Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Sosyal medyada 'durum çok ciddi' yalanı!

        Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişiminin ardından, Emniyet Genel Müdürlüğü, darbeye destek veren bildirimlerde bulunan hesapların emniyetin belirttiği hesaplara şikayet edilmesini istiyor.

        Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ali Murat Kırık, yaptığı değerlendirmede, 15 Temmuz Cuma gecesi düzenlenen darbe girişimi ardından sosyal medya üzerinden darbeyi ve terörü öven pek çok paylaşım gerçekleştirildiğini kaydetti.

        Bununla birlikte kullanıcılar tarafından dezenformatif ve manipülatif pek çok görsel ve işitsel içeriğin kaynağı belli olmaksızın paylaşıldığını belirten Kırık, şunları aktardı:

        "Sosyal medya kullanıcıları yaptıkları paylaşımlara dikkat etmek durumundadır. Özellikle fotomontaj ve üzerinde oynama yapılmış birçok içerik halkın doğru bilgi almasının önüne geçmektedir. Bu durumu fırsat bilen sosyal medya teröristleri emniyet güçleri adına hesaplar açmakta ve şikayetlerin bu tür hesaplara yapılmasını talep etmektedir. Vatandaşlarımızın bu noktada son derece dikkatli olması gereklidir. Sosyal medya üzerinden terör ve darbe faaliyetlerini destekleyen ve suç unsurları içeren profiller ve sayfalar yalnızca siber.onleme.arastirma@egm.gov.tr, siber@egm.gov.tr, siber.ankara@egm.gov.tr, siber.istanbul@egm.gov.tr e-posta adreslerine bağlantı adresi ve ekran görüntüsüyle bildirilmelidir."

        "SAHTE BİLDİRGELERE İTİBAR EDİLMESİN"

        Ali Murat Kırık, bir diğer noktanın da Jandarma Genel Komutanlığı Bilişim Suçları tarafından yayınlandığı öne sürülen, sosyal medya kullanıcıları tarafından paylaşılan ve aslında var olmayan "Sosyal Ağ Bildirgesi" olduğunu söyledi.

        Kırık, kullanıcıların profillerinde bu bildirgeyi yayımlamalarına gerek olmadığını söyleyerek, sözlerini şöyle tamamladı:

        "Yayımlasalar bile geçerliliği bulunmamaktadır. Yine kullanıcıların fotoğrafları kullanılarak adlarına sahte bir hesap açılsa ve buradan darbeyi, terörü öven paylaşımlar yapılsa bile bunun cezai bir yaptırımı bulunmamaktadır. Çünkü özellikle Facebook üzerinden IP bilgilerinin tespit edilmesi söz konusudur. Dolayısıyla üçüncü şahıslar tarafından açılan bu hesaplardan gönderilen iletiler adına açılmış kişiye mal edilemez. Bu hesapların doğrudan ilgili sosyal ağa şikayet edilmesi gereklidir. Vatandaşlarımızın bu ve benzer nedenlerle korkuya kapılmasına gerek yoktur."

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ