Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Eğitim 2016 DGS sonuçları soruları ve cevapları ne zaman açıklanacak? DGS puan hesaplama

        Öğrencilerin önlisans eğtitimlerini kendi alanlarında lisansa tamamlamalarına olanak tanıyan Dikey Geçiş Sınavı (DGS), bugün tamamlandı. Sınavın ardından doğru yanıtlarını görmek isteyen öğrenciler, soru ve cevapları araştırmaya başladı.

        ÖSYM'nin internet sitesinde yer alan açıklamada, DGS soru kitapçığı ve cevap anahtarının yayımlandığı belirtildi.

        Açıklamada, 2016-DGS'de kullanılanılan soruların Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu kapsamında "eser niteliğinde" olduğu ve telif haklarının kuruma ait olduğu da ifade edildi.

        Soruların ÖSYM'nin yazılı izni olmadan hiçbir şekilde çoğaltılamayacağı, dağıtılamayacağı ve yayımlanamayacağı uyarısında da bulunuldu.

        DİKEY GEÇİŞ SINAVI (DGS) SORU VE YANITLARIAÇIKLANDI

        Geçtiğimiz yıllarda çoğunlukla DGS sınav soru ve yanıtlarınısınavın ardında yayımlayan Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), geçtiğimiz yıl bu uygulamayı gerçekleştirmeyerek bir ilke imza atmıştı. ÖSYM, geçtiğimiz senenin aksine bu yıl sınav soru ve cevaplarını yayımlama kararı aldı.

        2016 DGS SORU VE CEVAPLARI İÇİN TIKLAYINIZ DGS TABAN PUANLARI İÇİN TIKLAYINIZ

        SAYISAL VE SÖZEL STANDART PUANLARIN HESAPLANMASI

        Yetenek testinin sayısal ve sözel bölümleri ayrı olmak üzere, adayların testteki sorulara verdikleri doğru veyanlış cevaplar ayrı ayrı toplanacak, doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılarakham puanlar elde edilecektir. Tüm adayların sayısal ve sözel bölümlerin her birinden aldıkları hampuanların ortalaması ve standart sapması ayrı ayrı hesaplanarak adayların ham puanları, ortalaması 50,standart sapması 10 olan standart puanlara dönüştürülecektir. Böylece her aday için Sayısal Standart Puanve Sözel Standart Puan hesaplanacaktır.Testteki sorulardan herhangi biri, biçimsel veya bilimsel bir nedenle ÖSYM tarafından “geçersiz” sayıldığıtakdirde, bu soru, ilgili testi işaretleyen tüm adaylar için doğru cevaplanmış kabul edilecektir.

        ÖN LİSANS BAŞARI PUANI

        2016-DGS’ye başvuran adaylardan her biri için ön lisans öğrenimindeki akademik ortalama göz önündetutularak bir Ön Lisans Başarı Puanı (ÖBP) hesaplanacaktır.

        ÖBP’nin hesaplanmasında Meslek Yüksekokulu Müdürlükleri ve AÖF Merkez Bürosu tarafındanÖSYM’ye ulaştırılan akademik ortalamaları kullanılacaktır. Bu bilgiler ÖSYM’ye ulaştıktan sonra bubilgilerle ilgili değişiklik istekleri işleme alınmayacaktır.

        Yükseköğretim Kurulu Başkanlığınca,4 Ağustos 2012 tarihli ve 28374 sayılı Resmî Gazete’deyayımlanarak yürürlüğe giren Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları MezunlarınınLisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik’in 1 ncimaddesi ile 19/2/2002 tarihli ve 24676 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Meslek Yüksekokulları veAçıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmeliğin 7nci maddesinin üçüncü cümlesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir:

        “Akademik not ortalamalarından elde edilecek Önlisans Başarı puanlarının sınav puanlarına katılarakDikey Geçiş Sınavı Puanının nasıl hesaplanacağı ÖSYM tarafından belirlenir ve Dikey Geçiş SınavıKılavuzunda yer alır.”

        2016-DGS’de Önlisans Başarı Puanı (ÖBP), aşağıdaki şekilde hesaplanarak sınav puanlarına eklenecektir:

        Ön lisans akademik not ortalamaları (en yükseği 100, en düşüğü 50 olarak değerlendirilerek) 0,8 ileçarpılarak Önlisans Başarı Puanına (ÖBP) dönüştürülecektir. Böylece, 50 olan en düşük notun ÖBP değeri40 olacak, en yüksek 100 olan notun da ÖBP değeri 80 olacaktır. 50’nin altında olan notlar 50 olarakdeğerlendirmeye alınacaktır. Bu şekilde hesaplanan Önlisans Başarı Puanı merkezî sınavdan alınan puanaeklenerek adayın yerleştirme puanı hesaplanacaktır. Bütün not sistemleri doğru orantı kurularak, 100’lü notsistemine dönüştürülecektir.

        DGS PUANI NASIL HESAPLANIR?

        Adayların testlerden almış olduğu puanlardan hesaplanan sayısal ve sözel standart puanlar ve ön lisansbaşarı puanları (ÖBP) kullanılarak adayların yerleştirmede esas alınabilecek DGS puanları hesaplanacaktır.DGS puanını oluşturacak olan sayısal ve sözel standart puanlar ile Ön Lisans Başarı Puanının ağırlıklarınıbelirleyen katsayılar Tablo-A’da yer almıştır. Her aday için puanlar, tablodaki katsayılar ile çarpılaraktoplanacak ve bulunacak toplam, adayın ilgili DGS puanını oluşturacaktır.

        Ön lisans akademik not ortalamaları (en yükseği 100, en düşüğü 50 olarak değerlendirilerek) 0,8 ile çarpılarak Önlisans Başarı Puanına (ÖBP) dönüştürülecektir. Böylece, 50 olan en düşük notun ÖBP değeri 40 olacak, en yüksek 100 olan notun da ÖBP değeri 80 olacaktır. 50’nin altında olan notlar 50 olarak değerlendirmeye alınacaktır. Bu şekilde hesaplanan Önlisans Başarı Puanı (ÖBP), kılavuzda da belirtildiği gibi 0,6 katsayı ile çarpılarak adayların yerleştirmede kullanılacak 2013-DGS yerleştirme puanları hesaplanacaktır.

        SINAV SONUÇLARININ AÇIKLANMASI

        Adaylar sınav sonuçlarını, T.C. Kimlik Numaraları ve şifreleri ile ÖSYM’nin https://sonuc.osym.gov.trinternet adresinden ve mobil uygulamalarından öğrenebileceklerdir. Adaylara sonuç belgesi gönderilmeyecektir. İnternet sayfasında ilân edilen sonuç bilgileri adaylara tebliğ hükmündedir. Adayın sınav sonuç bilgisinde;

        a) testin sayısal ve sözel bölümlerindeki doğru ve yanlış cevap sayıları

        b) ön lisans başarı puanı

        c) 2016-DGS puanları (yerleştirmede kullanılabilecek puan türlerine uygun puanları)

        yazılı olacaktır.

        ÖSYM, adaylara yönelik sınav sonuç belgelerinin doğrulanmasını sağlamak üzere “Sonuç Belgesi KontrolSistemi” işlemini hizmete sunmuştur. Bu amaçla kullanılmak üzere Sınav Sonuç Belgelerinin en altkısmına, sistem tarafından rastgele üretilmiş bir “Sonuç Belgesi Kontrol Kodu” basılmaktadır. Söz konusuişleme https://sonuc.osym.gov.tr üzerinde Sonuç Belgesi Kontrol Sistemi sayfasından ulaşılmaktadır.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ