Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Cumhurbaşkanı Erdoğan halka seslendi

        Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Milletimizin ülkesine ve iradesine kararlı bir şekilde sahip çıkması karşısında darbecilerin ne silahları ne tankları ne helikopterleri ne uçakları işe yaramamıştır." dedi.

        Erdoğan, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimiyle ilgili olarak yayımladığı video mesajla millete hitabında, Türkiye'nin 15 Temmuz 2016 tarihinde saat 22.00 civarında başlayan ve ertesi gün öğle saatlerine kadar devam eden bir darbe teşebbüsüyle karşı karşıya kaldığını hatırlattı.

        Türkiye'nin yaklaşık 3 yıldır millete ve milli iradeye rağmen devleti ve hükümeti ele geçirmeye yönelik farklı biçimlerdeki teşebbüslerle karşı karşıya bulunduğunu aktaran Erdoğan, "15 Temmuz'da bu teşebbüsler, silahlı darbe girişimi halini alarak, hiçbir şüpheye yer bırakmaksızın, Türkiye'nin farklı mahiyette bir terör saldırısıyla karşı karşıya olduğunu ortaya koymuştur." ifadesini kullandı.

        Erdoğan, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin emir komuta zinciri dışında, çeşitli sınıflardan ve rütbelerden Fetullahçı Terör Örgütü üyesi bir grup askerin başlattığı bu darbe girişiminin sınırlı ama ellerindeki silahların gücü sebebiyle tehlikeli bir boyutta cereyan ettiğini dile getirerek, şöyle devam etti:

        "Boğaziçi Köprüsü'nün tanklarla kapatılması, savaş uçaklarının Ankara ve İstanbul başta olmak üzere çeşitli şehirlerimizde alçak uçuş yapmaya başlamaları, yine bazı şehirlerimizde tankların sokaklara çıkması, bu darbe girişiminin ilk işaretleri olmuştur. Ankara'da Genelkurmay Başkanlığı karargahı ve Jandarma Genel Komutanlığı binası, bu grup tarafından ele geçirilmiş, MİT Yerleşkesi, Emniyet Teşkilatı'nın çeşitli binaları, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi, TBMM gibi stratejik yerlere hunharca ve alçakça saldırılar düzenlenmiştir. Gölbaşı'ndaki Özel Harekat Daire Başkanlığı binasındaki bombardımanda, 47 polisimiz hayatını kaybetmiştir. Boğaz köprülerinin girişini tutan tanklardaki üniformalı teröristlerin açtıkları ateşler sebebiyle çok sayıda vatandaşımız hayatını kaybetmiştir. Ankara'da Genelkurmay Başkanlığı'nın önü başta olmak üzere çeşitli yerlerde açılan ateşler ve yapılan bombardıman neticesi yüzlerce vatandaşımız hayatını kaybetmiş veya yaralanmıştır. TRT Genel Müdürlüğü binasını işgal eden bir grup silah zoruyla ekranlardan eski darbelerin özentisiyle hazırlandığı anlaşılan korsan bir bildiri okutmuşlardır. Genelkurmay Başkanlığı internet sitesinden de benzer bir bildiri korsan olarak yayınlatılmıştır. Yine az sayıdaki askerle, İstanbul'daki bir medya grubunun binası, kısa bir süre de olsa işgal edilmiştir. İstanbul Büyükşehir Belediyesi önündeki çatışmada, çok sayıda vatandaşımız ve belediye personeli hayatını kaybetmiştir."

        Darbe girişiminin başlamasının ardından, Başbakan Binali Yıldırım'ın saat 23.00 civarında medya aracılığıyla kamuoyunu bilgilendirdiğini ve Hükümet'in işbaşında olduğunu açıkladığını anımsatan Erdoğan, "TBMM üyeleri de tüm partilerden milletvekillerinin katılımıyla milli iradenin tecelligahı olan gazi Meclis'in darbe teşebbüsü karşısındaki tavrını, ortaya koymuşlardır. Bu toplantı devam ederken, Meclis darbe teşebbüsü yapan grup tarafından savaş uçakları ve helikopterlerle bombalanmıştır." dedi.

        - "Milletimle birlikte darbecilere karşı kararlı duruşumuzu ortaya koyduk"

        Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu gelişmeler karşısında derhal harekete geçtiklerini, ilgili birimlere talimat verdiklerini ve darbe girişimini durdurmak için gereken adımları attıklarını ifade etti.

        Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

        "Milletimizi, ülkesini, vatanını, milletini seven herkesi meydanlara çıkmaya, devletini ve demokrasisini sahiplenmeye davet ettik. Hemen ardından da tüm tehditlere ve tehlikelere rağmen İstanbul'a hareket ederek, milletimle birlikte darbecilere karşı kararlı duruşumuzu ortaya koyduk. Milletimizin ülkesine ve iradesine kararlı bir şekilde sahip çıkması karşısında darbecilerin ne silahları ne tankları ne helikopterleri ne uçakları işe yaramamıştır. Onların tankları, topları, uçakları varsa ben şuna inanıyordum sokaklardaki o milyonlarca vatandaşımın imanı vardı. Emirleri komutanlarından almayan, millete ve devlete hizmet etmek yerine iradelerini Fetullahçı Terör Örgütü'nün başına teslim eden şer çetesi mensuplarının teşebbüsleri, milletin iradesi, tüm kurumlarıyla devletin kararlılığı karşısında başarısız olmuştur. Gözlerini kırpmadan milletin üzerine ateş edenler sandılar ki bu millet korkacak, meydanları, sokakları kendilerine bırakacak, evlerine çekilecek ama milletimiz üzerine açılan ateşlere, atılan bombalara, yöneltilen tehditlere, gözlerinin önünde vurulan insanlara rağmen asla geri adım atmamış, meydanı darbecilere bırakmamıştır. Milletimiz, Emniyet Teşkilatımızın mensuplarıyla ve darbecilere karşı harekete geçen Türk Silahlı Kuvvetleri unsurlarıyla el ele vererek, bu darbe girişimine karşı tarihi bir duruş sergilemiştir. Tankların etkisiz hale getirilmesi başta olmak üzere asker görünümlü teröristler karşısındaki dik duruşlarıyla memleketine ve geleceğine sahip çıkan milletimiz, gece boyunca sayısız kahramanlık destanları yazmıştır."

        - "Darbecilere destek olan tek bir sivil vatandaşımız olduğuna dair haber gelmedi"

        Bıyıkları henüz terlememiş gençlerden 70 yaşındaki ihtiyarlara, işçisinden patronuna, köylüsünden şehirlisine kadar milletin tüm fertlerinin parti, meşrep, siyasi görüş farkı gözetmeksizin darbeciler karşısında tek vücut olduğuna dikkati çeken Erdoğan, "Darbe teşebbüsünde bulunan hainlerin karşısına dikilen vatandaşlarımız önlerinde, arkalarında, sağlarında sollarında onlarca kişi vurularak yaralanmasına, şehit olmasına rağmen sabaha kadar yerlerini terk etmemişlerdir. Tüm bu hadiseler karşısında polislerimizden ve vatandaşlarımızdan içlerinde yakın çalışma arkadaşlarımın da bulunduğu 208 kardeşimiz şehit olmuş, 232'si ağır olmak üzere bin 500'e yakın kişi de yaralanmıştır." diye konuştu.

        Şehitlere Allah'tan rahmet, yaralılara Allah'tan acil şifalar dileyen Erdoğan, "Bununla birlikte Türkiye'nin hiçbir yerinde sokağa çıkarak darbecilere destek olan tek bir sivil vatandaşımız olduğuna dair haber hamdolsun gelmedi. Bu bakımdan 15 Temmuz darbe girişimi, milletin darbe heveslilerine verdiği büyük ders olarak bu milletin şanlı tarihindeki yerini alacak ve hiçbir zaman hatırımızdan çıkmayacaktır. Aziz Milletim, değerli kardeşlerim, öncelikle şu hususu özellikle belirtmek istiyorum: 15 Temmuz darbe girişimi tüm milletimizle birlikte Türk Silahlı Kuvvetlerimize karşı da yapılmış bir ihanettir." ifadelerini kullandı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ