Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem İstanbul 4 milyon İstanbullu geri döndü

        Serkan AKKOÇ/GAZETE HABERTÜRK

        RamazanBayramı nedeniyle 2-10 Temmuz tarihleri arasında 9 günlük idari tatil ilan edilince şehir dışına, tatil yörelerine, memleket ziyaretlerine ya da yurtdışına çıkışlarda özellikle İstanbul’da büyük hareketlilik yaşandı. Yaklaşık 15 milyon kişinin yaşadığı İstanbul’da nüfusun üçte birini oluşturan 5 milyon kişi 1 Temmuz Cuma günü mesai bitimiyle şehri terk etmeye başladı.

        İstanbul’dan Anadolu ve Trakya’ya açılan yollarda yoğun tatil trafiği yaşandı. İstanbul’un en hareketli sokakları, caddeleri, kalabalık meydanları sessizliğe büründü; trafik rahatladı.

        Tatile gidemeyip İstanbul’da kalanlar parklarda, yollarda, sahil şeridinde şehrin keyfini çıkardı.

        YOL DURUMU İÇİN TIKLAYIN

        OTOGARDA 4 KM’LİK OTOBÜS KUYRUĞU

        Tatilin bitmesiyle şehri boşaltan 5 milyon İstanbullu’nun geri dönüşü de gidiş kadar olmasa da yoğundu. Türkiye’nin dört bir köşesinden İstanbul’a gelen yolcu otobüsleri, Bayrampaşa’daki Büyük İstanbul Otogarı girişinde 4 kilometreye varan kuyruk oluşturdu. Kuyruk nedeniyle bazı vatandaşlar, otogara girmeden otobüslerden inerek yol kenarında bekleyen taksilerle evlerine gitti.

        1 MİLYON ARAÇ GERİ GELDİ

        Uzmanlar, bayram tatiline kendi aracıyla gidenlerin kullandığı yaklaşık 1.2 milyon aracın İstanbul’u terk ettiğini belirtiyor. Buna göre her araçta ortalama 3 yolcunun seyahat ettiği göz önüne alındığında yaklaşık 3.5 milyon İstanbullunun da şehri kendi araçlarıyla terk ettiği ortaya çıkıyor. Bu, 1.2 milyon aracın tatiline devam edenler çıkarıldığında yaklaşık 1 milyonunun tatilin son günü itibarıyla İstanbul’a döndüğünü ifade ediyor.

        İSTANBUL OTOGARI DOLDU TAŞTI

        Tatili dönüşünü pazartesiye bırakanlar Bayrampaşa'daki Büyük İstanbul Otogarı'nda yoğunluğa neden oldu.

        Hafta sonundaki yoğunluk kadar olmasa da otogar girişinde yine uzun otobüs kuyrukları oluştu. Otobüsler otogara giriş yapabilmek için uzun süre beklemek durumunda kaldı. Hal böyle olunca, bazı yolcular otobüslerden inip yaya olarak ilerlemeyi tercih etti. Yolcuların bazıları, dönüş bileti bulamadıklarını, bu nedenle geç kaldıklarını söyledi. Otobüs sürücüleri ise, otogar girişindeki yoğunluktan yakındı.

        İSTANBUL’A 13 BİN EK SEFER KONULDU

        Toplu taşımacılıkta en büyük yükü ise yine şehirlerarası otobüsler çekti. Ek seferlerle günde 3 bin otobüsün çıktığı Büyük İstanbul Otogarı’ndan her gün yaklaşık 200 bine yakın tatilci otobüsle ayrıldı. TOBB Karayolu Yolcu Taşımacılığı Sektör Meclisi Başkanı Mustafa Yıldırım’ın verdiği bilgiye göre, 10 günlük bayram tatili süresince Türkiye genelinde 40 bin ek sefer yapıldı, 2 milyon fazla yolcu taşındı. Bu ek seferlerin 13 binlik bölümünün İstanbul’a geliş-gidişler için kullanıldığını dile getiren Yıldırım, bayram tatili süresince İstanbul’a geliş-gidişlerde otobüslerle fazladan 700 bine yakın yolcu taşındığını söyledi.

        ÖZEL SEKTÖR ERKEN GELDİ SIKINTI OLMADI

        Bayram tatilinin idari tatil ilan edilmesi nedeniyle, özel sektörde çalışanlar bayramın son günü itibarıyla İstanbul’a dönmeye başladı. Bu sayede tatilin son günü gidişte yaşanan yoğunluk ciddi ölçüde azalmış oldu. Bunda bayram tatiliyle yıllık izinlerini birleştirdiği için İstanbul’a dönmeyip tatillerine devam edenlerin de payı büyük oldu. Bolu, Gebze ve Çatalca’dan İstanbul’a girişlerde akşam saatlerine kadar ciddi bir trafik oluşmadı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ