Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Mini anayasada üçüncü görüşme sonrası Bülent Tezcan açıklama yaptı

        AK Parti Genel Sekreteri Abdulhamit Gül, CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan ve MHP Afyonkarahisar Milletvekili Mehmet Parsak, anayasa değişikliği çalışmaları çerçevesinde üçüncü kez bir araya geldi.

        TBMM Genel Sekreterlik Toplantı Salonu'nda bir araya gelen başlayan Gül, Tezcan ve Parsak, toplantı öncesinde görüntü alınmasına izin verdi.

        Anayasa değişikliği kapsamında bugün üçüncü toplantısını gerçekleştiren parti temsilcileri, dünkü çalışmalarının ardından yaptıkları açıklamada, anayasanın yargıyla ilgili 23 maddesinin büyük bölümü gözden geçirdiklerini, bugün de Yargıtay, Danıştay ve HSYK maddelerinin görüşmelerine devam edeceklerini bildirmişti.

        TEZCAN: "GENEL MUTABAKAT VAR, BU SEVİNDİRİCİ"

        CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Aydın Milletvekili Bülent Tezcan, anayasa değişikliği çalışmalarına ilişkin, "Gelinen süreç umut verici. Sonuç çıkacak görülüyor. Bunu hızla tamamlarsak, sanıyorum ilk defa uzun zamandan bu yana ittifakla yargıya ilişkin bir mini anayasa paketini yapmış olacağız." dedi.

        AK Parti Genel Sekreteri Abdulhamit Gül, CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan ve MHP Afyonkarahisar Milletvekili Mehmet Parsak'ın, anayasa değişikliği çalışmaları çerçevesinde gerçekleştirdikleri üçüncü toplantı sona erdi.

        Toplantının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Tezcan, bugün yargıyla ilgili bölümü bitirdiklerini söyledi.

        Tezcan, "Bitirmekten kasıt, 'Hepsinin metnini yazdık, metinler hazır oldu' anlamına gelmiyor. Yargıyla ilgili 23 maddeden oluşan bölümün tamamını gözden geçirdik. Düşüncelerimizi paylaştık, temel ilkelerde anlaştık." dedi.

        Gelinen tabloda olumlu bir çalışma süreci geçirdiklerini aktaran Tezcan, sağlıklı bir sonuç çıkacağı kanaatinin oluştuğunu vurguladı.

        Bülent Tezcan, şunları kaydetti:

        "Doğal olarak önemli kurumlar var burada, yüksek yargı organları var. Yargının organizasyonuyla ilgili temel meseleler var. Her arkadaşımız kendi siyasi parti yetkili organlarıyla bunları görüşecek. Oradan çıkan sonuçları bir daha değerlendirmemiz gerekecek. Bizim belirlediğimiz esaslar temelinde ilgili kurumların işleyişten kaynaklanan sorunları nelerdir; onları bir test etmemiz, onların da görüşlerini almamız gerekecek. Önümüzdeki günlerde bunları da tamamlayacağız. Sanıyorum hızlı bir şekilde bunu metne döküp bir ortak metinle yargı bölümüne ilişkin değişiklikleri yapacağız. Mevcut anayasadaki sistematiği, sıralamayı takip ederek çalışmayı sürdürüyoruz. Bu noktada 138'den 161. maddeye kadar geldik."

        "GÖRÜŞMELERİ TIKAMIYORUZ"

        Kurumları tartıştıklarını, genel bir mutabakat oluştuğunu, bunu sevindirici bulduklarını ifade eden Tezcan, "Kurumlarla ilgili bir mutabakat var. Tabii partilerin de farklı görüşleri var. Ama farklı görüşleri, uzlaşamayacağımız noktaları ön plana çıkararak görüşmeleri tıkamıyoruz. Böyle bir çalışma yöntemi belirlendi." şeklinde konuştu.

        Tezcan, önemli noktalarda buluşup sorunları çözmeye çalıştıklarını kaydederek, "Gelinen süreç umut verici. Sonuç çıkacak görülüyor. Bunu hızla tamamlarsak, sanıyorum ilk defa uzun zamandan bu yana ittifakla yargıya ilişkin bir mini anayasa paketini yapmış olacağız" ifadelerini kullandı.

        Bundan sonraki toplantılarda neler yapacaklarına ilişkin bilgi veren Tezcan, her üyenin bugünkü toplantıdaki esaslar çerçevesinde konuyu tekrar değerlendireceğini, yargı dışında da ortaklaşabilecekleri başka konular olup olmadığına bakacaklarını söyledi.

        "METİN YAZMAK KOLAY"

        "Bu hafta sanıyorum işin esaslı biçimi bitmiş olur" diyen Tezcan, metnin yazım aşamasına ilişkin sorular üzerine şunları söyledi:

        "Metin yazmak kolay, ilkelerde anlaştığınız zaman. İki yöntem var. Herkes kendi metnini yazar getirir. O zaman süreci uzlaştırmak çok daha zor olur. Bir başka yöntem de ilkeleri belirlersiniz, kurumları düzenlerken hangi esaslara dayanacağınızı belirlersiniz, o zaman o esasların etrafında metni birlikte yazmak daha kolaydır. Metin yazma işin en son noktası. Metin yazmakta zorlanacağımızı zannetmiyoruz. Çünkü çalışma yöntemimiz verimli bir yöntem. 'Bunda anlaşabiliriz, bunda anlaşamayız' diye ayırıyoruz."

        Tezcan, HSYK'nın yapısı ve Adalet Bakanının kurulda olmasına ilişkin nasıl bir düzenleme öngörüldüğünün sorulması üzerine, "Bunlar tek bir cevabı olan sorular değil. Mesela hepsine ilişkin sistemler var. Avrupa'daki örneklerine, dünyadaki örneklerine bakıyoruz. Mesela somut sorunuzdan söyleyeyim, Adalet Bakanı kurulun üyesi olsun mu olmasın mı sorusu. 'Kurulun üyesi olsun' derseniz, kurulun yapısını farklı bir şekilde düzenlemeniz gerekecek. 'Olmasın' derseniz farklı bir biçimde düzenlemeniz gerekecek. Bu konuda kesin rezervler yok. Ama şu var; bir şekilde, en uygun yargı bağımsızlığını sağlayacak sistemi geliştireceğiz. Hepsi masada, hepsini konuşuyoruz. Bir şey çıkacak buradan" karşılığını verdi.

        "YARGI EKSENİNİAŞACAK ÇOK GENİŞ ALANA YAYILMA NİYETİMİZ YOK"

        HSYK'nın ikili kurul şeklinde düzenlenmesinde dört parti arasında daha önce bir uzlaşma sağlandığının ifade edilmesi ve bu çalışmada nasıl bir yapının öngörüldüğünün sorulması üzerine Tezcan, "O çerçeveye uzak değil. İkili de olabilir, tek kurul da olabilir. Burada kurumların kendi işleyişi ile ilgili görüş de almamız gerekiyor. Ama bizim çalışmamız her iki türlü de olabilir." dedi.

        Maddelerle ilgili soruları, ayrıntı içerdiği ve çalışmanın hala sürmesi nedeniyle yanıtsız bırakan Bülent Tezcan, bir uzlaşmanın yakalanacağına inandığını belirtti.

        Başka bir soruyu yanıtlarken ilgili kurumlardan görüş alacakları, bu kurumların çalışmalarından kaynaklı ihtiyaçları olabileceğine işaret eden Tezcan, "Madem bir düzenleme yapıyoruz o kurumların ihtiyaçlarını da bilmemizde yarar var." dedi.

        Bülent Tezcan, "Yarınki çalışmada herkes kendi istediği maddeleri liste halinde masaya koyacak mı yoksa yine ortak bir çalışma mı yapılacak?" sorusunu yanıtlarken, "Ortak çalışma. Hangi başlıklar olabilir diye bakacağız. Yargı ile ilgili konunun tamamı bugün prensip olarak görüşüldü. Yargıyla ilgili çalışmanın birinci evresi bitti. Bundan sonra partiler kendi içerisinde bunları değerlendirecekler. Tekrar gelecek tabii ki masaya. 'Bitti, geri dönmeyeceğiz' şeklinde bir çalışma değil. Bu çalışmanın verimi de oradan geliyor. Tam mutabakat sağlayacağız." şeklinde konuştu.

        Tezcan, yarınki çalışmanın temel haklar, ekonomi, yürütme gibi başlıklar halinde mi olacağı sorusuna, "Bakacağız. Bu şimdi mini anayasa paketi. Yargı ekseninde şekillenen bir paket. Dolayısıyla yargı eksenini aşacak, çok geniş alana yayılma niyetimiz yok. Ama çalışmanın verimi bizi bir noktaya götürür. Bu, yapmamız gereken çalışmayı geciktirmeyecekse onların tamamını konuşabiliriz. Şu ana kadar hızlı gidiyoruz. Bu sevindirici. Yapabileceğimiz azami çalışmayı yaparız." yanıtını verdi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ