Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Kazakistan'daki FETÖ okulları için kritik açıklamalar!

        Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, Kazakistan'daki FETÖ okulları hakkında karşılıklı anlaşma sağlandığını açıkladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "FETÖ bize bu düşmanlığı yaptı. Bugün bize yarın, başkalarına aynı şeyleri yapabilirler. Kazakistan'da 33 okulları var. Listeleri ilettik. Maarif Vakfımız'la Kazakistan Milli Eğitim Bakanlığı'nın çalışmasıyla bu adım atılacak" dedi. Nazarbayev de, "Devlet kontrolünde olan okullar bunlar. Biz Türkiye'ye karşı iş yapan kimseyi desteklemeyeceğiz. Bu çıkarımıza gelmez, biz anlaştık, kontrolden geçireceğiz, ilişkisi bulunursa geri göndereceğiz ve yeni öğretmenler isteyeceğiz. Onlar arasında terörizme bulaşanlar varsa, biz Türkiye'nin bütün talebine karşılık vereceğiz. Bu konu çözülecek, hukuk dışına izin vermeyiz" ifadelerini kullandı.

        Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev'i, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde resmi törenle karşıladı.Protokol gi̇ri̇şi̇nde bulunan nöbet platformunda, daha öncesi karşılama törenlerinden farklı olarak Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayında görevli askerler değil özel harekatçılar nöbet tuttu.

        ERDOĞAN: FETÖ'YE İLİŞKİN ENDİŞELERİMİZİ İLETTİK

        Görüşmenin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Cumhurbaşkanı Nazarbayev ortak basın toplantısı düzenledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan şunları söyledi:

        "Kötü yiğit kendini düşünür, iyi yiğit dostunu düşünür. 15 Temmuz sonrası yapılan bu ziyaret, Kazakistan lideri Nazarbayev'in kara gün dostu olduğunu ortaya koymuştur. Kendisine teşekkür ediyorum. Kazakistan'da 28 Haziran'da yapılan seçimlerde BMGK'ye geçici üye olarak seçilmesi konusunda kendilerini tebrik ediyorum.

        Bugün yaptığımız görüşmede, ülkelerimiz arasındaki işbirliğini daha ileriye taşımak için neler yapılabileceğini konuşma imkanı bulduk. En yakın zamanda ilgili bakanlarımızla işadamları Kazakistan'a göndermek suretiyle, yapacakları toplantıyla önemli adımları beraber atma fırsatı yakalayacağız.

        Ülkemiz 15 Temmuz gecesi, en alçak, en pervasız, en kanlı ihanetine maruz kalmıştır. 40 yıldır takiye ve ikiyüzlülükle silahlı kuvvetlerimiz içerisinde örgütlenen teröristler, meşru hükümeti, demokrasiyi ve şahsımı hedef alan darbe girişiminde bulunmuştur. Bir takım emniyet görevlileri, siviller, adli ve idari personel de destek vermiştir. Bu teşebbüs milletimizin şanlı direnişi, hükümetimizin kararlı duruşuyla boşa çıkarılmıştır. Tüm şehitlerimize Allah'tan rahmet diliyorum. Bu darbe girişimi FETÖ'nün karanlık yüzünü ifşa etmiştir. Rahmetli Özal'a ve rahmetli Demirel'e ihanet etmiştir. FETÖ sadece Türkiye'ye karşı değil, varlık gösterdiği ülkeleri tehdit ediyor.

        Örgütün ipliğini pazara çıkarmaya kararlıyız. Açık yüreklilikle, bu konuda endişelerimizi ilettik. Dost bildiğimiz tüm ülkeler nezdinde de endişelerimizi dile getireceğiz. Ben bu vesileyle Kazakistan'ın 5 Haziran'da gerçekleşen terör saldırısını kınıyorum. Türkiye Kazakistan'ın yanındadır.

        Kazakistan bağımsızlığının 25. yıldönümünü kutluyor. Bölgesinin en istikrarlı ve gelişmiş ülke haline geldi. Türkiye olarak, Kazakistan'ın bağımsızlığının yıldönümü münasebetiyle tebrik ediyorum. Türkiye, Kazakistan'ın aynı zamanda stratejik ortağıdır.

        Türkiye ve Kazakistan, tarihi İpek Yolu için önemli konuma sahiptir. Bu yıl UNESCO tarafından uluslararası Hoca Ahmed Yesevi Yılı kabul edilmiştir. Bu mirasın ortak sahipleri olmaktan dolayı gururu taşıyoruz."

        NAZARBAYEV: KAZAKİSTAN TÜRKİYE'NİN YANINDA

        Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan sonra konuşan Nazarbayev'in açıklamaları ise şöyle:

        "Kazakistan için en önemli strateik ortak Türkiye'dir. Biz cumhuriyetin bütünlüğünü ve hukuk devleti olarak devamını istiyoruz. Bu sıcaklık, ilgi ve canayakınlıktan dolayı teşekkür ediyorum.

        15 Temmuz günü meydana gelen kaygılı olayların Kazak halkı için de bizler için de pişmanlık olduğunu gördük. Şehit olan, yaralanan ve acı çeken herkese hem rahmetimi, hem şifalarımı dilemek istiyorum. Sayın Cumhurbaşkanı'nın yanında olduğumu deklare için geldim.

        Rahmetli Turgut Özal Bey telefon açarak, 'Türkiye sizi tanımaktadır' dediğinde duygulanmıştım. Bizler aynı zamanda, dili, dini, tarihi, bütün kültürel değerleri ortak olan ülkeleriz. Bizim ilişkilerimiz ilerleyerek hak ettiği dengeye yükseldi. Kazakistan her zaman Türkiye'nin yanında. Bizler bu dönemde ilişkilerimizi en üst seviyede tutacağız.

        İki ülkenin siyasal, sosyal, bölgesel ve terör konularını konuştuk. Türkiye'nin siyasi yapısı, bizim için çok önemli. Biz bu sene içerisinde Tayyip Bey'le 3. kez görüşmekteyiz ve bunu artıracağımıza inanıyorum. Bizim hem ticaret, hem ekonomi yönünde çok ciddi mesafeler kat ettiğimize inanıyorum. Türk sermayesinin, seviyesi çok iyi. Türkiye'de işadamlarımız bizlerle birlikte çalışıyor. 20 milyar dolar civarında inşaat ve mimari alanda yatırımlar yapıldı. Tüm dünyada kriz varken, ilişkilerimiz iyi seyretmekte.

        Bizler Türkiye'nin altyapısının nasıl geliştiğini ve nasıl katkıda bulunacağını çok iyi biliyoruz. Türkiye bizim için çok önemli bir ülke. İki ülkenin ekonomik gelişmesine bu konular çok önemli katkı sağlıyor.

        Uluslararası güvenlik çok önemli. Terörizmle karşı işbirliğine vardık. Askeri konularda gelişmeler devam etmekte. Sosyal anlamda ülkelerimizin ilişkileri BM nazarında Ortaasya'da ve Türk teşkilatlarında, bütün çalışmalarımızı da gerçekleştirme konusunda görüş alışverişi yaptık. Türkiye'ye sonsuz teşekkürlerimizi sunuyoruz.

        Biz Türkiye'nin gücüne, varlığına bakarak emin adımlarla yürüyüyoruz. Türk devletlerinin birliği bizim için çok önemli. 'Türkiye geçiş dönemide' demişti Sayın Erdoğan.2023 yılına kadar bütün çalışmalarımızla yanınızdayız. Rusya olan ilişkilerimizde yönümüz ortak. Türkiye'nin gücünü ve ihtilale izin vermeyecek bir ülke olduğunu tekrarlamak istiyoruz. Akıl ile maneviyatımızla Türkiye'nin layık olduğu değere ulaşacağına inanıyorum. Size başarılar diliyorum ve bütün düşmanlara karşı Kazak kardeşlerinizin yanınızda olduğunu söylemek istiyorum."

        KAZAKİSTAN'DAKİ FETÖ OKULLARI İÇİN ORTAK AÇIKLAMA

        Ortak basın toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan iki ülkenin cumhurbaşkanı Kazakistan'daki FETÖ okulları için önemli açıklamalar yaptı.

        Bir gazetecinin Türkiye-Rusya ilişkileri hakkındaki sorusu üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan şunları söyledi:

        "Rusya ile ilişkilerimizdeki o sıkıntı anında Sayın Putin ile birçok görüşmeleri oldu. Bu ilişkilerin düzeltilmesi için gayretleri oldu. Şangay zirvesinde de benden özel temsilci isteyerek, orada bu iş yoluna girmiş oldu. Kendileri Sayın Putin ile yaptıkları görüşmede, bu işi barışa dönüştürmekte katkıları büyük oldu. Yeni bir sürecin başlaması milattı. Salı günü St. Petersburg'da görüşmelerimiz olacak. Yeniden eski günlere dönüş olabilecek."

        7 Ağustos Pazar günü Yenikapı'da yapılacak mitinge katılımlar ilişkin konuşan Erdoğan"Sayın Bahçeli ve Sayın Kılıçdaroğlu'na yazılı olarak davetimi yapmıştım. Pazar günü yapılacak mitingi milletin demokrasi ve şehitlerimize sahip çıkma buluşmasını çok önemsediğimiz için cumhurun başı olarak böyle bir buluşmayı Türkiye'nin en büyük meydanında gerçekleştirelim istedik. AK Parti, CHP ve MHP genel başkanlarının da orada bulunmasını önemsedik. Davetimizi yaptık. Parlamento Başkanı Sayın İsmail Kahraman'a davet yaptık. Davetimizin tamamı bu sabah itibariyle gerçekleşmiş oldu. Pazar günü gelecek olan tüm davetlilerimizle birlikte inşallah sadece İstanbul'da yapmıyoruz, aynı anda 80 vilayette aynı şekilde toplanılacak ve ortak yayın olarak yapılacak. Tüm Türkiye bunu izleyecek. İstanbul halkını tek bayrak, tek yürek olarka, milletimiz olarak, tek vatan, tek devlet anlayışıyla buluşacağız" ifadelerini kullandı.

        Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Cumhurbaşkanı Nazarbayev gazetecilerin Kazakistan'daki FETÖ okullarının durumu hakkındaki soruları içinşu yanıtları verdiler:

        Erdoğan: Bu Kazakistan'daki FETÖ'ye ait okullarla alakalı görüşmemizi yaptık. Şimdi bizim Maarif Vakfı, Kazakistan Milli Eğitim Bakanlığı ile görüşmlerini yapacak. Bu görüşmeler neticesinde bana, değerli kardeşimizin 'Türkiye'ye düşman olan bize de düşmandır' ifadesi önemli geldi. FETÖ bize bu düşmanlığı yaptı. Bugün bize yarın, başkalarına aynı şeyleri yapabilirler. Kazakistan'da 33 okulları var. Listeleri ilettik. Maarif Vakfımız'la Kazakistan Milli Eğitim Bakanlığı'nın çalışmasıyla bu adım atılacak.

        Nazarbayev: Devlet kontrolünde olan okullar bunlar. Biz Türkiye'ye karşı iş yapan kimseyi desteklemeyeceğiz. Bu çıkarımıza gelmez, biz anlaştık, kontrolden geçireceğiz, ilişkisi bulunursa geri göndereceğiz ve yeni öğretmenler isteyeceğiz. Bunu rahmetli Özal döneminde imzalamıştık. Bu okullarda eğitim paralı, eğitim düzeyi çok yüksek. 9 bin öğrencinin birkaç bini uluslararası yarışmalarda başarı kazandılar. Onlar arasında terörizme bulaşanlar varsa, biz Türkiye'nin bütün talebine karşılık vereceğiz. Bu konu çözülecek, hukuk dışına izin vermeyiz.

        ÖZEL HAREKATÇILAR NÖBET TUTTU

        Protokol girişinde bulunan nöbet platformunda, daha öncesi karşılama törenlerinden farklı olarak Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı'nda görevli askerler değil, özel harekatçılar nöbet tuttu.

        Törende, tarihte kurulan 16 Türk devletini temsil eden bayraklar ve askerler de yer aldı.

        Cumhurbaşkanı Erdoğan, Nazarbayev'i Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nin ana giriş kapısında karşıladı. Erdoğan ve Nazarbayev'in tören alanındaki yerlerini almasının ardından, 21 pare top atışı eşliğinde iki ülkenin milli marşları çalındı. Nazarbayev, Muhafız Alayı tören kıtasını selamladı.

        İki ülke heyetlerinin takdimi sonrasında, Erdoğan ve Nazarbayev merdivenlerde Türkiye ve Kazakistan bayrakları önünde el sıkışarak basın mensuplarına poz verdi.

        Karşılama törenine Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Fahri Kasırga, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreter Yardımcısı İbrahim Kalın ve Ankara Valisi Mehmet Kılıçlar katıldı.

        Erdoğan ile Nazarbayev, karşılamanın ardından baş başa ve heyetler arası görüşmeye geçti. Görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenlenecek.

        Törenin yapıldığı alanda Özel Harekat Daire Başkanlığına ait "ejder" adı verilen zırhlı araç bulunduruldu, özel eğitimli köpekler bomba araması yaptı. (AA)

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ