Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Terörün izleri Antep'e çıkıyor

        Terör örgütü IŞİD’in Türkiye’yi hedef alan kanlı saldırılarının izleri Gaziantep’te birleşiyor. Başkent’te 104 kişinin can verdiği ‘Gar saldırısı’nda teröristler için keşif ve eskortluk yapan Yakup Şahin, ifadesinde katliamlarla ilgili şu bilgileri vermişti: “Suruç’taki patlamadan 3-4 gün sonra Halil İbrahim Durgun’a ‘Abi Suruç işi nasıl olmuş’ diye sordum. ‘Oğlum Suruç’u biz yaptık’ dedi. ‘Nasıl yaptınız’ diye sordum, bana ‘Gaziantep Elbeyli’den bir kişi üstünde yelekle geçti, Deniz Büyükçelebi canlı bombayı gönderdi. Motosikletle Suruç’a gönderdik. Onlar da orada patlattı’ dedi. Başka görüşmemizde, seçimlerden önce Adana ve Mersin’de HDP binalarındaki patlamaları Savaş isimli ve eskiden DHKP/C’li olan IŞİD adına savaşan bir şahsın yaptığını söyledi.”

        Suruç’ta saldırı düzenleyen Şeyh Abdurahman Alagöz’ün ağabeyi Yunus Emre Alagöz, Ankara Gar patlamasının failiydi. Sultanahmet patlamasının faili Mehmet Öztürk ile Gaziantep Emniyet Müdürlüğü’ne bombalı araçla saldıran İsmail Güneş de yine bu hücrenin üyeleriydi.

        LOJİSTİK HAT ÜZERİNDE

        Gaziantep, IŞİD için Türkiye’deki en önemli merkezlerden biri... Kent, örgütün en önemli lojistik ve ulaşım hattı üzerinde bulunuyor. Gaziantep- Kilis hattında sınırın karşısındaki bölgeler uzun süre IŞİD’in elindeydi. Karkamış’ın karşısındaki Cerablus ve güneydeki El-Bab bölgesi halen örgütün kontrolünde. Gaziantep’i kendine üs olarak seçen IŞİD, militan ve lojistik transferi bu hat üzerinden yapıyor.

        Örgütün Gaziantep’i seçmesinin bir nedeni de, büyük şehir olması ve hareket kolaylığı sağlaması. Suriye’den gelen mültecilerle kamufle olunabilmesi. Örgütün Gaziantep yöneticilerinin tamamına yakını bu kentte oturuyor. Gaziantep’te operasyon sırasında üzerindeki ‘bombalı yeleği’ patlatıp ölen örgütün Gaziantep sorumlusu Ebu Ali kod adlı Yunus Durmaz, nasıl gizlenilmesi gerektiğini şöyle anlatıyordu: “Gaziantep’te sadece Arapların çalıştığı işyerleri var. Türklerden biri işyeri açar ve içeride yalnız Arapları çalıştırarak en az 50 kişi barındırır. Böylelikle kardeşleri saklarız.”

        Örgüt içi yazışmalar, Ankara Gar saldırısına ilişkin iddianamede de yer aldı. Gaziantep hücresinin 150 kişiyi bombalı saldırılar için eğittiği bilgisine de iddianamede yer verildi.

        HEDEF ANTALYA MI?

        Yunus Durmaz’ın örgütün Türkiye sorumlusu olan Suriye’deki İlhami Balı’ya gönderdiği eylem bilgisi ise şöyleydi: “Şeyhim, Antalya’daki amel için avam (halk) varsa yapmasın demişsin. Gelenler hep TC’nin zengin ve tağutların (kâfir) çocukları, akrabaları ve yabancı turistler de var. Bunlar avam sayılmaz ki... Ama istemezsen yapmayız. Ben Antep dışında amel yapmaya devam edeceğim. Antalya’daki kardeş şöyle diyor: ‘Turistler gruplar halinde geziyor. Şehir turu yapıyorlar. Araçlı gezilerinde rahatlıkla mayın döşenebilir.”

        ŞEFİK DİNÇ / GAZETE HABERTÜRK

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ