Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Güvenlik FETÖ'cü amiraller TSK subaylarını fişleyip, FETÖ elebaşına raporlamış!

        Fetullahçı Terör Örgütü'nden kopan ve İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı'nca sürdürülen "TSK'daki FETÖ yapılanması soruşturması" kapsamında ifade veren bir subay, hakkında yakalama kararı bulunan ve "ABD'ye iltica" talebiyle gündeme gelen Tümamiral Mustafa Zeki Uğurlu ile Tuğamiral Ali Suat Aktürk'ün, "örgütün hedefleri doğrultusunda hizmet veren itaatkar FETÖ üyeleri" olduğunu ileri sürdü.

        İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu'ndan sorumlu başsavcıvekili Okan Bato'nun başlattığı "TSK'daki FETÖ yapılanması" soruşturmasında hakkında yakalama kararı bulunan Tümamiral Mustafa Zeki Uğurlu ile Tuğamiral Ali Suat Aktürk'ün, darbe girişimi sonrası "firari generaller" olarak TSK ile ilişikleri kesildi. NATO görevi kapsamında yurt dışında olduğu belirlenen ve hakkında başlatılan soruşturma sonrası ABD'ye iltica talebinde bulunduğu bilgileri basına yansıyan Tümamiral Mustafa Zeki Uğurlu'nun örgüt içerisindeki konumu, itirafçı subayın ifadesiyle açığa çıktı.

        FETÖ'den koparak, itirafçı konumunda "TSK'daki FETÖ yapılanması" soruşturması kapsamında Başsavcıvekili Okan Bato'ya ifade veren üst rütbeli subay, örgüt aracılığıyla tanıştıkları Uğurlu'nun, "FETÖ'ye bağlı aşırı itaatkar, örgüt tarafından verilen tüm emir ve talimatları yerine getiren" bir yapısının bulunduğunu öne sürdü.

        İtirafçı subay, Uğurlu'nun mesai arkadaşları ile alt ve üst rütbedeki askeri personel hakkında etnik kimlik, siyasi görüş, aile yapısı, alkol-kadın-para-makam olarak adlandırılan zaafiyetler hakkında bilgi topladığını ve bunları raporlayarak Fetullah Gülen'e iletilmek üzere örgüt hiyerarşisi içerisinde bağlı bulunduğu kişilere aktardığına defalarca şahit olduğunu anlattı.

        İtirafçı subay Uğurlu hakkında ayrıca, çalıştığı birlikte ilgili bilgi ve belgeler ile Genelkurmay Başkanlığından gelen birçok belgenin fotokopilerini veya CD'ye basılmış hallerinin de örgüt üyelerine teslim ettiği bilgisini paylaştı.

        Aynı operasyon kapsamında aranan Tuğamiral Ali Suat Aktürk hakkında da "FETÖ'ye bağlı aşırı itaatkar, örgüt tarafından verilen tüm emir ve talimatları yerine getiren kişi" bilgisini veren subay, Aktürk'ün de Uğurlu gibi mesai arkadaşları hakkında etnik kimlik, siyasi görüş, aile yapısı, alkol-kadın-para-makam olarak adlandırılan zaafiyetlerine ilişkin topladığı bilgiler ile çalıştığı birliğe ait bilgi ve belgeleri örgüte ulaştırdığını söyledi.

        Aktürk'ün örgüt bağını gizlemek için alkol kullandığını ifade eden itirafçı subay, sıkça birlik dışına çıkarak alkol aldığı mesai arkadaşlarını istediği konularda konuşturarak özel hayatları ve işlerine ait bilgileri toplayarak örgüte ulaştırdığını kaydetti.

        Darbe girişimi sonrası ele geçirilen sözde sıkıyönetim atama listesinde, Uğurlu'nun NATO'daki görevine devam edeceği Aktürk'ün ise Merkez Bankası başkanlığına getirileceği yer alıyordu.

        İZMİR'DEKİ "TSK'DA FETÖ YAPILANMASI" SORUŞTURMASI

        Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosundan sorumlu İzmir Cumhuriyet Başsavcıvekili Okan Bato, "İzmir'deki askeri casusluk soruşturması"ndaki usulsüzlükler ile bazı bilgilerin sızdırılmasına ilişkin inceleme ve elde edilen belgeler doğrultusunda "FETÖ/PDY'nin Türk Silahlı Kuvvetleri içerisindeki yapılanması"na yönelik soruşturma başlatmış, aralarında Fetullah Gülen, gazeteci Tarık Toros ve FETÖ/PDY'nin üst düzey yöneticilerinin de yer aldığı 24 kişi hakkında gözaltı kararı vermiş, Tümamiral Mustafa Zeki Uğurlu, Tuğamiral Ali Suat Aktürk ve 4 binbaşının savcılığa getirilmesi için Genelkurmay Başkanlığına talimat göndermişti.

        İzmir merkezli Aydın, Denizli, Balıkesir, Gaziantep, Adana, Trabzon, Samsun, Afyonkarahisar, Mersin'de gerçekleştirilen ilk dalga operasyonda 8 zanlı gözaltına alınmış, 12 kişinin önceki operasyonlar kapsamında arandıkları ve yurt dışında oldukları belirtilmişti.

        Operasyon kapsamında binbaşılar Habil Özcan, Özgür Gün, Recep Zafer'le birlikte Mehmet Kerem Ceylan, Halil Kıyıcı, Yılmaz Şen Hasan Toğal, Şadi Yıldız ve Fatih Dikbaş tutuklanırken, savcılığa gelmeyen Tümamiral Mustafa Zeki Uğurlu, Tuğamiral Ali Suat Aktürk'ün de aralarında bulunduğu firari 13 sanık hakkında "yakalanmalarına yönelik gözaltı kararı" çıkartılmıştı.

        Soruşturmanın 26 Temmuz'da gerçekleştirilen ikinci dalga operasyonunda da 55'i asker 79 kişi hakkında gözaltı kararı verilmiş, gözaltı kararı verilenler arasında darbe girişimi sonrası tutuklanan ya da gözaltında bulunan Tuğgeneraller Mehmet Nuri Başol, Fatih Celaleddin Sağır, Murat Aygün ve Hidayet Arı, Tuğamiral Nejat Atilla Demirhan'ın da yer aldığı 17 askerin olduğu öğrenilmişti.

        Savcılık talimatı gereği gözaltına alınan Tümgeneral Hamza Koçyiğit ile eski Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ın yaveri emekli Albay Gürsel Yüce'nin de arasında bulunduğu 28 zanlıdan 20'si tutuklanırken, 8'i adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ