Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Meclis'in gizemli moda polisi Habertürk'e konuştu

        Saliha ÇOLAK/GAZETE HABERTÜRK

        Meclis’te milletvekillerinin giyimleriyle ilgili uyarıları Twitter hesabından payla- şan gizemli moda polisi, HABERTÜRK’e konuştu. İnternet üzerinden sorularımızı yanıtlayan TBMM’deki “gizli göz”, cinsiyeti, görevi dahil kimliğine ilişkin hiçbir soruya yanıt vermedi.

        HABERTÜRK’ün haberinden sonra takipçi sayısı 2 bin 500’den 8 bin 100’e çıkan moda polisi, bazı milletvekillerinin kendisini bulmaya çalıştığını ancak yakın çevresinden kimsenin şüphelenmediğini söyledi. “Gizemime gölge düşürür” diyerek kadın mı erkek mi olduğunu dahi açıklamayan “Seblan Yasinyobaz” takma adlı hesabın kullanıcısı, bir kadın ve bir erkek kadar detaylara hâkim olduğunu belirterek, “Milletvekillerimizin hiç kaçışı yok” dedi.

        Moda polisi, Meclis’in en şık giyinen trendsetter’lerinin (modayı belirleyen kimse) Musa Çam, Metin Külünk ve Ravza Kavakçı Kan olduğunu belirtti.

        Milletvekillerinin büyük kısmı tarafından Twitter’den takip edilen moda polisinin, merak edilen sorulara yanıtları şöyle:

        -Modaya ilgim, iyi giyinmenin sağladığı yararları bilmemden geliyor. İyi giyinmek özgüveni artırır. Özgüveni artan kendini mutlu hisseder, daha pozitif olup kavga gürültüye daha az başvurur. TBMM Genel Kurulu bence Türkiye’nin kalbi. Her vekilin her daim şık gözükmesi gerektiğini düşünüyorum.

        -@yasinyobaz kullanıcı adımın bir anlamı var tabii ki. Sözlüklerde belirtildiği gibi “yobaz” kelimesinin anlamlarından bir tanesi “bir düşünceye aşırı şekilde bağlılıktır”. Kullanıcı adımdaki “yobaz” bu anlama geliyor. “Yasin” ise kadim dillerde “insan” manasına gelir. “Yasin” ve “yobaz’ı” bir araya getirdiğinizde “kafayı insanlarla bozmuş, sürekli insanları düşünen” gibi bir anlam çıkar.

        'TRENDSETTER' LİSTESİNİN BAŞINDA MUSA ÇAM VAR

        “Trendsetter (modayı belirleyen) seviyesinde şık olan vekillerin başında Sayın Musa Çam geliyor. Onu Metin Külünk Bey takip ediyor. Eskiden Ravza Kavakçı Hanım’ı da trendsetter seviyesinde şık buluyordum ama birkaç aydır hep aynı renkleri ve kıyafetleri kombinlediğinden bende hayal kırıklığı yarattı. Musa Çam bence Meclis’in en şık vekili. Genel kurulu monotonluktan kurtardı. Karizması ve insanlara olan yakınlığı, renkli kombinlerini rahatça yapmasını sağlıyor. Melike Basmacı ise en siyah kombinleri bile yapsa her daim çok pozitif gözüküyor. Eksik etmediği yazmaları da farklılık katıyor. Şirin Ünal genelde siyah takım giyiyor ama her daim jilet gibi. Askeri geçmişi ve disiplinini giyimindeki özende görüyorsunuz.”

        LİDERLERİN KARNESİ

        ‘KEMAL BEY KRAVATI FOUR-IN-HAND BAĞLIYOR’

        “Kemal Kılıçdaroğlu, genelde ‘resepsiyon kombini’ diye adlandıracağım ‘siyah takım elbise-beyaz gömlek’ kombini yapıyor. Bazen önemli konuşmalarına özensiz çıkıyor. Kravatlarını, farklı bağlama metotlarıyla bağlamasında yarar var. Anladığım, kravatların boyuna bakmaksızın hep ‘four-in-hand’ olarak tabir edilen bağlamayı yapıyor. Bu da bazen yamuk bağlamasına sebep oluyor.”

        'DEVLET BEY ÖZENLİ’

        “Devlet (Bahçeli) Bey genelde özenli. Fakat bazen büyük gelen ceketler giyiyor. Otururken ceket düğmelerini iliklediği için eleştirdim, bana kızmadı. Göbek problemi olmadı- ğından otururken ceketinin düğmesini ilikli şekilde unuttuğunu düşünüyorum.”

        DEMİRTAŞ’A KİLO UYARISI

        “Selahattin Demirtaş Bey artık 2007’de parlamentoya girdiğindeki kilosunda değil. Bu yüzden modern, ince klapalı ceketler yerine klasik, geniş klapalı ceketler giymesinde fayda var. İnce klapalı ceketler kendisini olduğundan kilolu gösteriyor

        PİYADE PUL KUMAŞLAR

        “Figen Yüksekdağ Hanım’ın işinin zor oldu- ğunu düşünüyorum çünkü onun konumundaki birisi şık giyinse ‘Sen nasıl sosyalistsin?’ diye kolayca eleş- tirilebilir. Buna rağmen özenli giyiniyor. Tek sorunu ‘piyade pul’ kumaşlara düşkünlüğü.”

        ‘YILDIRIM’IN CEKETLERİ İYİ’

        “Sayın Binali Yıldırım, gördüğüm kadarıyla giyimine özen gösteriyor. Mesela güven oylaması oturumunda giydiği gömleğin ütüsü çok iyiydi. İnce bir beyaz gömlek seçince ne olduğu malum ama Binali Bey bilinçli bir seçim yapıp o hataya düşmemişti. Seç- tiği ceketler de üzerine genelde iyi oturuyor.”

        'ÇAM VE KÜLÜNK DIŞINDA ŞIK BULDUĞUM VEKİLLER'

        -AK Parti: Ayşe Sula Köseoğlu, Radiye Sezer Katırcıoğlu, Gökçen Özdoğan Enç, Salim Uslu, Şirin Ünal, İsmet Uçma.

        -CHP: Nurhayat Altaca, Melike Basmacı, Gülsün Bilgehan, Özgür Özel.

        -HDP: Filiz Kerestecioğlu.

        -MHP: Nuri Okutan, Mevlüt Karakaya. En kötü giyinenlere gelince: Selva Çam, Ertuğrul Kürkçü, Osman Aşkın Bak, Dudu Özkal, Gamze İlgezdi, Sibel Özdemir, Feleknas Uca, Müslüm Doğan

        'TWEETLERİMDEN SONRA VEKİLLERİN GİYİMİ DÜZELDİ'

        Moda polisi, attığı tweet’lerden sonra vekillerin daha dikkatli giyinmeye başladı- ğını söylüyor: “Mesela Ramazan Can Bey artık kendisine 2 beden büyük kravatlar takmıyor. Erkek vekillerin çoğu da atletini belli eden ince gömlekleri giymiyor. Bazı vekiller ilk seçildikleri zamana göre oldukça aşama kat ettiler. Tweet’lerimden rahatsız olan vekiller de var. 1-2 vekil beni engelledi. Prensip olarak mesajı alıp beni Twitter’da engelleyen vekillere yorum yazmayı hemen bırakıyorum.”

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ