Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Hukukçuları şaşırtan soru

        Encümen-i Daniş toplantılarının da sorulduğu Orgeneral Hurşit Tolon'un "Oraya beni kabul etmezler, yaşı çok büyük olanları kabul ederler" dediği öğrenildi.

        İSTANBUL (AJANS HABERTÜRK) ÖZEL HABER

        Ergenekon savcılarının "Etkin Pişmanlık Yasası"ndan yararlandırmak istediği emekli Orgeneral Hurşit Tolon'un ifadesinde, "Ergenekon örgütünün hiçbir harfinde nokta bile değilim" dediği, İP Genel Başkanı Doğu Perinçek'i sevmediğini, Özden Örnek'in de katıldığı YAŞ toplantısında tek tek herkesin konuşmasının kaydedildiğini söylediği öğrenildi.

        İşte avukatlarının başvurusu üzerine hukuki durum cuma gecesi tahliye edilen emekli orgeneral Hurşit Tolon'u tahliyeye götüren ifadesinden detaylar.

        Savcılar Tolon'un etkin pişmanlıktan faydalanmasını istedi

        Ergenekon soruşturmasını yürüten savcılar Zekeriya Öz, Mehmet Ali Pekgüzel ve Nihat Taşkın'a toplam 7 sayfa süren ifade veren emekli Orgeneral Hurşit Tolon'a sorulan ilk soru etkin pişmanlıkla ilgili. TCK' nun 221/4. maddesindeki etkin pişmanlık hükümleri anlatılan Tolon'un bu teklifi kabul etmediği belirtilirken, çoğu Ergenekon soruşturmasında adı geçmiş 100'den fazla kişiyi tanıyıp tanımadığı ve irtibatları sorulduğu belirtildi.

        Şener Eruygur, Levent Ersöz gibi isimlere sorulmayan etkin pişmanlığın Hurşit Tolon'a sorulmasının incitici olduğu görüşünde birleştiler.

        Donay: "Ben soramazdım", Dizdar: "O soruyu sormak abesle iştigal"

        Ceza Hukuku Profesörü Süheyl Donay, etkin pişmanlık sorusunun usul olarak sorulduğuna dikkat çekerek, "Burada bazı sanıklara sorulmuş, bazılarına sorulmamış. Aslında sanığın lehine olan bir durumdur ama o tarzda insanlara söylenmeyebilirdi. Ben Hurşit Tolon'a o soruyu soramam" dedi.

        Kendi müvekkili olan emekli Tuğgeneral Levent Ersöz'e etkin pişmanlıkla ilgili sorunun sorulmadığına dikkat çeken Avukat Ali Rıza Dizdar ise, "Bu soruyu Hurşit Tolon'a sormak abesle iştigal etmektir. Devletin üs kademesindeki bir insana sen suçlusun suçunu kabul et diyemezsin. Çok çirkin bir şey. Benim müvekkilime sormamakla çok iyi etmişler. Çünkü sert cevap verirdi, ?Suçlu muyum ki pişman olayım' derdi" diye konuştu.

        Tolon Paşa'nın yaşı Encümen-i Daniş'i yetmemiş

        Tolon'un, savcıların Encümen-i Daniş ile ilgili sorusuna ise, "Encümeni Daniş yapılanmasında, bir meseleyi alıp tartışıyorlar bir rapor hazırlıyorlar, bu raporu ilgili yer neresiyse oraya bir düşünce kulübü olarak sunuyorlar. Bunların bir dernekler kanunu kapsamında olduklarını düşünmüyorum. Genellikle emekli askerler, dışişleri çalışanlarından oluşur. Bu bir düşünce kulübüdür. Nerede toplandıklarını bilmiyorum, ben toplantılarına hiç katılmadım, oraya beni kabul etmezler, yaşı çok büyük olanları kabul ederler. Benim bildiğim ayda bir toplanırlar" diye cevap verdiği ileri sürüldü.

        "YAŞ toplantısında tek tek herkesin konuşması kaydedilmiş"

        Sık sık "Ergenekon terör örgütünün hiçbir harfinde nokta bile değilim" diyen Hurşit Tolon'un Darbe Günlükleri'nin yayınlanmasından sonra üst katında oturan eski Deniz Kuvvetleri Komutanı ile konuştuğunu, ona ?ortalık yıkılıyor, siz Deniz Kuvvetleri Karargahı olarak bilgi işlem merkezlerinde hiçbir inceleme yapmadınız mı' dediğini O'nun da ?Kesinlikle bizim karargahımızda ve konuttan çıkmış değildir' diye cevap verdiğini söylediği ileri sürüldü.

        Emekli Orgeneral Hurşit Tolon'un Genelkurmay Başkanlığının katıldığı, kuvvet komutanlarının da bulunduğu Kasım 2003'de İzmir Ordu evinde yapılan kahvaltıda Genel Kurmay Başkanı Hilmi Özkök, Kara kuvvetleri komutanı Aytaç Yalman, Deniz kuvvetleri komutanı oramiral Özden Örnek, Hava kuvvetleri komutanı İbrahim Fırtına ve Ege ordusu komutanı olarak kendisinin de bulunduğu belirterek, kahvaltı sofrasında bir kırgınlık olduğunu söylediği öğrenildi.

        Masaya oturulduktan sonra konuşulmadığını, bir gerginlik olduğunu fark ettiğini belirten Tolon'un, havayı yumuşatmak için ya türban ya da başka bir konu açtığını söylediği öğrenildi.

        Darbe günlüklerindeki belgeleri kayıtları muhafaza eden yer mi verdi?

        Darbe Günlükleri belgesinden kuşkulu olduğunu da belirten Tolon'un ayrıca, belgelerle ilgili "Bütün geziyorsunuz oraları buraları, bu nasıl bir zekadır ki bunları yazıyorsunuz. Böyle bir şey olabilir mi? Akşam kendi aralarında her hangi bir tartışma veya anlaşamama gibi bir konu olmalı ki soğukluk olduğunu hissettim ve şüphelindim. Yüksek Askeri Şura toplantısında tek tek herkesin konuşması kaydedilmiş. Bu toplantıların notları yazılı tutulmaz. Bu tür toplantı salonların yanında siyah bölmeler vardır ya bu konuşmaları banda kaydederler. Çözüm yapılır o çözüm o şura toplantısını düzenleyen ilgili başkanlıkta muhafaza edilir. Terfi şurası personel başkanını gibi, bir operasyona ilişkin hangi başkanlığı ilgilendiriyorsa kasete alınır. Muhafaza eder. Bu hareket başkanlığı tarafından düzenlendiği için buna ilişkin kayıtlar hareket başkanlığı komutanlığında muhafaza edilir." dediği öğrenildi.

        Tolon'un toplantılarda o kadar saat not alabilmenin zor olduğunu, aklında tutabilmenin ise daha da zor olduğunu, bu nedenle de belgelerin muhafaza edilen yerden alınmış olma ihtimalinin olduğunu söylediği de öğrenildi. Tolon'un ayrıca ayışığı, sarıkız laflarını gazeteden öğrendiği, bu konuda mutabakat sağlanamadığı için kendisine de bilgi verilmediğini belirttiği de ileri sürüldü.

        "Özden Örnek Yaşar Paşa'nın can ciğer arkadaşıdır, onu indirip yerine beni düşünmez"

        Hurşit Paşa'nı ifadesinde dokümanlarda yer alan anda Yaşar Büyükanıt paşanın emekli edilerek kendisinin kuvvet komutanı olacağıyla ilgili bilgilerin gerçeği yansıtmadığını, Özden Örnek'in Yaşar paşanın can ciğer arkadaşı olduğunu Yaşar paşanın ın tasviye edilmesine evet demesinin mümkün olmayacağını söylediği de iddia edildi.

        "Ergenekon apartmanıda kum tanesi değilim"

        Emekli orgeneral Hurşit Tolon'un ifadesi sırasında sık sık Ergenekon'un üyesi olmadığını belirttiği ve "bu örgütü bir apartıman olarak kabul ederseniz, ben bu apartmanda bir kumtanesi kadar bile değilim, bu konuda istediğiniz kadar bana soru sorabilirsiniz. Ben kanunsuz bir iş yapmam ve yapıldığını duyduğum zamanda bu konuda çok tepki gösteririm" dediği de öğrenildi.

        Diyalog Grubu'nun toplantıları soruldu

        Hurşit Tolon'un, savcıların Güler Kömürcü'nün telefon görüşmesinde geçen ve tanınmış gazeteciler Yiğit Bulut, Güler Kömürcü, Emin Çölaşan ve Bekir Coşkun ile Şener Eruygur, İzzettin Doğan, Mehmet Haberal, Mustafa Özbek, Hasan Kundakçı, Tuncay Kılıç, Hurşit Tolon, Vural Savaş, Sadi Somoncuoğlu, Sadettin Tantan, Yaşar Okuyan, Ufuk Söylemez ve Kamuran İnan'ın da katıldığı toplantıya ilişkin soruya ise, toplantının yeni bir siyasi parti oluşumu için Başkent Üniversitesi rektörü Mehmet Haberal'ın düzenlediği Ankara Gölbaşı Patalya otelinde Diyalog Grubu tarafından siyasi parti kurmak için düzenlendiğini ileri sürdüğü öğrenildi. Tolon'un bu toplantıya kendisinin dışında Doğu Perinçek, Mümtaz Sosyal ve Hulki Cevizoğlu'nun da katıldığını ve kendi amacının mevcut siyasi partileri güçlendirmek olduğunu söylediği de ileri sürüldü.

        "Perinçek'ten Tolon'a ?Buyrun başkan siz olun, flamamızı da değiştirin'

        Doğu Perinçek ile hiçbir bağı olamayacağını belirten Tolon'un, Perinçek'in seçimlerden önce kendisiyle irtibat kurduğunu Mehmet Haberal'ın Hereke sokaktaki ofisinde gerçeklşen görüşmede Perinçek'in ?Paşam sizi çok seviyorlar tanıyorlar, biz karar verdik, sizi istanbul'da 1 veya 2listeden aday göstermek istiyoruz. AKP'den Tayyip Erdoğan, Bursa'dan İlhan Kesici gösterilecek biz de sizi göstermek istiyoruz' dediğini söylediği öğrenildi.

        Tolon'un bu tekliği siyasi kimlik taşımayı istemediği için reddettiği, ?Bu partinin adı İşçi partisi oldukça, bu partinin başkanı Perinçek oldukça ve sözkonusu flamanızla %1-2 potansiyelin üstünde beklentiniz olmasın' deyince de Perinçek'in kızarak ?Buyrun başkan siz olun, flamamızı da değiştirin" dediği de öğrenildi.

        Doğu Perinçek'in Milli Egemenlik Hareketi toplantısına Hurşit TOLON ile birlikte katıldıklarını söylemesine karşın Tolon'un böyle bir eşgüdüm komitesi içerisinde yer almadığını, hiç bir zamanda yer almayı düşünmediğini, Doğu Perinçek'in bütün amacının kendisini çalışmaları içerisine katmak olduğunu söylediği de öğrenildi.

        Mustafa Özbek'i yakan 'Türkiyem' topluluğu

        Metal İş Sendikasi Başkanı ve Türk Boyları Konfederasyonu Başkanı Mustafa Özbek'in tutuklanmasıyla sonuçlanan süreç ise yine Tolon'un savcılara verdiği ifadede saklı. Hurşit Tolon'un savcıların sorduğu "Türkiyem Topluluğu" ile ilgili bilgi verin sorusana ise, kuruluşun 2005 yılı sonlarında doğduğu, Metal Sendikası binasında faaliyet gösterdiği ve sözcüsünün Mustafa Özbek olduğu, kendsinin de 60 danışmandan biri olduğu yolunda yanıt verdiği belirtiliyor.

        Tolon'un Türkiyem grubunun eski siyasileri biraraya getirip çoğunlukla sağ ve MHP tandanslılardan oluştuğunu, 2005 yılının sonlarında toplatılarına gittiğini ve hep eski siyasileri gördüğünü, siyasi parti kuramayınca da siyasi dernek kurduklarını da dile getirdiği öğrenildi.

        Kadın Dernekleri'nin tek erkek üyesiymiş

        Hurşit tolon'un savcıları verdiği ifadede birçok kadın kuruluşu ve platformunun da üyesi olduğu ortaya çıktı. Tolon'un Ankara'daki Anadolu Ulusal Uyanış ve Dayanışma Platformu'nda danışman, Türk Kadınlar birliği, Üniversiteli Kadınlar Derneği, Marmara Vakfı kadın derneklerinin toplantılarında tek erkek olarak bulunduğu, 100'e yakın kadın derneğinin bir araya gelmesinin planlandıklarını söylediğini de belirtti.

        "Semih Tufan Gülatay ile görüştürüldüm"

        2006 yılında Yaşar Yazıcıoğlu isimli bir şahıs ile tanıştığını o kişinin ısrarı ile Küçüyalı'da genç bir grupla buluşturulduğunu da belirten Tolon'un, görüştüğü kişilerin çok enteresan insanlar olduğunu masanın başına genç bir adam, camların önünde kara gözlüklü adamlar durduğunu söylediği ve bu kişinin Semih Tufan Gülaltay olduğunu sonradan öğrendiğini söylediği de belirtildi.

        Turan Çömez AKP de yolsuzluklardan bıkmıştı

        ADD Genel Başkanı olması sebebi ile Şener Eruygur ile tanıştığını da belirten Tolon'un aynı zamanda Eruygur ile Ulusal Birlik Platformu'nun içinde yer aldığını da dile getirdi.

        Hurşit Tolon'un Turan Çömez ile tanışıp görüştüğünü belirttiği ifadesinde, Çömez'i Antalya'da NATO sempozyumunda tanığını, görüşmeye başladığını, kendisinin daha sonra AKP'den milletvekili seçildiğini, İzmir'e geldiğinde kendisini ziyaret ettiğini, AKP'deki yolsuzluklardan ciddi rahatsızlıklarını aktardığını söylediği de öğrenildi.

        Çömez'i Tuncay Özkan'ın kuracağı partiye yönlendirmiş, ilerleyen dönemlerde de partiden ayrılma aşamasına gelen Turan Çömez'in yeni parti kurma çalışmaları içine girdiğini de belirten Tolon'un, Çömez'i siyasi parti konusunda girişimlerde bulunan Tuncay Özkan, ?Türkiyem Topluluğu' ve ?Diyalog grubu' ile Yaşar Yazıcıoğlu'nun başlattığı çalışmayı yürütenlerle görüşmesi yolunda motive ettiğini söylediği de belirtildi.

        Tolon'un, Çömez'in Mustafa Özbek, Ufuk Söylemez, Yaşar Okuyan, Yaşar Yazıcıoğlu'nun ekibinden İsmet Tuncer ile görüşmesini temin ettiğini söylediği de ileri sürüldü.

        Tolon Paşa'dan Ergenekon yorumu: "Ergenekon terör örgütü okyanus kabul edilirse, bir katresi bana bulaşmamıştır"

        Hurşit tolon'un ifadesinin sonunda, soruşturmadan kapsamlı olarak ancak şu anda haberi olduğunu, anlatılan doküman ve delillerden böyle bir oluşumun olduğunu anladığını, ancak kendisinin böyle bir terör örgütü içersinde olamayacağını bütün meslek yaşamtısı ve emekliliğindeki yaşantısın gösterdiğini, Ergenekon terör örgütü okyanus kabul edilirse, bir katresinin kendisine bulaşmadığını, bu suçla suçlanmasının dahi telafisi imkansız bir şekilde rahatsız olmasına neden olduğunu söylediği de iddia edildi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ