Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Cumhurbaşkanı Erdoğan: Darbe girişimini eniştemden öğrendim

        Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, El-Cezire'ye verdiği röportajda 15 Temmuz'da başarısızlıkla sonuçlanan darbe girişimini eniştesinden (Ziya İlgen) öğrendiğini söyledi. Demokratik parlamenter sistemden uzaklaşılmayacağı mesajını veren Erdoğan, ABD'nin Gülen'i iade etmemesi durumunda ne olacağı ile ilgili soruya da, "Ülkeler arasındaki ilişkiler duygulara, hislere göre olmaz. Mantığa göre olur" yanıtını verdi.

        İşte Erdoğan'ın konuşmasından satır başları:

        4-5 günlük bir tatil için Marmaris'e gitmiştim. Haber bana ulaştı, bu darbe girişimiyle ilgili. Ama önce beni eniştem haberdar etti. İlk önce ciddiye almadım. Ama sonra istihbarat ve çeşitli kanallardan teyit edilince gerekli adımları attık. O zaman Enerji Bakanı ile beraberdim. Otelden ayrılmak için gerekli adımları attık. Sonra Dalaman'dan İstanbul'a geldik. İstanbul'da da zor bir durum vardı. F-16'ların şehir üstünde alçak uçtuğunu gördük. Binlerce insan sokaklardaydı. Hızlı bir değerlendirme yapıp ek adımlar attık ve kısa sürede herşeyi kontrol altına aldık.Otelden ayrılıp İstanbul'a geldik. Onbinlerce insanın sokaklarda olduğunu gördük.Darbeciler bir azınlık. Bu bir terörist örgüt. Bir azınlığın çoğunluğa hükmetmesine izin veremezdik.

        İSTİHBARAT ZAFİYETİ VAR MI?

        İstihbarat zaafı var, çünkü eğer doğru istihbarat olmuş olsaydı, bunun önüne geçilebilirdi. Elbette ki kimse şunu söyleyemez, dünyadaki istihbarat örgütlerinin zaafiyeti yoktur diyemez ama dünyanın dört bir yanında olduğunu görüyoruz. Her zaman için zayıf noktalar nerededir, zaafiyetler nerededir, belirlemek gerekir ama istihbaratta insani unsur çok daha önemli benim görüşüme göre. Çünkü her şeyi mümkün kılan budur.

        15 Temmuz'daki olaylara dönecek olursak FETÖ devletin içinde paralel bir yapı oluşturmuş ve bu darbe girişimini yaptıklarında bunda başarılı olamadılar ama önümüzdeki günler ve haftalar içinde ben eminim ki bazı planlarını kendi gelecekleri için yapacaklardır ama biz devlet ve halk olarak el eleyiz ve bu tür örgütlere karşıyız. Halkla birlikte biz oldukça tanklar sonuç alamayacaktır, alamamıştır.

        Geçmişe yönelik elimizde belli şüpheler vardı. Kanunlar ve mevzuatlar birçok şey yapmanızın önünde engel oluyor. Biz şunun farkındaydık, bazı insanlar böylesi bir teşebbüste bulunulursa bunun içine bazı insanların gireceklerini biliyorduk. Bağlantılarının nerede olduğunu da biliyorduk. Bunların hepsi belgelere de yansımış şeyler. Emniyet bazı bilgileri, polis bazı bilgileri elde ediyor, onlar belli soruşturmalar yapıyor. Birlikte çalışmak suretiyle şu anda çok önemli dökümana ulaştılar. Bunlar güvenilir şeyler. Çok sayıda insan tutuklandı. Bu iş peki şu anda bitti mi? Henüz daha sonuna gelmedik. Ve ben şuna inanıyorum ki bu gözaltılar ve tutuklamalar, birçok ismi beraberinde getirecek. Hukuk dairesi içinde çalışacağız çünkü biz demokratik bir ülkeyiz. Yargının elde edeceği bilgiler de kullanılacaktır. Bazı insanlar nasıl çalıştıklarını anlatmaya başladılar ve bağlantılarını ortaya koydular.

        FRANSA DIŞİŞLERİ BAKANI'NIN AÇIKLAMALARI

        Fransa'nın Dışişleri Bakanı'nın ne söylediğini bilmiyorum ama benim söyleyeceğim tek bir şey var; Fransa'daki terör saldırılarını ele alalım, onlar da çok sayıda insanı tutuklamak durumunda kaldılar ve bunu yadsıyamayız. OHAL ilan ettiler, 3 ay dediler ve sonra bir 3 ay daha. Darbe girişimi suçtur tabii ki, bunları yargıya teslim etmek devletin sorumluluğunda. Bir insan eğer suçlu bulunursa cezasını çekmeli. Kişisel olarak Fransa Dışişleri Bakanı yorum yaptıysa, bu bir hatadır, kendi işine bakmalı. Ama demokrasi dersi almak istiyorlarsa, bizden alabilirler. Çünkü Fransa'da bu insanları onlar ülkelerinden dışarı atıyorlar. Türkiye'de 3 milyon Suriyeli ve Iraklı var, kimse bize bu noktadan ders vermeye kalkmamalı. Şu anda bu girişime kim katıldı, bunları araştırıyoruz ve gözaltına alıyoruz.

        Biz iş birliğinden uzak bir hareket değiliz. Bize hakaret edenler, bize hakaret etme hakkını kendilerinde buluyorlar belki ama tabii ki biz hiç kimseye hakaret etmiyoruz. Biz herşeyi hukuk dairesi içerisinde yapmaya çalışıyoruz. Biz 246 masum insanı kaybettik, 1500 kişi yaralandı. Ve olan olayların kapsamı bu kadar büyükken hala insanlar nasıl çıkıp der ki Erdoğan diktatördür?

        ABD GÜLEN'İ İADE ETMEZSE NE OLUR?

        Erdoğan, "ABD Gülen'i iade etmezse ilişkileriniz nasıl etkilenir? İncirlik Üssü burada, ABD kullanıyor bunu, stratejik bir şey bu" sorusu üzerine, "Bunları oralara kaydırmak örtüşen şeyler değil. Daha hassas olmalıyız.Ülkeler arasındaki ilişkiler duygulara, hislere göre olmaz. Mantığa göre olur. Zeka ve akıl burada ön safta olmak durumundadır. Elbette ki bu büyük bir hata olur. Bütün dökümanları, kanıtları ABD'ye veriyoruz bakanımız eliyle. ABD ile bu süreci başlattık ve biz kararı bekleyeceğiz. Biz stratejik ortağız, model ortaklığımız var ve dayanışmamızı devam ettiriyoruz. Önümüzdeki süreçte adım atacaktır. Çünkü dayanışma çok kısa vadeli olmaz. Bizim uzun bir ilişki tarihimiz var" yanıtını verdi.

        RUS UÇAĞININ DÜŞÜRÜLMESİ

        İnanıyorum ki, yargı da bununla ilgili bir şüpheyi ortaya koymuş olacak ki bu pilotlar gözaltına alındı ve adli süreç başlatıldı.Türk hava sahası ihlal edilmiştir ve daha sonra olay meydana gelmiştir. Hala biz bu insanların bağlantılarının bununla bir alakası var mı bilemiyoruz. Gözaltındalar ve yargı bunun sonucunu ortaya çıkaracaktır. Hali hazırda bizim elimizde Rus uçağıyla veya o uçağın düşürülmesiyle ilgili gözaltına alındığı bilgisi yok. Ama bu darbe girişimiyle alakalı birçok gözaltı var.

        "DİNDEN BİLE SAPMAK ANLAMINA GELİR"

        Meclis'imize karşı bombardıman yaptı bu insanlar ve Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ni de bombaladılar. Bu insanlardan her şey beklenir. Bu tankların kendi halkının üzerinden geçmesi emrini veriyorlar. Bunlardan her şey beklenir. Helikopter çalıp Yunanistan'a kaçmış insanlar bunlar. Onların din anlayışı da çok farklı. Pensilvanya'daki terörist başı için bu insanlar şunu düşünüyorlar, kendilerinden bile onu üstün tutuyorlar. Bu dinden bile sapmak anlamına gelir. Her şeyin üstünde Allah vardır, bizim dinimize göre şah damarından yakın olan Allah'tır.

        "DEMOKRATİK PARLAMENTER SİSTEMİN İÇİNDE KALIYORUZ"

        Demokratik parlamenter sistemin içinde kalıyoruz, hiçbir zaman bundan uzaklaşmayacağız ama halkımızın barışı için gereken neyse yapacağız.

        Öncelikle John Kerry bu ifadelerin hepsini yalanladı. NATO ile alakalı olarak şunu söyleyebilirim, NATO yüksek sesle bizim tarafımızda olduğunu belirtti. Başkan Obama bana şunu söyledi, sizin tarafınızdayım dedi. Bu görüşmelerin hepsini yaptık ve dolayısıyla diğer şeyler söz konusu bile değil. Benim ricam şudur, televizyonları başındaki insanlar bu uydurma beyanlara inanmasınlar.

        İDAM CEZASI TARIŞMALARI

        Bu konuyla alakalı olarak, kararı verecek olan sadece ben değilim. Halk bu talebi dile getirmiştir. Sokaktaki insanlar idam cezası ile ilgili sloganlar atmıştır ama TBMM'dir bu noktada kararı verecek olanç Parlamento böyle bir kararı verirse, burada bu cezanın hayata geçmesi için gerekli düzenlemeyi parlamento yapacaktır. Ben bunu onaylarım dedim ama bir noktanın altını çizmek lazım, dünya sadece Avrupa Birliği'nden ibaret değil. ABD'de, Rusya'da, Çin'de dünyanın bir çok ülkesinde var idam cezası.

        "ÜLKEMİ TERK ETMEDİM"

        Cuma gününden beri ben ülkemi terk etmedim, hep buradaydım. Ne Almanya, ne başka bir yer. Haber yapıyorlar, ve Erdoğan'ı farklı bir şekilde zor bir duruma düşürmeye çalışıyorlar, kendi mantıkları için. Sisi, bizim Türkiye'de mücadele ettiğimiz insanlar gibi, bir darbecidir. Mursi'yi silah gücüyle indirmiştir ve Mursi'nin Savunma Bakanı'ydı o. Bu davranışa saygı duyabilir miyiz? Bu insanın demokrasiyle hiçbir alakası yoktur.

        "ESAD BİR KATİLDİR"

        Esad bir katildir. Suriye'de bu cinayetler hala devam etmekte. Dünyada demokrasiye inancı olan insanlar bu beyanları ciddiye alıyorlarsa, o ülkelerin milletlerinin kararıdır. Suriye demokrasiyi isteyen bir ülkedir. Hükümette yer almanın özlemini çekiyorlar.

        Türkiye'de tamamiyle ters bir senaryo var. Gülen'in terör örgütü bu suça teşebbüs etmiştir ve biz bunu yapan insanları biliyoruz.

        "GÜLEN TERÖR ÖRGÜTÜNÜN ÜZERİNDE BİR BAŞKA ÜST AKIL VAR"

        Elbette ki başka ülkeler de olabilir. Gülen'in terör örgütünün de üzerinde bir başka üst akıl var. Zaman gelecek o bağlantılar da deşifre edilecek. Darbeyi planlayanlar o üst akıldan almış oldukları talimatları yerine getiriyorlar. Bütün bunlar gün ışığına çıkarılacaktır.Savcılığın aldığı ifadelerde ilginç beyanlara rastlıyoruz. Bir tanesi birebir onunla temas kurmadığını ama ondan talimat aldığı ifadeleri var.

        BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ TARTIŞMALARI

        Bildiğim kadarıyla, sizin bilmeniz gerekiyor, Türkiye'de basının özgür olup olmadığını. Burada sizin de ofisiniz var. Ben hiçbir zaman medyaya karşı olmadım. Ama benim aileme karşı çok büyük hakaretler yayınladı ve bunlar bile, bizi eleştirenler bile bu noktada bizim yanımızda oldu. Türkiye'de düşünce özgürlüğünü sonuna kadar desteklemiş bir insanım. İfade özgürlüğü size saldırma imkanı veren bir araç olmamalı. Elbette ki eleştiriyi biz her zaman savunmuşuzdur, gelecekte de bu böyle olacaktır.

        "BİZE DÜŞEN TEDBİR ALMAKTIR"

        Bize düşen tedbir almaktır, biz tedbirimizi alacağız. Tedbirimizi aldıktan sonra takdir Allah'ındır. Ben dün İstanbul'daydım ve bu röportajı İstanbul'da yapacaktım. Şimdi Ankara'da bunu sizle yapıyoruz, dün akşam da Gürcistan Başbakanı ile birlikteydik. Bakanlar Kurulu toplantısına burada başkanlık ettim. Kısa bir zaman içinde toplantının sonuçları açıklanacak. Biz çalışıyoruz, işimizin başındayız. Herhangi bir kaygım yok, bütün dostlarım ve meslektaşlarımla burada çalışma ofisindeyim.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ