Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Doç. Dr. Turgut: 6 ayda 336 kişi boğularak öldü

        Soner ÖZCAN/ANTALYA

        3 tarafı denizlerle çevrili Türkiye’de boğulma vakalarındaki bilanço inanılmaz boyutlarda. Boğulma olaylarının istatistiğini tutan Akdeniz Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Öğretim Üüyesi Doç. Dr. Adnan Turgut’a göre, 2016’nın ilk 6 ayında 306 kişi suda öldü. Temmuzun ilk haftasında sayı 336’yı buldu.

        Bot-tekne batması sonucu 16 kişinin boğulduğunu belirten Turgut’un kayıtlarına göre 89 kişi yüzerken, 79 kişi suya düşerek can verdi. Otomobilin suya düşmesi sonucu 39, bir şeyi kurtarırken 16, sele kapılan 5, dalış yapan 1, balık ağına takılan 1 kişi canından oldu. 28 kişi intihar, 1 kişi de cinayet sonucu boğularak öldü. 27 kişinin boğulma nedeni ise tespit edilemedi.

        Turgut, boğulma nedenlerinin de ilginç olduğunu belirterek boğulma sayısı ve olay anındaki etkinlikleri şöyle sıraladı: 27 balık avı, 73 serinleme, 13 oyun, 15 piknik, 68 yürüyüş, 15 iş etkinliği, 2 tatil, 1 sportif yarış, 1 mantar toplama, 3 avlanan kuşun suya düşmesi.

        5.5 YILDA BİR İLÇE NÜFUSU

        Boğulma vakalarının yaz aylarında arttığını kaydeden Doç. Dr. Turgut, son 5.5 yılda 5 bin 166 kişinin öldüğünü söyledi. İstatistiğe göre en fazla boğulan yaş grubu 16-17, erkekler ise kadınlara göre 3 kat daha fazla bu şekilde ölüyor.

        Boğulan kişilerin büyük çoğunluğunun yanında birilerinin bulunmasına rağmen eğitimsizlik nedeniyle hayatını kaybettiğini dile getiren Turgut, “Eğitim ile boğulma vakaları yüzde 50 oranında azalabilir. İlkokul çağından itibaren suda hayatta kalma dersleri verilmesi gerekiyor. Boğulan kişiyi kurtarmak isterken de boğulma vakaları yaşanıyor” diye konuştu.

        244 MÜLTECİ BOĞULDU

        Yılın ilk 6 ayında 244 mülteci de yasadışı yollarla sınırı geçmek isterken botlarının ya da teknelerinin batması sonucu yaşamını yitirdi. Doç. Dr. Adnan Turgut, hayatını kaybeden 244 mülteciden çoğunun Suriyeli olduğunu söyledi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ