Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem İstanbul İstiklal'in cazibesi bitti mi?

        Türkiye’nin ve İstanbul’un en önemli caddeleri arasında yer alan Beyoğlu Taksim’deki ‘İstiklal Caddesi’ son dönemlerde belki de en büyük ‘dönüşümlerinden’ birini yaşıyor. İstiklal Caddesi'nde birçok mağaza ve iş yeri düşen cirolar ve yüksek kiralar nedeniyle ‘caddeyi’ terk etmeye başladı. Habertürk TV'ye konuk olan Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan İstiklal Caddesi'ndeki son durumu, medyada yer alan haberleri değerlendirdi.

        Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan'ın konuşmasının satırbaşları:

        Türkiye çok önemli süreçlerden geçiyor. Türkiye'nin yaşadığı problemler üzerinden bakmak lazım. İstiklal Caddesi'ni anlamaya çalışırken, İstanbul ve Türkiye'de neler yaşanıyor ona bakmak gerekiyor. Türkiye'nin gündemini İstiklal Caddesi'nden takip edebilirsiniz. İstiklal Caddesi'nde bir şeyler oluyorsa, Türkiye'de bir şeyler oluyor demektir. Şimdi son dönemlerde gündemimizde ne var? Terör var. Bir ihanet şebekesinin kalkışması var.

        Şimdi bütün bunları anlamaya çalışırken şu çıkıyor ortaya. Küresel dünyada, Küresel aktörler Türkiye'nin büyümesinden, gelişmesinden rahatsız oluyor. Dolayısıyla burada kıyasıya büyük bir mücadele var. Şimdi hatırlar mısınız? Geçen 10 gün içerisinde Avrupa'da bir ülkede, havaalanında tanıtım vardı. Erdoğan'nın ülkesine gitmeyin. Oraya kazandırmayın. Biz son bir aylık süreç içerisinde batı medyasından kötü haberlerin yayıldığı bir dönemi yaşadık. Buradan şunu anlıyoruz. Büyük bir rekabet içerisindeyiz. Bunun bir yansıması var.

        Cumhurbaşkanımız Putin ile görüşmeye gitti. Bütün turizmcilerin kulağı oradaydı. Diğer ülkeler içinde aynı durum söz konusu. Kötü haber bombardımanından etkilenen turistleri çekme mücadelesi veriyoruz. Bu mücadele özellikle dış piyasa ile entegre çalışan piyasalarda olumsuzluklar getiriyor. Bu İstiklal Caddesi'nde, Bağdat Caddesi'nde, İstanbul'un gözde yerlerinde, her yer için geçerli.

        İstiklal Caddesi'nin ticari potansiyelini iyi analiz etmek gerekiyor. 45 Bin yatağımız var. Şu dönemde her gün yüzde 70 dolu olması gerekiyor. Oysa doluluk yüzde 20'ler civarında. Her gün 25 Bin turisti ağırlayamıyoruz. Her gün 10 milyonluk harcama paketinin İstiklal Caddesi'nden çekildiğinden bahsediyoruz.

        İç piyasada bir kaygı taşımıyoruz. Basında yer alan haberlerde esnaf derdini tam anlatamadı. Turist geldiğinde harcama yapıyor. Harcama yapan, yapmayan meselesi var orada. 12 yıl önce, bin işletme varsa, şu an sadece o bölgede 7 bin işletmeye çıkmış. Beyoğlu'nda 10 binden fazla perakendecinin olduğunu biliyoruz. En önemli kaynak, konaklayan turist. Bunlar geçişi şeyler. Her yerde cirolarda bir azalma söz konusu.

        İstiklal Caddesi cazibesini yitiriyor mu?

        Yok hayır. 12 yıl içerisinde gelişme trendi yakalamış bir yer. Olayları dönemsel aralıklarla değerlendirmek çok yanlış. Halen İstiklal Caddesi ara sokaklarında yeni mekanlar açılıyor. Bu dönemsel sıkıntılar yaşanan bir dönem. Şu dönemde kapatıp giden yarın yer bulma konusunda sıkıntılar yaşayacaktır. İstiklal Caddesi gece gündüz trafiğin azalmadığı bir caddedir.

        Bir çok firma en büyük cirosunu İstiklal Caddesi'nde yapıyor. Dolayısıyla burada var olmak için hak ettiğinden fazla kira verdiklerine şahit oluyoruz. İstiklal Caddesi'nin dönemsel sıkıntılar sonrası kendisini onardığını biliyoruz.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ