Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Güvenlik Çipras: Dedeağaç'a kaçan askerler için süreç başlatıldı

        Başbakan Binali Yıldırım'ı telefonla arayan Yunanistan Başbakanı Çipras, Türkiye'de darbe girişiminekatılan ve helikopterle Dedeağaç'a kaçan askerlerin iadesine ilişkin sürecin başlatıldığını bildirdi.

        Darbe girişimi sonrası Yunanistan'a kaçan askerlerin kullandığı helikopter, TSK personeli tarafından teslim alındı. TSK personeli, helikopter ile Dedeağaç Havalimanı'ndan Türkiye'ye hareket etti.

        Darbe girişiminin ardından Yunanistan'a kaçan askerlerin kullandığı Sikorsky tipi helikopteri almak üzere Türk Silahlı Kuvvetleri personelinin Dedeağaç Havalimanı'na geldiği bildirildi. TSK personeli, işlemlerin ardından helikopteri Türkiye'ye getirmek üzere yola çıktı.

        Bu sabah saatlerinde 8 askerin bulunduğu helikopter, Dedeağaç Havalimanı'na acil durum çağrısı yaparak inmişti.

        ADLİYEYE SEVK EDİLDİLER

        Yunanistan'a siyasi sığınma talebinde bulunan ve gözaltına alınan 8 darbeci asker Dedeağaç Adliyesi'ne sevk edildi.

        Yoğun güvenlik önlemleri altında minibüsle adliyeye getirilen darbeci askerlerin birbirlerine kelepçelenmesi dikkati çekti.

        Boştaki elleriyle yüzlerini kapatan darbeciler, polis nezaretinde adliyeye götürüldü.

        Adliyeye sevk edilirken yüzlerini kapatmaya çalışan askerlerin darbeden haberleri olmadığını iddia ettikleri kaydedildi.
        Adliyeye sevk edilirken yüzlerini kapatmaya çalışan askerlerin darbeden haberleri olmadığını iddia ettikleri kaydedildi.

        "İLLA İADE EDİLECEKSEK TÜRKİYE'YE DEĞİL BAŞKA ÜLKEYE GÖNDERİN ÇÜNKÜ..."

        Askerlerin, 'İlla iade edileceksek, Türkiye'ye iade edilmeyelim, bizi başka bir ülkeye gönderin çünkü Türkiye'de canımız tehlikede' dedikleri de iddia edildi.

        Savcılığasevkedilen ikisi 39, biri de 35 yaşında üç binbaşı, ikisi 36 ve biri 34 yaşında üç yüzbaşı ve 37 ile 41 yaşlarında iki astsubay İstanbul'da, Türk Hava Kuvvetlerinde görev yaptıklarını ileri sürdüler.

        Askerler polis ve savcıya verdikleri ifadelerinde, "Biz bir şey bilmiyorduk, komutanlarımızın emirlerine itaat ettik. Biz İstanbul dışında iki helikopterle iniş yaptık, yaralı taşımakta olduğumuz bir anda bize ateş etmeye başladılar. Çatışma vardı, yaralananları, öldürülenleri görüyorduk. Bizi de öldüreceklerini sandık. En yakın havaalanı Dedeağaç Havaalanı'ydı. Oraya doğru hareket etmeye karar verdik" dediler.

        İKİNCİ SUÇLAMA DEĞİŞTİ

        Askerler, Savcı Anna Nikitopulu tarafından, haklarındaki suçlamaların yüzlerine okunmasının ardından yarın saat 12.00'de suçüstü mahkemesine çıkarılmak üzere gözaltında tutuldukları Ferecek Hapishanesi'ne sevk edildi.

        Darbecilerin adliye çıkışında tşörtlerini başlarına geçirdikleri görüldü.

        Kaçak askerlerin savunmasını yapan Yunan avukat Menia Polihroni adliye çıkışında gazetecilere yaptığı açıklamada, Dedeağaç savcısı tarafından askerlere atfedilen suçlamalarda değişiklik olduğunu belirterek “Ülkeye yasa dışı giriş suçlaması her biri için devam ediyor. Ancak, ikinci suçlamada değişiklik oldu. 1 kişi yasa dışı uçuş yapma ve 7 kişi de yasa dışı uçuşa teşvik etme suçlamasıyla yargılanacak.” dedi.

        Bu durumda, komşu ülkeyle dostane ilişkileri bozma suçlamasının ortadan kalktığını ifade eden Polihroni, askerlerin yarın çıkarılacakları suçüstü mahkemesinde duruşmanın 48 saat ertelenmesi talebinde bulunacaklarını belirtti.

        Polihroni, darbecilerin siyasi iltica taleplerinin kabul edilmemesi durumunda Türkiye dışında üçüncü bir ülkeye gitmelerinin ihtimal dahilinde olduğunu ileri sürdü.

        Yunan avukat, askerlerinin hayatları tehlikede olduğu için Türkiye'den kaçtıklarını savundu.

        Polihroni, askerlerin Türkiye’deki darbe girişiminden haberleri olmadığını, sağlıkla ilgili görev yaptıkları sırada kendilerine ateş açıldığını, hayatlarını kurtarma yönünde aldıkları talimat sonucunda Yunanistan’a geldiklerini iddia etti.

        Askerlerin isimleri ve rütbeleriyle ilgili soruları yanıtsız bırakan Polihroni, hepsi evli olan askerlerin aileleriyle görüşmelerine izin verilmediğini belirtti.

        ERDOĞAN'DAN ÇİPRAS'A TELEFON

        Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ile dünakşam telefonda görüştü.

        Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre Çipras, Türkiye'de seçilmiş hükümetin yanında yer aldıklarını ifade ederek, Yunanistan'a kaçan 8 darbecinin iadesi için gerekenin yapılacağını belirtti. Demokrasilerde darbelere yer olamayacağına dikkati çeken Çipras, seçilmiş hükümete ve Türk halkının iradesine saygı duyduklarını vurguladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da Çipras'a duygularından ve Türkiye'ye desteğinden dolayı teşekkürlerini ilettiği kaydedildi.

        AA-İHA-DHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ