Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Yargı Türkiye Barolar Birliği, Adli Yıl açışına katılmama kararı aldı

        Türkiye Barolar Birliği Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada, "Yönetim Kurulumuz, 2016-2017 Adli Yıl açılış törenine Türkiye Barolar Birliği'nin katılmamasına karar vermiştir. Bu kararımız, tamamen yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığı konusundaki hassasiyetimizden kaynaklanmaktadır" denildi. Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yaptığı görüşme sonunda 1 Eylül'de Adli Yıl açılışına katılacağını açıklamıştı.

        Türkiye Barolar Birliği Başkanlığı, 1 Eylül'de Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde yapılması planlanan Adli Yıl Açılış Töreni'ne katılmayacağını açıkladı.

        Yapılan açıklamada yargının bağımsızlığı ve tarafsızlığına vurgu yapılırken şu ifadelere yer verildi:

        "Yargıtay Başkanlığı'nca bir otelin kongre salonunda düzenlenecek olan 2016-2017 Adli Yıl açılış törenine davet edilerek, geleneğe uygun bir şekilde konuşma yapmamız istendiğinde bunu memnuniyet ile kabul etmiştik. Törenin Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde yapılacağına dair 21.08.2016 tarihinde medyada haberler çıkması üzerine; bu durumun kuvvetler ayrılığı ilkesine zarar vereceğini, yargının bağımsızlığı ile tarafsızlığının ulusal ve uluslararası kamuoyunda yıpratılmasına neden olabileceğini Yargıtay Başkanlığı'na aynı gün sözlü olarak iletmiştik. Yargının adil olması kadar adil görünmesi gereğini de vurgulayan Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin yerleşik içtihadına da işaret etmiştik. Yine aynı gün yaptığımız kamuoyu açıklamasında, '15 Temmuz sonrası yaşanan, hepimizin ihtiyaç duyduğu milli birlik ve beraberlik ruhuna, yargının tarafsızlığını ve bağımsızlığını ulusal ve uluslararası kamuoyunda sorgulatarak zarar verebilecek bir organizasyonu doğru bulmayacağımızı ve meselelerin iletişim yoluyla çözülebileceğine dair inancımızı' dile getirmiştik. Bu süreçte, Yargıtay Başkanlığı ile karşılıklı sürdürdüğümüz yapıcı ve iyi niyetli diyaloğa rağmen sorunun çözülememesi üzerine, 21.08.2016 tarihli kamuoyu açıklamamıza uygun şekilde Yönetim Kurulumuz, 2016-2017 Adli Yıl açılış törenine Türkiye Barolar Birliği'nin katılmamasına karar vermiştir. Bu kararımız, tamamen yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığı konusundaki hassasiyetimizden kaynaklanmaktadır." (DHA)

        FEYZİOĞLU KATILACAĞINI AÇIKLAMIŞTI

        1 Eylül’de Yargıtay Başkanlığı tarafından gerçekleştirilecek “Yeni Adli Yıl Açılış Töreni” Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde bulunan Millet Kongre ve Kültür Merkezi’nde yapılacak.

        Danıştay’ın 148. yıldönümünde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın tepki gösterdiği Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu da iki yıl aradan sonra törende konuşacağı öğrenilmişti.

        15 Temmuz darbe girişiminin ardından Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşen Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, "Adli yıl açılışında sürpriz olabilir" demişti. Yargıtay Birinci Başkanlığı, törende Feyzioğlu’nun konuşmasına da karar vermişti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ