Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem İnanç 2016 Kurban Bayramı ne zaman idrak edilecek? Kurban Bayramı tatili kaç gün?

        Sözlükte yaklaşmak, yakın olmak anlamına gelen kurban, dinî bir terim olarak, ibâdet maksadıyla, belirli şartları taşıyan hayvanı, kurban bayramı günlerinde usulüne uygun olarak kesmeyi ve bu amaçla kesilen hayvanı ifade eder. Peki bu ibadetlerimizi yerine getireceğimiz 2016 Kurban Bayramı ne zaman idrak edilecek? Kurban Bayramı tatili kaç gün olacak? Tüm detaylar haberimizde...

        2016 KURBAN BAYRAMI NE ZAMAN?

        Kurban Bayramı zilhicce ayının onuncu gününde olur. Hicretin ikinci yılından itibaren kutlanmaya başlanmış olup o günden beri kutlanan Kurban Bayramı, aynı zamanda müslümanların millî bayramları haline gelmiştir. 2016 yılında Kurban Bayramı12 Eylül 2016 Pazartesi günü idrak edilmeye başlanacak.

        Kurban engin duygular yaşanarakkesilmeli, bıçağı öfkeler değil sevgiler tutmalı,kurbanlıkla boğuşmak değil; onu

        kutlu bir armağan gibi uğurlamak başarılmalıdır.Sonra dua edilmeli: “Gerçektenbenim namazım, ibadetlerim, hayatım ve

        ölümüm, alemlerin Rabbi olan, eşi ve ortağıbulunmayan Allah içindir.”

        KURBAN BAYRAMI TATİLİ KAÇ GÜN?

        Ramazan Bayramı tatilinin 9 gün olmasının ardından, vatandaşlar Kurban Bayramı tatilinin de 9 gün olmasını beklerken müjde başbakan Binali Yıldırım'dan geldi. AK Parti Grup Toplantısı'nda açıklama yapan Binali Yıldırım'ın tatil ile ilgili açıklaması şu şekilde;

        "Ramazan Bayramı'nda bayramın sonu cuma günüydü, birleştirdik. Kurban Bayramı'nda da bayramın öncesi bayramla birleşiyor. Böylece bir uzun tatil daha yapacaksınız."

        BAYRAMDA ZORUNLU KAMU HİZMETLERİNE TATİL YOK

        Kayseri Melikgazi Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, Kurban Bayramında zorunlu kamu hizmetinde bulunanların izin hakkı olmadığını hatırlattı ve Kurban Bayramı öncesinde nöbetçi birimler ile vardiya usulü çalışacak ekiplerin koordinasyonunun sağlandığını söyledi.

        Kurban Bayramı öncesinde Başkan Yardımcıları ve ilgili birim müdürleri ile istişare toplantısı gerçekleştirdiklerini belirten Başkan Memduh Büyükkılıç, belediye olarak da ilçenin her bölgelerinde tüm tedbirlerin alındığını ve halkın rahat, temiz ve huzur içerisinde kurbanlarını kesebilecekleri ortamlar oluşturduklarını ifade etti.

        Kurban satış kurban kesim yerleri tespit edildiğini hatırlatan Başkan Memduh Büyükkılıç, özellikle bahçeli evi olanların bahçelerinde, apartman sakinlerinin bina bahçesinde, bağı olanların bağ evlerinde kurban kesebileceklerini ancak ana cadde ve sokaklarda kurban kesilemeyeceği kararının alındığının altını çizdi.

        Bayram tatili süresince hemşerilerin rahat ve huzur içerisinde bir bayram yapabilmeleri için gerekli tüm tedbirlerin alındığını ve belediye olarak zorunlu hizmetlerin tatil süresince yerine getirileceğini ifade eden Başkan Memduh Büyükkılıç, kurbanlık satış noktalarında ayrıca sivil zabıta ekiplerin görev alacağını ve her türlü dilek ve şikayetleri anında değerlendireceklerini sözlerine ekledi.

        ÇANKAYA'DA KURBAN BAYRAMI HAZIRLIKLARI BAŞLADI

        Çankaya Belediyesi, Kurban Bayramı hazırlıklarına başladı. 5 Ağustos'a kadar Çankaya Belediyesi'nin Mühye'deki kurban satış alanı için başvurularını yapanların çadır yerleri, 8 Ağustos'ta noter huzurunda yapılacak kura çekimiyle belirlenecek. Belediye satış alanları için bu yıl yeni bir uygulamada bulunacak. Mühye'de bulunan kurban satış alanı için başvurularını yapan vatandaşlara eşit hizmet vermek amacıyla noter huzurunda kura çekimi uygulamasına karar veren Çankaya Belediyesi, kurban satış alanını da vatandaşların ihtiyaçlarına göre düzenleyecek.

        Kura sonucunda belirlenen satış alanlarına yerleşmeye hak kazanan kurban satıcıları, 8-10 Ağustos tarihleri arasında yer ücretlerini yatıracaklar. Talep ettiği halde alanda ayrılan yer için gerekli işlemleri gerçekleştirmeyenlerden kalan boş yerlere yerleşim ise 10 Ağustos'ta yapılacak.

        Çankaya Belediyesi'nin Mühye'de bulunan kurban satış alanlarının kurulumu 19 Ağustos'ta gerçekleşecek. Belediye bu yıl da kurban satış alanını, satıcıların ve kurban almaya gelen vatandaşların ihtiyaçları doğrultusunda düzenleyecek. Zabıta, veteriner, sosyal yardım, temizlik, Fen İşleri Müdürlüklerinden oluşturulacak ekiplerle hizmet verecek Belediye, sorunsuz bir Kurban Bayramı geçirmek için koordinasyonu da sağladı.

        KURBAN NE ZAMAN KESİLİR?

        Kurban, kurban bayramının ilk üç gününde kesilir. Kurban kesim vakti, Bayram namazı kılınan yerlerde, bayram namazı kılındıktan sonra, bayram namazı kılınmayan yerlerde ise sabah namazı vakti girdikten sonra başlar. Bayramın üçüncü günü güneş batıncaya kadar devam eder. Bu süre içinde gece ve gündüz kurban kesilebilir. Ancak kurbanların gündüzleri kesilmesi uygundur. Bayramın birinci günü kesmek daha faziletlidir.

        Şafii mezhebine göre ise kurban bayramın dördüncü günü de kesilebilir.

        KİMLER KURBAN KESMELİDİR?

        Kurban kesmek, âkil, baliğ (akıllı, ergen), dinen zengin sayılacak kadar mal varlığına sahip ve mukim olan bir Müslüman’ın yerine getireceği mali bir ibadettir. Temel ihtiyaçlarından ve borcundan başka 80.18 gr. altın veya bunun değerinde para veya eşyaya sahip olan kişi dinen zengindir. Dolayısıyla bu kişi Allah'ın kendisine bahşetmiş olduğu nimetlere şükran ifadesi ve Allah yolunda fedakârlığın nişanesi olarak kurban kesmelidir.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ