Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika MHP Genel Merkezi'nden Meral Akşener'e tebliğ

        MHP'den kesin çıkarma talebiyle Disiplin Kurulu'na tedbirli olarak sevk edildiğine dair yazı eski milletvekili Meral Akşener'e gönderildi.

        Parti yönetimi, tüzüğün 11, 78 ve 81. maddeleri gereğince disiplin kuruluna sevk edilen Akşener'in yanı sıra Çağrı Heyeti üyeleri Ayhan Erel, Ali Sağır ve Mehmet Bilgiç'e de konuyla ilgili yazıyı iletti.

        Parti tüzüğünün disiplin ile ilgili 73. maddesinde "Disiplin Kuruluna sevk edilen partili kendisini sözlü veya yazılı savunabilir. Savunma için süre, savunmaya davet yazısının tebliğinden itibaren 15 gündür. Ancak, seçimlerde ve herkesin gözü önünde veya yayın yoluyla işlenen disiplin suçlarında bu süre 7 gündür." ifadesi bulunuyor.

        Tüzüğünparti̇li̇ üyeleri̇n görev ve sorumluluklarını düzenleyen 11, di̇si̇pli̇n cezalarını gerekti̇ren halleri kapsayan 78 ve di̇si̇pli̇n kuruluna tedbi̇rli̇ olarak sevki içeren 81. madde doğrultusunda haklarında işlem başlatılan isimler, 73. madde dolayısıyla savunmalarını tebliğden itibaren bir hafta içerisinde vermeleri gerekiyor.

        TÜZÜK TARTIŞMASI

        Muhalif hukukçuları, genel merkezin Akşener'i disiplin kuruluna sevk edemeyeceğini iddia ediyor. Söz konusu hukukçular, 19 Haziran'da düzenlenen olağanüstü kurultayda partiden ihraca yönelik maddelerin delegeler tarafından iptal edildiğini, genel merkezin itirazına kadar değiştirilmiş tüzüğün 5 gün "yaşadığını" ve mahkeme tarafından iptal edilmediğini ancak yürütmesini durdurduğunu savunuyor.

        Genel merkeze yakın hukukçular ise parti tüzüklerinin de idari ve anayasa yargısında olduğu gibi "özel hukuk" kapsamında olduğunu, bu sebeple mahkeme tarafından yürütmesi durdurulan bir tüzüğün durumu belli oluncaya kadar ondan önceki tüzüğün geçerli olduğuna bu anlamda genel merkezin uygulamasının hukuka uygun yapıldığına işaret ediyor.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ