Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika SON DAKİKA! Meclis İçtüzüğü'nün değiştirilmesi için anlaşma sağlandı

        HABERTURK.COM

        Meclis İçtüzüğü'nün değiştirilmesi konusunda TBMM'de Uzlaşma Komisyonu kurulması konusunda anlaşma sağlandı. Komisyon çalışmalarına yarın başlayacak.

        Meclis İç Tüzüğü'nün değiştirilmesi konusunda TBMM'de ilk adım atıldı. AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay ve HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, Meclis'te bir araya geldi.

        Toplantıda AK Parti, Meclis İçtüzük değişikliği için muhalefet partilerine "Uzlaşılamayan maddeleri yeniden görüşelim" teklifi götürdü. Toplantıda Meclis'te yeniden bir İçtüzük Uzlaşı Komisyonu kurulması konusunda mutabakata varıldı.

        Dört partiden birer grup başkanvekilinin yer alacağı Komisyonun, ilk toplantısını yarın ya da perşembe günü yapması bekleniyor. Önceki dönemlerde de İç Tüzük değişikliği için komisyon kurulmuş ancak muhalefetin itirazları nedeniyle bazı maddelerde uzlaşı sağlanamamıştı. Yeni kurulan Komisyon uzlaşılamayan maddeler üzerinde çalışmalarını yürütecek.

        YILDIRIM'DAN ÇAĞRI

        Başbakan Binali Yıldırım partisinin grup toplantısında yaptığı çağrıda, "Muhalefet partilerinin muhalefet yapma gibi bir görevi var. Buna asla ve asla söyleyecek bir şeyimiz yok. Ama isteriz ki Meclisimiz daha etkin çalışsın. O yüzden gündemde olan içtüzük konumuz var. İçtüzükle ilgili bir şey yapmanın zamanı geldi ve geçti. Çünkü maalesef bu konuda kötü alışkanlıklar, içtüzüğün getirdiği imkanları amacı dışında kullanma aldı başını gitti. AK Parti grubu olarak içtüzük konusunda birlikte hareket etme ve içtüzüğün daha etkin hale getirilerek Meclis'in daha hızlı çalışmasını sağlayacak yeni içtüzüğün yapılması konusunda diğer partilerin desteğini bekliyoruz. Ülkelerle mutabakat yapıyoruz da kendi ülkemizde partiler neden mutabakat yapmasın? Muhalefetimizi sahada istediğiniz kadar yapın, Türkiye için ne yapabiliriz buna kafa yoralım. Bizim için, geleceğimiz için yapacağınız bir şey varsa yol gösterin" demişti.

        CHP'Lİ ÖZGÜR ÖZEL: 15-20 GÜN İÇİNDE UZLAŞMA ARAYACAĞIZ

        CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, TBMM İçtüzüğü değişikliği konusunda 14 Temmuz Perşembe günü siyasi partilerin grup başkanvekillerinin bir araya geleceğini belirterek, "15-20 gün içinde İçtüzükte uzlaşma arayacağız." dedi.

        Özel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Meclis'te İçtüzük değişikliği konusunda yarı resmi bir uzlaşma komisyonu kurulduğunu söyledi.

        Meclis İçtüzüğü'nde kendilerinin de memnun olmadığı noktalar bulunduğunu, yazılı olanla uygulama arasında farklılıklar yaşandığını ifade eden Özgür Özel, ancak değişikliklerin siyasi partilerin uzlaşması ile gerçekleşmesinden yana olduklarını vurguladı.

        İçtüzük değişikliğinin uzlaşma ile değiştirilmesi yönünde dün yaptığı basın toplantısında da iktidar partisine yönelik bir çağrıda bulunduğunu belirten Özel, kavga görüntüsünün Meclis'e zarar verdiğini, böyle durumlarda kazananın olmadığını, değişikliklerin uzlaşma yoluyla gerçekleştirilmesinin önemli olduğunu dile getirdi.

        Grup başkanvekillerinin görüşmeleri sonrasında uzlaşma aranması noktasında fikir birliğine varıldığını ve TBMM İçtüzüğü değişikliği konusunda 14 Temmuz Perşembe günü siyasi partilerin grup başkanvekillerinin bir araya geleceklerini ifade eden Özel, "15-20 gün içinde İçtüzükte uzlaşma arayacağız." diye konuştu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ