Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Komuta kademesine 15 Temmuz ayarı

        Murat GÜRGEN / ANKARA

        Yüksek Askeri Şûra (YAŞ), Başbakan Binali Yıldırım’ın başkanlığında Çankaya Köşkü’nde yarın toplanacak. Toplantıda, FETÖ/PDY çetesinin darbe girişimi sonrasında general ve amiral kadrolarında köklü değişiklikler olacak. Özellikle Genelkurmay Karargâhı ile personel dairelerine “en güvenilir” isimler atanacak.

        15 Temmuz’un ardından gözaltına alınan veya tutuklanan general-amiral sayısı 143’e ulaştı. OHAL çerçevesinde çıkarılan kanun hükmünde kararname söz konusu isimlerin kamu görevlerinin sona erdirilmesine imkân tanıyor ancak bu yetki henüz kullanılmadı. YAŞ’ta, bu general ve amirallerin yerine yeni atamalar yapılacak. Terfi ve emekliliklerin belirlendiği yaz dönemi YAŞ, ilk kez 1 günde tamamlanacak. Ertesi gün kararlar Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın onayına sunulduktan sonra açıklanacak.

        YAŞ’ta TSK ile ilişiği kesilecek personelin isimleri de belirlenecek. 15 Temmuz’dan bu yana Genelkurmay ile MİT bu konuda ayrıntılı bir çalışma yürütüyor. Darbe girişimine katılan general, subay ve astsubayların YAŞ kararı yerine KHK’nın Milli Savunma ve İçişleri bakanlıklarına verdiği yetki çerçevesinde görevden atılması söz konusu. Rütbe bekleme süresini tamamlamış durumdakiler ise emekli edilecek. Komuta kademesi konusunda ortaya çıkan son durum şöyle:

        -Genelkurmay Baş- kanı Org. Hulusi Akar: Eleştirilere hedef oldu. Cumhurbaşkanı “Dere geçilirken at değiştirilmez” diyerek Akar’ın görevini sürdüreceği mesajı verdi.

        -KKK Org. Salih Zeki Çolak: 1 yıl daha görevde kalması bekleniyor.

        -HKK Org. Abidin Ünal: 1 yıl daha kalması bekleniyor.

        -DKK Ora. Bülent Bostanoğlu: Görev süresi geçen yıl uzatılmıştı. Bu yıl emekli edilmesi gündemdeydi. Bir çok amiralin gözaltına alınması nedeniyle görevde kalabilir.

        -JGK Org. Galip Mendi: Rahatsızlanınca görevi bıraktı. JGK’ya orgeneral yerine korgeneral atanması gündemde.

        ALT RÜTBEDEN ATAMA

        YAŞ sonrasında general ve amiral kadrolarının yarıya yakını değişecek. 6 bin 102 albaydan bin 325’inin bu yıl emekli edilebilmesi hukuken mümkün. Darbe girişimine katılan ancak henüz emeklilik sırası gelmeyen albaylar da TSK’dan uzaklaştırılacak. Böylece TSK ile ilişiği kesilen albayların sayısı 3 bini bulabilir. Korgeneral, tümgeneral ve tuğgeneral kadrolu görevlerin büyük bölümüne ise bir alt rütbeden komutanlar atanacak.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ