Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Adalet Bakanı Bekir Bozdağ: HSYK'nın seçime gitmesi son derece yanlış

        Çiğdem YILMAZ/ YOZGAT

        Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, anayasa değişikliği konusunda komisyona üye veren siyasi partilerin şu ana kadar uzlaşı içerisinde çalıştığını belirterek "Siyasi partilerimize başka konularda anlaşamasalar da hiç olmazsa HSYK'nın seçimi usulü konusunda bir uzlaşmayı yakalamalarını bekliyorum" dedi.

        Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, memleketi Yozgat'ta AK Parti İl Teşkilatı tarafından Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen ‘Milli İdareye Saygı' konulu resim sergisinin açılışını yaptı. Açılış sonrası basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Bakan Bozdağ, yeni anayasa konusunda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım'ın muhalefet partisi liderleri ile yaptığı görüşmeler neticesinde bir mutabakat oluştuğunu hatırlattı.

        YENİ ANAYASA

        Anayasanın tümünde olmasa dahi, demokrasinin, hukuk devletinin, Türkiye'nin bu günü ve geleceği için son derece önemli bazı reformları uzlaşma ile gerçekleştirme imkanı bulacağına inandığını ifade eden Bozdağ, şöyle konuştu: "Bu komisyondan olumlu sonuçlar çıkacağı beklentisi içerisindeyim. Yargı ile ilgili konularda siyasi partiler arasında esasında fazlaca bir görüş ayrılığı da yok. Çünkü Askeri Yargıtay ve Askeri Yüksek İdare Mahkemesinin kaldırılması konusunda partilerin ortak görüşü var. Seçim meydanlarında seçim beyannamelerinde bunu açık bir şekilde görebiliyoruz. Diğer konularda da kolay uzlaşabileceğimiz bir alan olduğunu görüyoruz. HSYK'nın seçim usulünün değiştirilmesi son derece önemli. Daha önce de ifade ettim, HSYK'nın mevcut seçim usulü ile bir daha seçime gitmesi son derece yanlış olur Türkiye için, yargımız için yanlış olur, yargıya güven için yanlış olur. O nedenle ben siyasi partilerimizin HSYK üyelerinin seçimine dair mevcut usulü değiştirmeleri ve bu konuda uzlaşma ile yeni bir formül bulmaları konusunda herkesin kendine ait görüşleri bir tarafa koyup doğru olan görüş etrafında birleşmesinde fayda olduğuna inanıyorum. Çünkü bu teknik bir konu, yargımızın en üst belirleyici idari organı olan HSYK'nın oluşumunu yargı içerisindeki ayrışmalara, kutuplaşmalara, gruplaşmalara izin vermeyecek bir usulde oluşması son derece önemlidir. Türkiye geçmiş iki seçimde bunun sıkıntılarını yaşadı, üçüncü bir seçimi inşallah yaşamayız diye ümit ediyorum. Buradan da siyasi partilerimize başka konularda anlaşamasalar da hiç olmazsa HSYK'nın seçim usulü konusunda bir uzlaşmayı yakalamalarını bekliyorum."

        AMERİKA'DAN HEYET GELİYOR

        Bakan Bozdağ, Fetullah Gülen'in iadesi ile ilgili sürece ilişkin de açıklamalarda bulundu. Hafta içerisinde ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden ile ayrıca 4 kişilik heyetin Türkiye'de olacağını ifade eden Bozdağ, şunları söyledi: "Bu hafta Amerika'dan bir heyet Türkiye'ye gelecek. 4 kişilik bir heyet, 3'ü Adalet Bakanlığından biri Dışişleri Bakanlığından temsilcilerden oluşuyor. Türkiye'de muhatapları ile bir değerlendirme toplantısı yapacaklar. Türk uzmanlarla Amerikan uzmanlar bu konuyu enine boyuna değerlendireceklerdir. Bu son derece önemli. Önümüzdeki hafta Amerika Başkan Yardımcısı Joe Biden de Türkiye'de olacak. Görüşmelerinde terörist başı Fetullah Gülen'in iadesi önemli konulardan eminimki biri olacak."

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ