerine gözaltına alındıklarını söyledi.

        "CANLI KALKAN EYLEMİ YAPMAYA GİTMEDİK"

        İddianamede tutuksuz olarak yargılanan 12 sanığın ifadeleri de yer aldı. Sanıklar tamamen insani duygularla yardım etmek için Lice'ye gitmek istediklerini belirterek, "Güzergah boyunca askeri unsurlar tarafından 3 noktada durdurulduk ve kimlik kontrolü yapıldı. Her 3 uygulama noktasında yaklaşık 4-5 saat bekletildik. Daha sonra bizim geçmemize izin verdiler. Saat 18.00 sıralarında Lice ilçesi Hedik mevkiinde askerler tarafından tekrar durdurulduk ve kimlik kontrollerimiz yapıldı. Askerler yasak olduğunu bölgede operasyonun devam ettiğini, geçişimize izin vermeyeceklerini belirttiler. Biz de bu konuda bir ısrarda bulunmadık ve geri dönüşe geçtik. Bir süre sonra tekrar bir askeri noktada durdurulduk ve yasak bölgeye girdiğimiz iddiası ile idari para yaptırımı uygulanacağı söylenerek Lice ilçe merkezine götürüldük. Gece saatlerinde gözaltına alındığımızı askerlerden öğrendik. Bu faaliyet canlı kalkan eylemi değildir. PKK ile kesinlikle ilişki ve irtibatımız yoktur. Tamamen insani duygular ile sivil halka zarar gelmemesi için bölgeye gittik" dediler.

        İddianameyi hazırlayan savcı, örgütsel çağrılar ve dosya bir bütün olarak değerlendirildiğinde; şüphelilerin Lice'de PKK/KCK silahlı terör örgütüne yönelik başlatılan operasyonu engellemekve örgüte zaman kazandırmak için canlı kalkan eylemi yaptığını belirtti.

        Operasyon bölgesine girmekte ısrar eden şüphelilerin gözaltına alındığını kaydeden savcı, bu şekilde PKK/KCK silahlı terör örgütüne bilerek ve isteyerek yardım etmek suçunun oluştuğunu vurguladı. 12 tutuksuz sanığın yargılamasının önümüzdeki günlerde başlayacağı belirtildi.

        DHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ