Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Güvenlik Tutuklular da hüküm giyince KHK’dan yararlanacak

        Fevzi ÇAKIR / ANKARA

        OHAL kapsamında yayımlanan 671 sayılı KHK ile koşullu salıvermeye ilişkin süre 1 yıldan 2 yıla çıkarıldı.

        Cezasının bitmesine 2 yıl kalanlar, şartlı tahliye edilecek. “Müebbet” dışındaki süreli hapis cezasına mahkûm edilenlerin cezaevinde geçirecekleri süre de kısaltıldı. Süreli hapis cezasına çarptırılan bir kişi, daha önce cezasının 3’te 2’sini cezaevinde geçiriyordu.

        KHK ile bu süre, cezasının yarısına düşürüldü. Denetimli serbestlik ile hükümlülerin suç işlemesine neden olan davranışlarının düzeltilerek, tekrar suç işlemelerinin önlenmesi, ceza infaz kurumundan salıverilen hükümlülerin takip edilmesi, madde bağımlılarının rehabilitasyonu ve toplumun korunması amaçlanıyor.

        Türkiye’de 2005 yılından beri denetimli serbestlik uygulanıyor. Bu düzenleme dolayısıyla 1 milyon 900 bin kişi, hiç cezaevine girmeden denetimli serbestlik hükümlerinden yararlandı. Cezaevine girdikten sonra denetimli serbestlik kapsamında tahliyeedilen kişi sayısı ise 303 bin oldu.

        TALEP EDENLER YARARLANACAK

        Yeni düzenleme her ne kadar geçici olsa da kalıcı bir etki yapacak. 1 Temmuz 2016’dan önce suç işleyen ancak yıllar sonra bu suçtan mahkum olup cezaevine girenler bu düzenlemeden yararlanacak.

        Örneğin 30 Haziran 2016 ya da daha önceki bir tarihte (alt sınır yok) hırsızlık, dolandırıcılık ya da sahtecilik gibi bir suça karışanlar bile düzenlemenin sağladığı avantajlardan yararlanabilecek. Düzenleme sayesinde açık cezaevlerinde yüzde 60’a varan rahatlama sağlandı. Buralarda bulunan iş yurtlarında istihdam edilen mahkumların önemli bir kısmı da tahliye oldu. Bazı iş yurtlarında işçi açığı oluştuğu öğrenildi.

        Düzenleme kapsamına giren mahkumların tahliye edilmek için talepte bulunmaları gerekiyor. Düzenlemeden yararlanmak istemeyen mahkumlar, cezaevinde kalabilecek. Yeni düzenleme ile tahliye olanlar 3 gün içinde denetimli serbestlik müdürlüklülerine müracaat edecekler. Müdürlükler, hükümlüler hakkında hangi denetimli serbestlik yaptırımının uygulanacağına karar verecek. Düzenleme OHAL kapsamında ve KHK ile yapıldığı için yargı yolu kapalı. Cinayet, tecavüz ve uyuşturucu gibi düzenleme kapsamı dışında bırakılan suçlardan mahkum olanlar Anayasa Mahkemesi’ne giderek, bu düzenlemeden yararlanamayacak.

        AÇIĞA GEÇİŞ ŞARTI DA DEĞİŞTİ

        Adalet Bakanlığı, daha fazla hükümlünün kapalıdan açık cezaevlerine naklini sağlayacak yönetmelik değişikliği yaptı. Buna göre, daha önce koşullu salıverilmelerine 2 yıl kala kapalı cezaevinden açık cezaevine ayrılabilen, “nitelikli hırsızlık, yağma, nitelikli yağma, uyuşturucu veya uyarıcı madde imal ve ticareti, uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanımını kolaylaştırma” suçlarından mahkum olanlar, koşullu salıverilmelerine 5 yıl kala açık cezaevine ayrılabilecek.

        YANLIŞLIKLA TAHLİYE EDİLDİ

        Kayseri’nin Sarıoğlan İlçesi’ndeki cezaevinden tahliye edilen Sezer Ö.’nün yanlışlıkla tahliye edildiği fark edildi. Durumun polis ekiplerine bildirilmesi sonrasında şehir merkezine giden Sezer Ö. birkaç saat sonra yakalanarak yeniden Sarıoğlan Cezaevi’ne teslim edildi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ