Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Terörden zarar görenlere evler 3-4 ay içinde teslim ediliyor

        Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, teröristlerle çıkan çatışmalar neticesinde mağdur olan vatandaşlar için yapılan evlerden bir kısmının teslimine 3-4 ay sonra başlanacağını bildirdi.

        Özhaseki, AA muhabirine yaptığı açıklamada, terör örgütünün doğu ve güneydoğu illerinde masum insanların evlerine zarar verdiğini söyledi.

        Bu kapsamda bazı evlerin yıkıldığını, bazılarının da ağır hasar gördüğünü belirten Özhaseki, evlerinde küçük hasarlar oluşan vatandaşların zararlarının karşılandığını vurguladı.

        Bölgedeki hasar tespit çalışmalarının sürdüğünü anlatan Özhaseki, şöyle konuştu:

        "Zarar tespitlerini tabii ki yaptık. Teröristlerle çıkan çatışmalar neticesinde evi yıkılan veya ağır hasarlı olan ne kadar vatandaş varsa onların sayıları bizde belli. Tüm ilçeler nezdinde mevcut. Onlar için yer müsaitse ya yerinde dönüşüme başlıyoruz yoksa da dışarıda rezerve alanı olarak belirlediğimiz yerlerde vatandaşın zararını tanzim edecek şekilde çalışma yapıyoruz. Tahmin ediyorum 30 bin civarında ev yapmamız lazım."

        Bu anlamda tüm hesapların yapıldığını bildiren Özhaseki, "Birçok yerde inşaata başladık, hatta inşaat bazı yerlerde o kadar hızlı gitti ki 3-4 ay sonra teslime başlayacağız. Oradaki vatandaşların bir an önce yarasının sarılması esas. Zaten devlete yakışan da bu." dedi.

        Bakan Özhaseki, evlerin yanı sıra bölgede altyapı, planlama ve yol gibi çalışmaların da yapılacağını dile getirdi.

        "SUR FARKLI BİR BÖLGE"

        Diyarbakır'ın Sur ilçesinin farklı bir bölge olduğunu ve buna göre değerlendirilmesi gerektiğini ifade eden Özhaseki, şunları kaydetti:

        "Sur, tarihi ve yüzyıllardır yaşayan bir bölge. Bu bölgede bin 200 civarında tescilli eser, yüzlerce de sivil mimarlık örneği mevcut. Orada bir taraftan tarihi eserleri restore etmeyle uğraşıyoruz, bir taraftan sokak sağlıklaştırması yaparak oradaki dükkanları temizlemeye çalışıyoruz. Öte yandan da geleneksel yaşam ve ticaret devam etsin diye Diyarbakır evlerini restore ederek sahiplerine vermeye çalışıyoruz. Sur'da bu gayretimiz devam ediyor."

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ