Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Güvenlik İşte darbe girişiminin belgesi

        Darbeci askerlerin işgal ettiği Genelkurmay mesaj sisteminden yandaş birliklerine gönderdiği sıkıyönetim talimatı ortaya çıktı. Yıldırım Harekatı kapsamında yapılan darbe talimatı 15 Temmuz Cuma günü 15:22’de 3 sayfa ve 20 madde olarak iletildi.

        İlleri yönetecek darbeci subaylar sıkıyönetim mahkemelerinde çalışacaklar dahi belirlendi.

        Yeni Şafak'ın haberine göre 15 Temmuz 2016 Cuma günü saat 15:22'de ele geçirdikleri Genelkurmay birimlerinden TSK mesaj sistemine girerek gönderilen sıkı yönetim belgesi, Yurtta Sulh Cuntası lideri Tuğgeneral Mehmet Partikoç ve Kurmay Albay Cemil Turhan imzalı.

        3 sayfa ve 20 maddeden oluşan bildirinin eklerinde ise Sıkıyönetim Komutanlıkları, Sıkıyönetim mahkemelerinde görevlendirilecek personel listeleri, Ankara ve İstanbul Asayiş ve Takviye Planı ile diğer sözde atama kararları bulunuyor.

        DARBENİN MAKSADI

        Saat 03:00 itibarıyla yönetime el konulacağının söylendiği talimatta sokağa çıkma yasağının ise 06:00'da başlayacağı belirtilirken, darbenin maksadı şu şekilde açıklanıyor:

        “Uluslararası organizasyonlar ve toplum ile küresel barış, huzurun temini için daha güçlü bir ilişki ve işbirliğini kurmak.”

        "YURTTA SULH KONSEYİ TARAFINDAN YÜRÜRLÜĞE KONACAK TÜM TALİMATLAR..."

        İl idarelerinin Sıkıyönetim Komutanlıklarına devredileceğinin söylendiği talimat ana hatlarıyla şöyle:

        “Tüm polis teşkilatı Sıkıyönetim komutanları emrine alınmıştır. Vazifenin yerine getirilmesinde kusurlu davrananlar hakkında gereken adli ve idari işlemler sıkıyönetim komutanlıklarınca yapılacaktır. Asayiş ve emniyet temini maksadıyla sıkıyönetim komutanları, il-ilçe belediyeleri, emniyet müdürlükleri yakın işbirliği ve koordinasyon içinde çalışacaktır. Bu kapsamda vatandaşların da desteğinin sağlanması için gerekli tedbirler alınacaktır. Yurtta Sulh Konseyi tarafından yürürlüğe konacak tüm talimat ve bildiriler Genelkurmay Başkanlığı resmi internet sitesinden duyurularak resmi olarak tebliğ edilecektir.”

        Darbe girişimi ise Yıldırım Harekat Planı kapsamında icra edildiği anlaşılıyor. Eğer darbe başarılı olsaydı, Türkiye'de milli iradenin yanında olan binlerce isim askeri mahkemelerde yargılanacak ve hapsedilecekti.

        SIKIYÖNETİM MAHKEMELERİ KURULMASI KARARI ALINMIŞ

        İstanbul, İzmir, Ankara, Diyarbakır, Van, Şırnak, Eskişehir, Gaziantep gibi şehirlerde görev yapacak askeri hakimler bile hazırdı. 18 stajyer askeri hakim bu talimata göre asil hakim olarak mahkemelerde görevlendirilmişti. Çok sayıda şehirde birden çok sıkıyönetim mahkemesi kurulması kararı alınmıştı.

        DARBE 6 KARARGAHTAN YÖNETİLECEKTİ

        Yurtta Sulh Cuntası'nın her kuvvet komutanlığına bir darbe karargahı kurduğu ve komutan tayin ettiği ortaya çıktı. Darbeciler Genel kurmay Karargahı'na Tuğgeneral Mehmet Partigöç, Kara Kuvvetleri Komutanlığı Karargahı'na Tuğge neral Erhan Caha, Deniz Kuvvetleri Karargahı'na Tuğamiral İrfan Arabacı, Hava Kuvvetleri Kararga hı'na Kurmay Albay İlhan Karasu, Jandarma Genel Komutanlığı Karargahı'na Tuğgeneral Faruk Bal ve Mustafa Şaban Gümüşiğne'yi atadı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ