Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem İstanbul Yenikapı miting alanı canlı yayın izle! Demokrasi ve Şehitler Mitingi...

        HABERTURK.COM

        Darbe girişiminin ardından başlayan demokrasi nöbetleri, bugün İstanbul Yenikapı Meydanı’ndaki buluşma ile taçlandı.

        Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM’deki 3 partinin liderleri, Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar ile 5 milyon dolayında vatandaş, bugün İstanbul Yenikapı’da "Darbelere karşı demokrasi ve milli irade" dedi. Alan, mitingin başlamasına saatler kala doldu. Liderler, sanatçılar ve sporcular da alana geldi.

        Miting saat 17.00'de başladı. 240 kişiden oluşan Türk Silahlı Kuvvetleri Mehteran Birliği ve Türk Silahlı Kuvvetleri Tarihi Osmanlı Bölüğ'nün gösterisiyle başlayan resmi programda, darbe girişimini anlatan belgesel, sinevizyon gösterisiyle ekranlara geldi. Şehit olanların isimleri tek tek okunurken fotoğrafları da aynı anlarda ekranda belirdi. İngilizce alt yazılı olarak da sunulan belgesel filminde, şehitlerin isimleri okunurken milyonlar tek bir sesle ‘burada' diye bağırdı.

        Saat 18.00'de gösterdiğinde binlerce kırmızı beyaz balon havaya bırakıldı.

        Saat 18.12'de İstiklal Marşı okundu ve milyonlarca kişi hep bir ağızdan istiklal marşını okudu.

        Saat 18.18'de ise Kuran tilaveti başladı.

        Saat 18.30'da Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, şehitler için dua etti. Dua sonunda hep bir ağızdan fatiha suresi okundu.

        Saat 18.45'te, darbe girişiminde yaralanan gaziler ve şehit yakınları konuşma yaptı. 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'nde yaralanan Orçun Şekercioğlu, darbe girişimi gecesi yaşadıklarını anlattı. Şekercioğlu, o gecenin yeni bir Çanakkale destanı olduğunu söyledi.

        Saat 18.50'den itibaren konuşmalar başladı.

        KOŞARAK GELDİLER

        Bu tarihi güne tanıklık etmek isteyen milyonlarca vatandaş, aşırı sıcağa rağmen öğlen saatlerinde mitingin yapılacağı Yenikapı alanına akın etmeye başladı. Meydana çıkan yolların trafiğe kapatılması nedeniyle vatandaşlar ellerinde Türk bayrakları, üzerlerinde Türk bayraklı tişörtlerle alana yürüyerek gitti. Ayrıca, bazı vatandaşlar da aynı atmosferde deniz yoluyla alana geldi.Bundan dolayı da alanın çevresi kırmızı-beyaz insan selini andırdı.Bazı vatandaşların Doğu Türkistan, Azerbaycan ve diğer Türk devletlerinin bayraklarını taşıdığıgörüldü.

        Vatandaşlar, güvenlik kontrolünden geçirilerek alana girdi. İçeri giren vatandaşlar, sahneye yakın bölgelerden yer bulabilmek için adeta birbiriyle yarıştı. Koşarak alana giren vatandaşlar, ön kısımlara doğru ilerledi.

        5 MİLYON VATANDAŞ KATILDI

        Yenikapı Miting Alanı'nda düzenlenen "Demokrasi ve Şehitler Mitingi"ne yaklaşık 5 milyon kişinin katıldığı bildiridi. Emniyet kaynaklarından alınan bilgiye göre, polis helikopteriyle havadan yapılan metrekareye düşen kişi sayısı analiziyle, "Demokrasi ve Şehitler Mitingi"ne katılım ölçümü yapıldı. Yenikapı Miting Alanı, şehir merkezi ara sokaklar ve Kennedy Caddesi'nin Eminönü ve Zeytinburnu istikametlerinde yapılan ölçümlerde, katılımcı sayısının yaklaşık 5 milyon olduğu belirlendi.

        Vatandaşların intikali toplu taşıma araçları ve vapurlarla sağlanırken, bir vatandaşın elinde Türk bayrağıyla yüzerek Yenikapı'ya gelmesi ilgi çekti.

        ERDOĞAN'DAN CANLI BAĞLANTI

        İstanbul Yenikapı'da AK Parti, CHP ve MHP liderlerinin katılımıyla yapılan Demokrasi ve Şehitler Mitingi ile eş zamanlı olarak 80 ilde de mitingler düzenlendi. Mitinglerin yapıldığı alanlara dev ekranlar yerleştirildi. Milyonlar alanlara akarken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yenikapı'daki miting sırasında canlı bağlantı ile tüm yurda da hitap etti.

        Ankara'da vatandaşlar ellerinde Türk bayraklarıyla 15 Temmuz Kızılay Demokrasi Meydanı'nda toplandı. Alan kırmızı beyaza büründü.

        İzmir Konak Meydanı'nda düzenlenen mitinge sıcak havaya rağmen büyük ilgi gösteren vatandaşlar alanı doldurdu. Mitinge Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Nükhet Hotar ve AK Partili milletvekilleri de katıldı.

        Yurt genelindeki mitinglere siyasiler büyük destek verirken, Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş Balıkesir'deki mitinge, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu Aydın'daki mitinge katıldı.

        Antalya'daki mitinge katılan vatandaşlar kafalarına geçirdikleri karton kutu ve gazete kağıtları ile 40 dereceyi bulan sıcaktan korunmaya çalıştı.

        Diyarbakır'da Kayapınar ilçesindeki park ormanda gerçekleştirilen mitingde bin polis görev yaparken katılımcılar alana oluşturulan 3 arama noktasından geçerek girdi. Sıcaklığın gölgede 44 derece olduğu Diyarbakır'daki mitinge vatandaşlar ellerinde dev bayraklarla yürüyerek geldi. HDP dışındaki siyasi partilerin il temsilcileri ile AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehdi Eker de mitinge katılıp konuşma yaptı.

        DENİZDE MEŞALELİ BAYRAKLI KONVOY

        Öte yandan önceki akşam Bodrum'da kaymakamlık tarafından düzenlenen mitingde Bodrum Limanı'nda sahiplerinin Türk bayrakları ve Atatürk posterleriyle donattığı 60 tur teknesi ile özel yatlar görsel şov yaptı. Konvoy oluşturulup, yatların üzerinde meşaleler yakılıp, mitingin yapılacağı 2 mil mesafedeki Kumbahçe Mahallesi'ndeki Atatürk Meydanı'na gidildi.

        CUMHURBAŞKANI'NDAN ÇAĞRI

        Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Twitter hesabından Yenikapı'daki miting için çağrıda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan saat 17.10'da helikopterle miting alanına geldi.

        BAŞBAKAN BİNALİ YILDIRIM MİTİNG ALANINDA

        Başbakan Binali Yıldırım, 16:57 sularında Yenikapı'ya helikopterle geldi. Binali Yıldırım'ın yanı sıra birçok AK Partili isim de alana gelirken Ahmet Davutoğlu da miting alanında yer aldı.

        Başbakan Binali Yıldırım, helikopterle miting alanına geldi.
        Başbakan Binali Yıldırım, helikopterle miting alanına geldi.

        ABDULLAH GÜL VE ORG. HULUSİ AKAR GELDİ

        Yenikapı'daki miting alanına Genelkurmay Başkanı Org. Hulusi Akar ve kuvvet komutanları da katılırken, 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Diyanet İşleri Başkanı Prof. Mehmet Görmez de tören alanına geldi.

        KILIÇDAROĞLU 16.30'DA İSTANBUL'A GELDİ

        CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Yenikapı'daki Demokrasi ve Şehitler mitingine katılmak için saat 16.30 sıralarında İstanbul'a geldi. Kılıçdaroğlu, Atatürk Havalimanı'ndan miting alanına gitmek için hareket etti. Kılıçdaroğlu saat 17.40'ta miting alanına geldi. Kılıçdaroğlu sahneye çıkarak toplanan kalabalığı selamladı.

        BAHÇELİ KARAYOLUYLA İSTANBUL'A GELDİ

        MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Demokrasi ve Şehitler Mitingi'ne katılmak üzere kara yoluyla İstanbul'a geldi. Çamlıca turnikelerde bir grup partili tarafından karşılanan Bahçeli, aracından inerek vatandaşları selamladı. Bahçeli'nin aracında Neşet Ertaş'ın "Ah Yalan Dünya" parçasının çaldığı duyuldu. Bahçeli daha sonrasaat 17.35'te alana geldi. Bahçeli, sahneden toplananları selamlayarak protokoldeki yerine geçti.

        Eski başbakanlardan Tansu Çiller ve Yıldırım Akbulut da mitinge katıldı.

        MUSEVİ VE HIRİSTİYAN CEMAATİ DE KATILDI

        Türkiye'deki Musevi cemaati ileFener Rum PatriğiBartholomeos da katıldı.

        15 BİN POLİS, 6 ARAMA NOKTASI

        Demokrasi ve Şehitler mitingi için yoğun güvenlik önlemleri de alındı. 15 bin polisin görev yaptığı alan çevresinde 6 adet arama noktası kuruldu. Mitinge gelen vatandaşlar, polisler tarafından tek tek arandı.

        Miting alanına kurulan 60 metrelik sahnenin iki tarafına Türk bayrağı ile Mustafa Kemal Atatürk ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın dev posterleri asıldı. Sesin tüm miting alanından duyulması için 35 kulede kurulan toplam 1 milyon Watt'lık ses sistemiyle çeşitli marşlar çalındı.

        FETÖ'nün darbe girişimi esnasında şehit olan vatandaşlar da unutulmadı. Sahnenin sol tarafında basın için kurulan platformun arka kısmına asılı, üzerinde darbe girişimi esnasında şehit olanların isimleri ve "Vatan size minnettardır" yazan dev pankart dikkat çekti.

        YENİKAPI AÇIKLARINDA SAVAŞ GEMİLERİ

        Yenikapı miting alanını vatandaşlar tarafından doldurulurken denizde de savaş gemilerinin yer alması dikkat çekti. Saat 13:00'den itibaren Deniz Kuvvetleri'ne bağlı savaş gemileri Yenikapı açıklarında görüldü. Gemilerin güvenlik gerekçesiyle bölgede bulundukları öğrenildi.

        Sinan BİLGENOĞLU - Gökhan ARTAN -Volkan YANARDAĞ - Düzgün KARADAŞ/GAZETE HABERTÜRK

        'TÜRK BAYRAĞI DIŞINDA BAŞKA BAYRAK KULLANILMAMASI' YÖNÜNDE UYARI ANONSLARI

        Mitinge katılanlara kürsüden anonslarla, Türk bayrağı dışında başka bayrak açmamaları, döviz ve flama taşımamaları uyarısında bulunuldu. Alandaki görevlilerden kurallara aykırı bayrak ve flamaların toplanması istendi. Arama yapan görevlilere arama noktasından geçişlerde Türk bayrağı dışındaki bayrak flama ve dövizlere izin verilmemesi istendi. Miting alanında Afganistan, Azerbaycan, Arnavutluk, hatta özgür Suriye Ordusu'nun bayrağını taşıyanlar olması dikkat çekti.

        YURTDIŞINDAN GELENLER OLDU

        * Cumhurbaşkanlığı himayesinde, İstanbul Valiliği ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi desteğiyle bugün saat 17.00’de başlayandev miting için yüzlerce kişinin görev aldığı hazırlıklar dün geç saatlere kadar sürdü.

        *15 Temmuz’da yaşanan darbe girişiminde hayatını kaybedenleri temsilen 239 kişiden oluşan mehter takımı dün son provasını miting alanında yaptı.

        *Yabancı konuk ve gazeteciler için İBB’nin akıllı uygulaması ile farklı dillerde cep telefonları üzerinden online olarak simultane çeviri hizmetiverildi.

        *Diğer illerin yanı sıra Avrupa’da yaşayan gurbetçilerden de mitinge katılmak üzere gelenler oldu, uçak rezervasyonlarında artış yaşandı.

        * CHP, bugün saat 15.00’te CHP İstanbul İl Merkezi önünde oluşturulacak kortejle Şişhane’den Yenikapı’ya yürüyecekti. Ancak,CHP İstanbul İl Başkanı Cemal Canpolat, emniyet yetkililerinin uyarıları doğrultusunda Şişhane’den miting alanına gerçekleştirilmesi planlanan yürüyüşün iptal edildiğini açıkladı.

        * Karadan otobüsler, denizden de tekne ve vapurlarla ulaşılanalanda 2.5 milyon sopalı Türk bayrağıdağıtıldı.

        *Miting dolayısıyla bazı yollar saat 07.00’den etkinlik bitimine kadar kapalı kaldı.

        * 102 adet kara ambulansı, 1 adet deniz ambulansı görev yaptı, ayrıca helikopter ambulans hazır bulundu.728 sağlık personeli ile 120 adet itfaiye aracı da alanda görevdeydi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ