Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Eğitim Üniversite seçmeden bu soruların yanıtını bulun

        Pervin KAPLAN/GAZETE HABERTÜRK

        LisansYerleştirme Sınavları’nın (LYS) açıklanması ile birlikte tercih yapabilmek için de elinizde tüm veriler oluştu. 2016 LYS sonuçları (YGS ve Yerleştirme Puanları Dahil) başlığını taşıyan bu belgede hem LYS hem de Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) yerleştirme puanlarınız yer alıyor. Ancak adaylardan yıllardır gelen sorular bu belgenin doğru yorumlanmadığını ve tercih yaparken hatalı verilerin kullanıldığını gösteriyor. Tercih işlemlerinize başlamadan önce elinize geçen YGS ve LYS puanlarınızın da içinde yer aldığı bu belgeyi doğru okumanız ve anlamanız gerekiyor. Çünkü tüm tercih işlemlerinizi bu belgeye göre gerçekleştireceksiniz. ÖSYM’nin internet sitesinden edindiğiniz bu belgede sınavlardan aldığınız ham puanlar ile ortaöğ- retim başarı puanınızın eklenmesiyle oluşmuş yerleştirme puanınız da yer alı- yor. Ancak hangi puanı ve başarı sırasını kullanacağı- nızı bilmeniz gerekiyor.

        HANGİ BÖLÜMÜ KULLANACAKSINIZ?

        Size ÖSYM’den bir adayın sonuç belgesi üzerinden bu açıklamayı yapacağız. Siz de kendi sınav sonuç belgenizi bu verileri kullanarak, yorumlayabilir ve tercihlerinizi buna göre yapabilirsiniz.

        İLK BÖLÜM: Kimlik numarası ile ad ve soyadınızın altında yer alan bölümde LYS’de girdiğiniz testler ve bu testlerde yaptığınız doğru ve yanlışlar gösteriliyor. Burada yalnızca doğru yanlış sayılarınız yer alıyor, net sayınız değil. Ancak puanınızın netleriniz üzerinden hesaplandığını unutmayın.

        İKİNCİ BÖLÜM: İlk bilgi olarak lise yaşamınızda aldığınız notlardan hesaplanan “Diploma Notu” yer alıyor. Bu not en küçüğü 250, en büyüğü 500 olan Ortaöğretim Başarı Puanı’na (OBP) dönüştürülüyor. Ardından da yerleştirme puanı için 0.12 ile çarpılarak puanınıza ekleniyor. Bu puanın da en yükseği 60, en düşüğü 30 oluyor. Bu bölümde mezun olduğunuz okulların kodlarını görüyorsunuz.

        ÜÇÜNCÜ BÖLÜM: Belgenin sol tarafının başında “Sınav Puanları ve Başarı Sıraları” yazan bölümde Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) ile geçtiğimiz ay yapılan Lisans Yerleştirme Sınavları’nın (LYS) puan türlerini, karşılarında da puanlarını ve hemen yanında da başarı sıralarını görüyorsunuz. Aman dikkat. Tercihlerinizi bu bölümde bulunan puan ve başarı sıralarına göre yapmayacaksınız. Burada OBP eklenmeden hesaplanmış ham puanlar yer alıyor.

        DÖRDÜNCÜ BÖLÜM: Tercih işlemlerinizde kullanacaksınız. Her puan türünün başında Y- harfi bulunuyor, başında “Yerleştirme Puanları ve Başarı Sıraları” yazan ve bizim dikkatinizi çekmek için pembe renklendirdiğimiz bu bölümü Bu yerleştirmeyi ifade ediyor. Bu bölümdeki puanlarınız OBP eklenerek oluşturuldu. Bazı sonuç belgelerinde ek puanlı başarı sırasını göreceksiniz. Alanlarınızın devamı niteliğindeki programları tercih ederken de bu bölümü kullanacaksınız.

        ÜNİVERSİTENİZİ SEÇMEDEN BU SORULARINIZIN YANITINI BULUN

        YGS ve LYS’lere girerek, tercih yapmak için yeterli puanı alanlar için şimdi tercih listesi hazırlama zamanı. En çok sorulan sorular ise “Üniversite ve bölümlerinizi yazarken hangi kriterleri kullanmak gerekiyor?”, “Üniversiteyi ve bölümü nasıl seçmeliyiz?” oluyor. Birçok genç araştırma yapmadan tercih listelerini hazırlıyor, sonra da girdikleri bölümlerde mutsuz oluyor. Bu yüzden size genel olarak seçim yaparken hangi soruların sorulması ve araştırılması gerektiğini çıkardık. Bu soruların yanıtlarını bulmadan tercihlerinizi tamamlamayın. İşte size seçece- ğiniz üniversiteleri araştırırken yanıtlarını aramanız gereken sorulardan bazıları.

        HANGİ SORULARI SORMALISINIZ?

        -Üniversitenin uluslararası tanınırlığı var mı?

        -Üniversitenin bilimsel üretkenliği nedir? Uluslararası yayın üretme performansı nasıldır?

        -Üniversitenin akademisyen kadrosu kimlerden oluşuyor?

        -Yabancı akademisyen ve öğrenci oranı nedir?

        -Üniversitenin mezunlarının iş bulma oranı nedir?

        -Üniversitenin başka ülkelerle yaptığı anlaşmalar size çift diploma şansı sunuyor mu?

        -Çift diploma için ayrıca bir ücret ödemeniz gerekli mi?

        -Yandal, çift anadal programları uygulanıyor mu? Bunlar için ücret ödemeniz gerekiyor mu?

        -ERASMUS, Farabi ve Mevlana gibi öğrenci değişim programlarına katılıyor mu?

        -Öğrenci projeleri destekleniyor mu?

        -Yurt olanağı var mı ve ücreti nedir?

        -Konaklamak için yurt bulamazsanız nasıl barınacaksınız, bir çözümünüz var mı?

        -Burslu girdiyseniz “başarı” şartı var mı?

        -Burs için zorunlu çalışma şartı getiriyor mu?

        -Öğrencilerinin akademik başarısını destekliyor mu?

        -Zengin bir sosyal ortamı var mı? Öğrenci kulüpleri etkin mi yoksa sadece kâğıt üzerinde mi?

        -Staj yeri bulmanız konusunda size yardımcı oluyor mu?

        EK PUAN KİMLER İÇİN VAR?

        Hatırlanacağı üzere bu yılın ÖSYS Baş- vuru Kılavuzu yayımlandı- ğında başta bu yıl üniversite sınavına girecek ve aralarında öğretmen, imam hatip, güzel sanatlar ve spor liseleri öğrencilerinin bulunduğu öğrenciler “ek puan şoku” yaşadı. Çünkü bu öğrenciler kendi alanlarının devamı niteliğindeki programları tercih ettiklerinde 15 ile 30 puan arasında bir ek puan alıyordu, bunun kaldırıldığı görüldü.

        ESKİ MEZUNLAR

        Bu uygulamanın dayanağı da kamuoyunda 4+4+4 yasası olarak tanınan 30 Mart 2012 tarihli eğitim yasası. Bu yasada 30 Mart 2012 tarihi itibarıyla bir mesleğe yönelik program uygulayan ortaöğ- retim kurumlarından mezun olan veya öğrenim görmekte olan öğrenciler için ek puanın kaldırıldığı belirtiliyor. Bu düzenleme de 2016 yılında mezun olan öğrencileri kapsıyor. Ancak uygulama eski mezunları kapsamıyor. Onların sonuç belgelerinde “ek puanlı” yerleştirme puanları ve başarı sıraları yer alıyor.

        MECLİS'TEKİ YASADA GERİ GELİYOR

        Bu arada Meclis’te Torba Yasa’da ek puan uygulamasının yeniden geri gelmesi için düzenleme yer alıyor. Bu düzenleme Meclis’ten geçmediği için bu yıl mezun olan öğrenciler ek puandan yararlanamadı. Ancak düzenleme yasalaşırsa gelecek yıl mezun olanlar için yine ek puan gelecek.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ