Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem İlker Başbuğ: Erdoğan Gülen'le 2012'den beri tek başına mücadele ediyor

        Eski Genelkurmay Başkanı ve Emekli Orgeneral İlker Başbuğ, CNN Türk'te 15 Temmuz darbe girişimi ile ilgili önemli değerlendirmelerdebulundu. Başbuğ, "15 Temmuz kalkışmasının anaomurgası cemaattir"derken, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 2012-2016 arasında cemaate karşı adeta tek başına mücadele ettiğini söyledi. Başbuğ, CIA'in FETÖ'nün arkasındaki bu darbe kalkışmasından haberdar olduğunu belirtirken CIA'in asıl amacının ise TSK'yı dibe vurdurarak bölgede güçsüz düşürmekolduğunu savundu.İşte Başbuğ'un açıklamalarından önemli satırbaşları;

        "15 Temmuz'u askeri darbe olarak değerlendirmiyorum. Türkiye askeri darbelerle karşı karşıya kaldı. Bunlara yapı olarak baktığımızda iki yapı görüyoruz. Birincisi silahlı kuvvetlerin gerçekleştirdiği darbeler, örneğin 12 Eylül askeri darbesi. İkincisi 27 Mayıs cuntası gibi dışarıdan bağlantısı olmayandır.

        15 Temmuz darbe teşebüsü Türk Silahlı Kuvvetlerine sızan bir cunta var. Nereden talimat alıyor? Fetullah Gülen'den. O zaman bu cemaatin silahlı darbesidir. Bu yapılanma cemaat tarafından organize edilen, örneği olmayan bir girişimdir. Silahlı kuvvetlerin bir kısmını kullanarak dışarıdakilerin amaçlarını gerçekleştirmek için yapılan bir olaydır.

        BİR GÜN ÖNCE HAREKETLİLİK VARDI

        14 Temmuz günü bizim bulunduğumuz bölgeden askeri bir helikopter geçti. Normal personel taşıma helikopteri. Cuma günü sahilde oturuyoruz, bir ya da iki kez helikopter gördüm. Aynı zamanda da Sahil Güvenlik botları gördüm. hareketlilik vardı. Biraz tuhaf geldi. Dikkatimi çekti ama kesinlikle bir kalkışma olabileceği akılımın ucundan geçmedi.

        Böyle bir darbe girişimini beklemiyordum açık, samimi söylemek gerekirse.

        Bugüne kadar yaşanan darbelerle aynı havuzda olmadığını düşünüyorum. Emir komuta kademesinde yapılan bir askeri darbe ile karşı karşıya kalmış iseniz buna karşı alacağınız tedbirler farklı olur. 15 Temmuz cemaatin silahlı kuvvetler içinesızmış unsurlarıyla yapılan bir olaydır.

        15 TEMMUZ KALKIŞMASININ BEL KEMİĞİ CEMAAT

        15 Temmuz kalkışmasının arkasında planlayan yöneten kurgulayan ana isim cemaatttir. Ana iskelet cemaat. 15 Temmuz kalkışmasının ana omurgası kesinlikle cemaattir. İkincisi büyük bir ihtimalle anında yapması gereken hareketi yapmayanlar, gecikenler, tereddüte düşenler... Bunlar cemaatçi mi, hayır. Böyle bir grup da var bunların içinde. Üçüncü grup ise cemaatçi olmamasına rağmen burdan istifade etmek isteyen bazı insanlar olabilir.

        Silahlı Kuvvetlere sızmalarda Milli İstihbarat Teşkilatının (MİT) sorumlu olduğunu savunan İlker Başbuğ, bir dönem MİT’in cemaatçilerle dolu olduğunu söyledi. Eski Genelkurmay Başkanı, 2002-2010 yıllarında TSK’dan atmaların hep MİT raporlarına göre yapıldığını ve o yıllarda atılanlardan bir kişinin dahi FETÖ’cü olmadığını söyledi. Atılanların diğer Nurcu kolu Mehmet Kurdoğlu ekibinden olduğunu belirten Başbuğ, “Rakip cemaatin elemanlarını uzaklaştırmada bizi kullanmışlar” dedi. İlker Başbuğ, MİT Müsteşarının yardımcısı asker olsa daha sağlıklı bilgiler gelebileceğini de savundu.

        TSK’nın kışla dışındaki askerleri izleyemediğini, bunun için yeterli imkanı olmadığını anlatan Başbuğ, bu izlemeleri MİT’in yapması gerektiğini ifade etti.

        “ERBAKAN’IN CEMAATLE MESAFELİ OLDUĞUNU GÖRÜYORUZ”

        “Cemaatin TSK'ya sızması 70'li yıllara kadar gidiyor. Cemaatin asıl güçlenmesi Turgut Özal zamanında oldu” diyen Başbuğ, Bülent Ecevit’in de cemaate sempatiyle baktığını ifade ederek, “Erbakan rahmetlinin ise cemaatle mesafeli olduğunu görüyoruz” dedi. İlker Başbuğ, cemaatle ilgili uyarılarının AK Parti iktidarlarınca dikkate alınmadığını, “Tehdit bugün bize, yarın size” dediği halde, kendilerine konuyu abarttıklarının söylendiğini ifade etti.

        Başbuğ, FETÖ’nün 3 Temmuz 2011’de ‘şike’ bahanesiyle Fenerbahçe’yi de hedef aldığını fakat sarı lacivertli camianın başından sonuna kadar onurlu bir duruş sergileyip ayakta kaldığını anlattı.

        “CUMHURBAŞKANI 2012-2016 ARASINDA TEK BAŞINA SAVAŞ VERDİ”

        Eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2012-2016 yılları arasındaysa cemaate karşı tek başına savaş verdiğini ve tek başına bırakıldığını söyledi.

        TSK KOMUTA KADEMESİ DE İYİ SINAV VEREMEDİ”

        TSK komuta kademesinin de iyi bir sınav veremediğini söyleyen Başbuğ, “TSK niye tedbir alamadı, bu konu incelenmelidir” dedi. Başbuğ, darbe girişiminde yer alanlar için, “Ne olursa olsun adil yargılama olsun” dedi.

        Darbe girişimini askeri açıdan başarılı bulup bulmadığı sorulan İlker Başbuğ, "Darbe planlamasının çok basite alınacak bir durumu yok. Çok geniş bir satha yayılmış bir organizasyonla karşı karşıyayız. Planlamayı pek hafife almayın. Ama uygulamada bazı eksikler, hatalar var mı var. Zamanın öne alınması vesaire" dedi.

        "ABD FETHULLAH GÜLEN’İ İADE EDERSE..."

        Başbuğ, darbe girişiminin hedefinin Türk Silahlı Kuvvetleri olduğunu, Fetullah Gülen’in kullanım süresinin bitip bitmediği sorusuna Başbuğ, “Onu zaman gösterecek, bilemem” dedi. İlker Başbuğ, “ABD Gülen’i iade etmezse demek ki kullanmaya devam edeceksiniz. Ederseniz demek ki kullanım tarihi bitti” diye konuştu.

        İlker Başbuğ, 2. Ordu Komutanı Orgeneral Adem Hududi’nin FETÖ mensubu olduğu konusunda ise şüphesi olduğunu söyledi.

        2011'i cemaatle ilişkilerin kırılma yaşadığı dönem olarak nitelendiren Başbuğ, kendisinin tutuklanmasını iseBaşbakan'abir mesaj omduğunu,bir ay sonra 7 Şubat MİT olayının patladığını söyledi.

        Bu darbeye kalkışan cemaatin, kendi din anlayışlarına uygun bir devlet sistemi kurma hedefinin de olabileceğini fakat burada asıl hedefin TSKolduğunu belirtti. Kalkışmada dış destek olduğu izleniminide dile getiren Başbuğ,"Olmaması işin tabiatına aykırı" dedi.

        Başbuğ, CIA'in bu kalkışmadaki rolü üzerine ise şu açıklamaları yaptı:

        Gülen nerede yaşıyor. ABD'de. Orada o imkanları sağlayan kim? CIA. Bu istihbarat örgütü ona ABD'de kalma iznini boşuna mı vardı. İstihbaratın onu kullanmayacağını mı düşünüyorsunuz?

        CIA NE YAPMAK İSTİYORDU?

        (CIA ne yapmak istiyor?) Yabancı bir ülkesiniz, bir ülkede Silahlı Kuvvetler'in varlığından, güçlü olmasından milli menfaatleriniz açısından hoşnut değilsiniz. O Silahlı Kuvvetler'in bir noktada ne yapılması lazım. TSK için önemli olan TSK'nın Türk milleti gözündeki itibarı, güveni.

        Siz bu güveni ne kadar dibe vurdurursanız Silahlı Kuvvetler'in gücüne o kadar zarar verirsiniz.

        Yaşadık biz bunu. Bunu nasıl yaparsınız? "Bu ordu terörle mücadelede başarılı değildir" diye yaparsınız. Yaptılar. 2007'de Dağlıca olayıyla başladılar. Başarı elde edebildiler mi? 14 Temmuz 2016'da TSK terörle mücadelede başarı noktasında neredeydi? En tepedeydi. Burada başarılı olamadılar.

        İkinci yapacağınız şey, yargı yoluyla, sahte dedillerle, komplolarla TSK'yı çete gibi gönderirsiniz, komutanlarını generallerini çete gibi gösterirsiniz, yargı yoluyla hapislere atarsınız, TSK'dan elimine edersiniz yerlerine kendi adamlarınızı getirirsiniz.

        Oldu mu? Oldu. Ama TSK'nın itibarına zarar getiremediler yine.

        Ergenekon, Balyoz, Casusluk... 70 milyon şunu dedi: Benim orduma oyun oynanmış. TSK itibarını kaybetmedi ama gücünü kaybetti.

        Bu da olmadı.

        Üçüncü model...

        Bu dediklerim Güney Amerika'da uygulanan modeller. Ben bunları bir toplantıda anlattım.

        Üçüncü model nedir biliyor musunuz? Bir Silahlı Kuvvetleri'nin tam dibe vurmasını isterseniz son model budur.

        Darbeye teşvik edersiniz, provoke edersiniz, başlatırsınız ama o darbenin başarısız olması için bütün tedbirlerinizi alırsınız istihbarat örgütü olarak.

        Fetullah bunun başarılı olacağına inanabilir de inanmayabilir de ama bir noktada o, kullanılıyor.

        (Generaller kendilerinin hayatlarını ortaya koyarcasına bu olaya başarmak üzerine girmiyor mu?) Şu andaki generaller Silahlı Kuvvetler'in B kadrosu diyenler var. Esas kadro nerede? Bir de şu var, biz hep asker üzerinde duruyoruz. Bir de bunun esas Fetullah Gülen cemaatinin bu olayları organize eden

        "imam" diyorlar, esas onlar var, esas bel kemiği o. Nerede bu imamlar. Bazıları yakalanıyor ama Akıncı Üssü'nde birisi yakalandı. Nasıl bıraktı onu adli kontrolle bu mahkeme. Kaçtı adam. Büyük imamların belki büyük kısmı belki başarısız olduğu anda kaçtı.

        Iceberg'in üzeriyle uğraşıyorsunuz ama alt tarafına ne kadar gidiyorsunuz. Ayrıca bu cemaatin Amerika'daki istihbarat örgütleri tarafından kullanıldığını da kabul etmek zorundasınız. Dolayısıyla darbeye iteceksiniz. Ama başarılı olmasını engelleyeceksiniz. (Yani amaç TSK'yı dibe vurdurmak) Aynen. (Vurdu mu peki şu anda) Evet şu anda kritik bir noktada.

        Dibe vurdu lafını pek sevmiyorum ama TSK Cumhuriyet tarihinin en zor durumunda. İnsan kabiliyetler, moral, motivasyon açısından. 15 Temmuz 2016 kalkışmasının ana hedefinin bu olduğu kanaatindeyim. (Neden böyle bir şey yapılıyor?) Suriye'ye bakın. Ben bu yaşananların yine de Türkiye'nin bulunduğu uluslararası resimle bağlantılı olduğu kanaatini taşıyorum. Burada da birinci öncelikli konu Suriye'dir. Türkiye şu anda neler olduğunu ne kadar takip ediyor.

        Ne oluyor Suriye'de? Ordusu yok demeyelim ama zor durumda. Bir travma yaşıyor. Suriye'de yaşananlara karşı etkiniz de bir noktada sınırlanıyor. Membiç ne oluyor, YPG'nin kontrolüne geçiyor. Kuzey'de bir Kürt koridoru oluşumu devam ediyor. Kuzey'de bir Kürt devletinin oluşumu gerçekleşiyor mu, gerçekleşiyor.

        Bu konuda Türkiye'nin TSK anlamında caydırıcılığınız da en kötü durumda.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ