Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika Figen Yüksekdağ: Meclis'i bombalayan zihniyetle hiçbir zaman uzlaşmadık

        HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, "Bizler, Meclis'i bombalayan, halkın iradesini hiçe sayan bu darbeci zihniyetle ve anlayışla asla uzlaşmadık, uzlaşmayacağız ama bizler bu darbeciliği doğuran, var eden, büyüten ve koşullarını oluşturan iklim ve zeminle de uzlaşmayacağız." dedi.

        Yüksekdağ, partisinin TBMM Grup Toplantısında gündemdeki konulara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

        Fethullahçı Terör Örgütü (FETÖ) mensubu askerlerin darbe girişimini kınayan Yüksekdağ, bir kere daha böyle bir sürecin ve günün yaşanmamasını dilerken, darbe girişiminde yaşamını yitirenlere Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifalar temenni etti.

        Gelenekleri boyunca darbelere karşı direndiklerini belirten Yüksekdağ, şöyle devam etti:

        "Türkiye halkları, bizler, darbe ve anti demokratik rejimlerle yönetilmeyi hak etmiyoruz. Dün nasıl hiçbir darbeye boyun eğmediysek, karşımıza çıkan cunta rejimlerinin, diktatörlüklerin ve darbe dayatmalarının yarattığı yıkımı, yeni yaşamı ve demokrasiyi kurma enerjimizle bertaraf ettiysek, o yıkıntıların içerisinden, demokrasi ve özgürlükler iradesini büyüterek çıktıysak, bugün de aynı yolda ilerleyeceğiz.

        Meclis'e dönük bu saldırıyı bir kez daha kınıyor ve lanetliyorum. Seçilmiş temsilcilerin bulunduğu bir mekana böyle gözü dönmüş bir saldırı gerçekleştirilebiliyorsa bu, Türkiye'deki demokrasinin içerisine düştüğü vahim durumu gösterir. Bizler, Meclis'i bombalayan, halkın iradesini hiçe sayan bu darbeci zihniyetle ve anlayışla asla uzlaşmadık, uzlaşmayacağız ama bizler bu darbeciliği doğuran, var eden, büyüten ve koşullarını oluşturan iklim ve zeminle de uzlaşmayacağız.

        Türkiye'de böyle bir darbe girişiminin yaşanması sadece sonuçlarından bakılarak değerlendirilemez. Eğer darbe ve darbecilikle güçlü, köklü bir hesaplaşma içerisine girmek istiyorsak, darbeyi yaratan koşullarla yüzleşmeli ve hesaplaşmalıyız. HDP olarak bu yapılmayanı yapma iradesini ortaya koyuyoruz."

        "ASKERİ DARBE MEKANİZMASINI KENSİNİ BÜYÜTTÜ"

        Figen Yüksekdağ, darbe koşullarıyla ve zeminiyle hesaplaşmadan, darbeye ve darbecilere karşı yürütülecek operasyonun darbe tehlikesini bertaraf etmeye yetmeyeceğini savundu. Yüksekdağ, "Nedir bu koşullar? 15 Temmuz darbe girişimine kadar olan kısa süreyi bile değerlendirdiğimizde, bu darbe girişiminin koşullarının siyaset kurumu tarafından, başka bir darbe mekanizması ve zihniyeti tarafından üretildiğini ve oluşturulduğunu görürüz." ifadesini kullandı.

        "Meclis'e 15 Temmuz'da bomba atıldı ama Meclis'in yapısını berhava eden başka bir bomba 2 Mart günü bu Meclis'in ortasına bırakıldı." diyen Yüksekdağ, geçici maddelerle dokunulmazlıkların kaldırılmasına ilişkin bir yasa çıkarıldığını anımsattı.

        "YANLARINDA TÜRKİYE HALKLARINI BULAMADILAR"

        Türkiye'de yaşamın ve toplumsal yapının dengesinin bozulduğunu ileri süren Yüksekdağ, bir yerde gözyaşları, kan durmuyorsa, insanlar sokağa çıkamıyorsa, başka bir yerde gerçek anlamda istikrar ve huzurdan bahsetmenin mümkün olmadığını savundu. Yüksekdağ, darbeye karşı gerçek bir çözüm üretilecekse, tehlikenin bertaraf edilmesi için demokratik bir yolda birleşilmesi gerektiğini söyledi.

        "Darbeyi gerçek anlamda savuşturmak istiyorsak, darbenin anti tezini yani demokrasiyi inşa etmek zorundayız." diyen Yüksekdağ, darbe girişiminde bulunanların yanında Türkiye halklarını bulamadığına dikkati çekti.

        Bundan sonraki süreçte izlenecek politikanın hayati önem taşıdığını anlatan Yüksekdağ, sözlerini şöyle sürdürdü:

        "Bizler asla bir darbe rejimine geçit vermeyecek, darbecilerin amacına ulaşmasına izin vermeyecek bir siyasi bilinci ve toplumsal duruşu da oluşturmak, örgütlemek durumundayız. Darbeyi alaşağı etmek demokrasinin kazandığı anlamına gelmez. Bu memlekette dört tane darbe yaşandı ama hiçbir zaman demokrasi inşa edilemedi. Türkiye halkları, bizler halen bunun sancısını yaşıyoruz."

        "DARBE ÜRÜNÜ KURUMLAR DAĞITILMALI"

        Darbe girişiminin, Türkiye halklarının yaşadığı son acı deneyim olması temennisinde bulunan Yüksekdağ, darbeyle gerçek anlamda hesaplaşılmak isteniyorsa darbe ürünü kurumların dağıtılması ve kaldırılması gerektiğini vurguladı.

        Askere dokunulmazlık sağlayan yasanın derhal iptal edilmesi ve geri çekilmesini isteyen Figen Yüksekdağ, bireysel silahlanma çağrılarının çok ciddi bir iç savaş olasılığını içerisinde barındırdığını, bu çağrıların kabul edilemeyeceğini sözlerine ekledi.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ