Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Güvenlik Orkide Yağları'nın sahibine FETÖ gözaltısı

        Neşet DİŞKAYA/İZMİR

        Fethullahçı Terör Örgütü'ne (FETÖ) yönelik soruşturma kapsamında örgüte finans sağladığı öne sürülen işadamlarına yönelik operasyon düzenledi. 60 kişilik gözaltı listesinden 22 kişinin yakalandığı öğrenildi.

        Gözaltına alınanlar arasında Orkide Yağları'nın sahibi Küçükbay Şirketler Grubu Başkanı Ahmet Küçükbay,Abalıoğlu Grubu’nun Yönetim Kurulu ÜyesiBaha Abalıoğlu ve pazar günü başka bir soruşturma kapsamında Mali Şube tarafından gözaltına alınan Kavuklar Şirketler Grubu Başkanı Abdullah Kavuk'un da olduğu bildirildi.

        İzmir Emniyeti Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, FETÖ'ye finans sağladıkları öne sürülen işadamlarına yönelik operasyon düzenledi. Operasyonda İzmir'in önde gelen iş adamlarından, Orkide Yağları'nın sahibi Küçükbay Şirketler Grubu Başkanı Ahmet Küçükbay, Lezita Balık şirketinin yönetim kurulu üyesi Baha Abalıoğlu, kuyumcu Kamil Karakaş, Yamanlar Koleji eski Genel Müdürü Sabahattin Kasap, Nurettin Bilgin, Durmuş Ali Şanal, Melih Göktanır, Remziye Aras, Ahmet Adem Tekinay, Özcan Damoğlu, Halil Mezik, Mehmet Yalçın, Muzaffer Ejder Karagül, Fatih Ataç, Harun Kurt ve Mehmet Timuroğlu gözaltına alındı.

        İKİ GÖZALTI LİSTESİNDE DE İSİMLERİ VAR

        Gözaltı listesinde ismi bulunan Kavuklar Şirketler Grubu Başkanı Abdullah Kavuk, Ege ve Batı Akdeniz Sanayici ve İşadamları Federasyonu (ESİDEF) Başkanı Mustafa Özkara, kuyumcu Şeref Sipahi, İzmir İşadamları Derneği Başkanı Resul Seçilmiş, işadamı Mehmet Yıldız ve Emir Ağbaş geçtiğimiz pazar günü Fethullahçı Terör Örgütü'nün finans kaynaklarına yönelik yapılan operasyonda gözalına alınmıştı. 6 işadamı için Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü tarafından tekrar gözaltı işlemi uygulanacağı bildirildi. Soruşturma kapsamında haklarında gözaltı kararı bulunan bazı işadamlarının yurt dışında, bazılarının ise cezaevinde bulunduğu belirtildi.

        KÜÇÜKBAY DÜN MİTİNGTEYDİ

        Gözaltına alınan Küçükbay'ın bir süredir yapılan demokrasi nöbetlerine, en son da dün Yenikapı'daki Demokrasi ve Şehitler Mitingi'ne katıldığı, sosyal medyada fotoğraflarını paylaştığı belirlendi. Küçükbay bundan bir süre önce TUSKON ve MÜSİAD'dan ayrıldığını açıklamıştı. Bu arada Ahmet Küçükbay'ın sahibi olduğu Kanal 35 adlı yerel televizyonda polis sabah saatlerinde arama yaptı.

        İSO 500 LİSTESİNDE YER ALIYOR

        FETÖ/PDY soruşturması kapsamında düzenlenen operasyonda İstanbul'da gözaltına alınan Ahmet Küçükbay'ın sahibi olduğu Küçükbay Yağ Sanayi A.Ş. İstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından açıklanan Türkiye'nin en büyük 500 sanayi kuruluşu listesinde 106'ncı sırada yer almıştı. Küçükbay Grubu'nun İzmir'de Orkide ve Ekiz markası ile bitkisel yağ üretimi ve satışı faaliyetinde bulunan şirketi Küçükbay Yağ Sanayi A.Ş., 2015 yılında yaptığı 882.894.744 TL satış ile en büyük 500 sanayi kuruluşu arasında 106. sırada yer aldı. Sıvı ve margarin dahil endüstriyel yemeklik yağ sektörünün her türünü üreten grup, sadece yurt içinde değil ihracat pazarlarında da faaliyetlerine devam etti. Grup cirosunu 1 milyar dolara çıkarmayı hedeflemişti

        TOPTANCILIKTAN SANAYİCİLİĞE

        1958 Manisa Kırkaağaç doğumlu olan Ahmet Küçükbay, ESİAD, İzmir Ticaret Odası, Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği ve İhracatçı Birlikleri'ne üye. Küçükbay Yağ Sanayi A.Ş.'nin Kurucusu Hacı Akif Küçükbay ve eşi Hafize Küçükbay'ın büyük oğlu Ahmet Küçükbay, babasıyla 1970'lerin başından itibaren yürüttükleri gıda toptancılığından, 1978 yılında İzmir Bornova'da şu anki tesislerin bulunduğu yağ fabrikasını satın alarak sanayiciliğe adım attı.

        Babası Akif Küçükbay'ın vefatından sonra Küçükbay Yağ Sanayi A.Ş.'nin Yönetim Kurulu Başkanlığı'nı üstlendi. Orkide markalı ürünleri ile yükselen, son olarak Ekiz ve Arı yağ markalarını da bünyesine katan Küçükbay Yağ San. A.Ş.'nin yanı sıra, Reka Bitkisel Yağ A.Ş. Papix Plastik A.Ş., Hakbay Gıda Ambalaj ve Kimyevi Maddeleri İthalat İhracat San. Tic. A.Ş., Liman Gayrimenkul Yatırımları A.Ş., Egeden Tarım Ürünleri A.Ş., İzmir Ticaret Merkezi A.Ş., Salhane Emlak A.Ş., TÜRKBAY LLC (Amerika), Baharu Corparation (Japonya), Kanal 35 televizyonu olmak üzere farklı alanlarda faaliyet gösteren şirketleri bünyesinde barındıran Küçükbay Grup'un CEO'su olarak görev yapıyor.

        Gözaltına alınan isimler arasında bulunan Baha Abalıoğlu, bünyesindeLezita Balık'ın da bulunduğu Abalıoğlu Grubu'nun yönetim kurulu üyesi. Yine grup şirketlerinden Abalıoğlu Yem Soya ve Tekstil A.Ş. 47 yıldan bu yana faaliyet gösteriyor. Şirket Türkiye'nin ilk özel yem yatırımının sahibi. Abalıoğlu Yem, 2013'te İstanbul Sanayi Odası'nın açıkladığı en büyük 500 sanayi tesisi arasında 52. sırada yer almıştı.

        İzmir'de, iki gün önce düzenlenen operasyon kapsamında da gözaltına alınan Kavuklar Şirketler Grubu Başkanı Abdullah Kavuk da, gayrimenkul, otomotiv, akaryakıt sektöründeki yatırımlarıyla tanınıyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ