Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Kapalıçarşı'da restorasyon çalışmaları başladı

        Dünyanın en büyük çarşısı ve kapalı çarşılarından kabul edilen Kapalıçarşı'nın restorasyonu çatı yenilemesiyle başladı. Yaklaşık 10 yıl sürecek restorasyon çalışmalarının ilk etabı olan çatı için kiremitler yerleştirildi.

        Kapalıçarşı'nın dünyada en fazla ziyaretçi ağırlayan anıt eserlerden biri olduğunu söyleyen Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, “Kapalıçarşı yılda ortalama 92 milyon insanın ziyaret ettiği, 25 bin insanın çalıştığı, turizm sezonunda günlük 253 bin kişinin ziyaret ettiği bir yer. Burası British Müzesi, Versay Sarayı, Tac Mahal, Eyfel Kules'nden daha fazla ziyaretçi alan bir yer" diye konuştu.

        KAPALIÇARŞI'NIN ÇATISINDA BASIN TOPLANTISI DÜZENLENDİ

        Fatih Belediye Başkanı Demir'in katıldığı ve Kapalıçarşı'nın çatısında düzenlenen törene çok sayıda basın mensubunun yanı sıra bürokratlar, belediye çalışanları ve çatı yapımında görev alacak işçiler katıldı. Törende Ocak ayında Kapalıçarşı esnafı arasında düzenlenen seçimle yönetim kurulu başkanı olarak seçilen Ahmet Kökler de hazır bulundu.

        RESTORASYON ÇATI, ALTYAPI VE GÜÇLENDİRME OLARAK 3 AŞAMALI OLACAK

        Kapalıçarşı'daki çalışmaların kademe kademe yapılacağını söyleyen Demir, restorasyonun 'çatı, altyapı ve güçlendirme' olarak üç ana kısımdan oluşacağını söyledi.

        Projenin çatıdaki yenileme çalışmasıyla başladığını belirten Demir, “Çatının 2017 Aralık ayında tamamlanmasını hedefliyoruz" diye konuştu.

        Esnafın restorasyon sırasında çalışmalardan etkilenmeyeceğini vurgulayan Demir, “Restorasyon konusunda ülkemiz çok ileri düzeyde. Gerek malzeme tekniği, gerek restorasyon, uygulama ve projeler açısından epey mesafe kat ettik" dedi. Çatıda başlayan çalışmanın yanı sıra İSKİ'nin de altyapıya yönelik proje hazırladığını belirten Mustafa Demir, “Şimdiye kadar projelerle ilgili 30 milyon lira harcama yapıldı. 39 bin metrekarelik çatı için 10 milyon liralık ihale gerçekleşti. Altyapı için ise İSKİ'nin yapacağı çalışma yaklaşık 35 milyon lira olacak. Altyapıda 'kutu sistemi' yapılacak, arıza olduğunda kazımaya gerek kalmadan açılıp içine girilerek eksiklik giderilecek" dedi.

        RESTORASYON 10 YIL RAHATLIKLA SÜRER

        Basın mensuplarının Kapalıçarşı'nın bütün restorasyonunun ne zaman biteceğine yönelik sorularına Demir, “Bu bitmez bir restorasyon. 10 yıl sürebilir.10 yıl sonra da başka bir yerinde başka problem olabilir. Projesini 2009 yılında yaptık. Projesi 6 yıl sürdüyse restorasyonu 10 yıl rahatlıkla sürer" yanıtını verdi.

        ÇATININ İLK KİREMİTLERİNİ MUSTAFA DEMİR DÖŞEDİ

        Konuşmasının ardından sembolik törenle çatının yenilenmesini başlatan Demir, Kapalıçarşı Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Kökler ile birlikte çatıya kiremit yerleştirdi.

        ÇATIDAKİ GÖRÜNTÜ KİRLİLİĞİ KALKACAK

        2009 yılında İstanbul Valiliği, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Fatih Belediyesi'nin işbirliği ile başlatılan Kapalıçarşı Restorasyonu projesi, Kapalıçarşı ile etrafındaki 21 hanın rölöve, restitüsyon ve restorasyon çalışmalarını kapsıyor.

        110 bin metrekarelik alanda yürütülecek çalışmaların ilk etabı olan çatı 39 bin metrekarelik kısmını oluşturuyor.

        Kapalıçarşı'nın çatısında yapılacak yenileme çalışmalarıyla çatının akmasının önüne geçilirken, çatıda bulunan kablo, anten, klima gibi görüntü kirliliğine yol açan yapılaşmalar da kaldırılacak.

        Koruma kurulunun önerisi doğrultusunda alaturka kiremitlerin kullanılacağı çalışmalar sırasında esnaf çalışmalardan etkilenmeyecek.

        DHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ