Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Eğitim Öğrenci akreditasyona bakıp üniversitesini seçecek

        Bürde ÖZÇAKIR/GAZETE HABERTÜRK

        Üniversiteler eğitimlerinin kalitesini göstermek için programlarını ulusal ve uluslararası kuruluşların denetimine açarak akredite ettiriyor. Bu yıl tercih yapacak adaylar hangi üniversitelerin akreditasyonları olduğunu da görebilecek. Üniversitelerin yerli ve yabancı 15 kurumdan akreditasyonu bulunuyor.

        Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS) sonuçlarının açıklanmasının ardından öğrenciler için bu kez de üniversite tercih maratonu başlayacak. Geçen yıl üniversitelerin akademisyen sayılarını gören adaylar bu yıl 2016 ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu’nda üniversitelerin kalitelerini göstermek için aldığı akreditasyonları bulacak.

        Kılavuzda, Türk üniversitelerinin başta Türkiye olmak üzere ABD ve Almanya’daki 15 farklı kurumdan akreditasyon aldıkları görü- lüyor. Eğitim kurumlarının talebi üzerine ulusal ya da uluslararası bağımsız kurumlar, mühendislikten fen fakültelerine, tıptan hemşireliğe pek çok alanda yükseköğretim programlarını en az bir yıl süren denetimden geçirdikten sonra akredite ediyor. Kurumlar akreditasyona gönüllü olarak programlarının niteliklerini kamuoyu ile paylaşmak istedikleri için başvuruyor. İşte bu yılın kılavuzunda yer alan akreditasyon yapan kuruluşlar.

        ULUSLARARASI KURULUŞLAR

        AQAS: Eğitim Programlarının Akreditasyonu ile Kalite Güvence Ajansı (AQAS) hem akademik dernekler hem de yükseköğretim kurumlarından oluşan kâr amacı gütmeyen bağımsız Almanya kökenli bir kuruluş. 2002’de kuruldu. Uluslararası partner kurumlar ile ortak ve çift diploma programlarının akreditasyon prosedürlerini de değerlendirerek programın Avrupa standartları ve ilkeleri ile uygun olduğuna dair akreditasyon veriyor.

        AACSB: The Association to Advance Collegiate Schools of Business, (AACSB) lisans ve lisansüstü işletme ve muhasebe programlarını akredite ediyor. ABD’de kâr amacı gütmeyen küresel bir organizasyon olarak 1916’da kuruldu. Yapılan incelemeler öz-değerlendirme, meslektaş gözüyle inceleme, komite incelemeleri ve detaylı stratejik planların geliştirilmesini kapsar. Aynı zamanda eğitim kurumunun misyonu, öğretim üyelerinin özellikleri ve ders içerikleri de incelenir.

        ABET: Bağımsız bir kuruluş olan “Accreditation Board for Engineering and Technology” (ABET) üniversitelerin mühendislik fakültelerini denetliyor. Kuruluş, ABD’deki ve ülkenin dışında bulunan üniversitelerin eğitim programlarını da inceleyerek eğitimde gerekli standartların yerine getirilip getirilmediğini denetliyor. Sürekli akreditasyon vermiyor.

        ACPE: Eczacılık fakültelerini akredite etmek için ABD’de 1932’de kurulan Accreditation Council for Pharmacy Education (ACPE) Yönetim Kurulu, Eczacılık Kolejleri Amerikan Derneği (AACP), Amerikan Eczacılar Birliği (APHA), Eczacılık Kurulları Ulusal Birliği (NABP) ve Amerikan Eğitim Konseyi (ACE) işbirliği ile oluşturuluyor.

        AHPGS: Merkezi Almanya’da bulunan Accreditation Agency in Health and Social Sciences (AHPGS) sağlık, sosyal bilimler ve benzeri dallarda verilen eğitimlerin akreditasyonu üzerinde uzmanlaşan bir kurum. Akreditasyon, kurum kalite standartlarını sağladığı sürece devam ediyor.

        ASIIN: Alman akredite kuruluşu ASIIN (Accreditation Agency for Degree Programmes in Engineering, Informatics, the Natural Sciences and Mathematics) mühendislik, bilgisayar bilimleri, doğa bilimleri, matematik, eğitim kalitesi gibi alanlarda kurumların yönetim sistemlerini ve programlarını akredite ediyor.

        FIBAA: Merkezi Almanya’da bulunan FIBAA (The Foundation for International Business Administration Accreditation), hukuk ve sosyal bilimler de dahil olmak üzere geniş alan kapsayan ekonomi ve yönetim nitelikleri üzerine programları değerlendiriyor. FIBAA sistemi Bologna süreci ile beraber 1994 yılında kuruldu ve 2002 yılından bu yana resmi akreditasyon faaliyetlerine devam ediyor.

        IACBE: İşletme fakültelerini akredite etmek amacıyla ABD’de kurulan International Assembly for Collegiate Business Education (IACBE), fakülteleri web siteleri de dahil inceleyip akredite ediyor.

        ECZAKDER: Eczacılık Eğitim Programlarını Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği (ECZAKDER), eczacılık eğitimi programları için değerlendirme, bilgilendirme çalışmaları yapıyor. 2014’te kurulan dernek eczacılık fakültelerinden ilk akreditasyon başvurularını 15 Ocak 2014’te almaya başladı.

        FEDEK: 2009’da kurulan Fen, Edebiyat, Fen-Edebiyat, Dil ve Tarih-Coğrafya Fakülteleri Öğretim Programlarını Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği (FEDEK) bu fakültelerde sunulan eğitim olanaklarını değerlendirerek akredite ediyor.

        MİAK: Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Kanunu’na göre kurulan Mimarlık Akreditasyon Kurulu (MİAK) mimarlık eğitimi veren yükseköğretim kurumlarını değerlendiriyor.

        MÜDEK: Bağımsız bir kuruluş olan Mühendislik Eğitim Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği (MÜDEK) Türkiye’deki mühendislik bölümlerini denetliyor.

        PSİKOLOGLAR DERNEĞİ: Farklı üniversiteleri temsil eden akademisyenlerin yer aldığı Psikoloji Lisans Eğitimi Akreditasyonu Kurulu psikoloji programlarının kalitesini değerlendiriyor ve 7 yıl süreli akreditasyon veriyor.

        TEPDAD: Tıp Dekanları Konseyi inisiyatifinde Ulusal Tıp Eğitimi Akreditasyon Kurulu (UTEAK) tıp fakültelerinde verilen eğitimin kalitesini belgelendirmek amacıyla 2008’de kuruldu. Daha sonra YÖK’ün önerisi ile bağımsız bir kurum olması için Tıp Eğitimi Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği (TEPDAD) kuruldu ve tıp fakültelerini akredite etmeye başladı.

        VEDEK: Veteriner Hekimliği Eğitim Kurumları ve Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği (VEDEK) veterinerlik programlarını eğitim ve fiziki olanaklar açısından denetleyerek akredite ediyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ