Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem İnanç Kurban Bayramı ne zaman başlıyor 2016?

        İbadetler gereği her yıl dinen mümkün kılınmış hayvanların kesildiği Kurban Bayramıbu yıl da ülkemizde vuku bulacak. Peki Kurban Bayramı hangi tarihte, ne zaman başlayacak? İşte tüm detaylar...

        KURBAN BAYRAMI NE ZAMAN BAŞLAYACAK?

        Kurban bayramı, bu sene 12 Eylül Pazartesi günü başlayacak. 11 Eylül Pazar günü ise arefe günü olacak.

        13 Eylül Salı 2. Gün,

        14 Eylül Çarşamba 3. Gün,

        15 Eylül Perşembe 4. Gün (Son Gün). Kurban Bayramı tatili ile ilgili ise sevindirici haber Başbakan Binali Yıldırım'dan geldi. Buna göre 16 Eylül Cumagünü kamu çalışanları için idari tatil olarak ilan edilince, Kurban Bayramı tatili 9 güne çıktı.

        KURBAN BAYRAMINDA HER YIL 2 BUÇUK MİLYON KASAPLIK HAYVAN KESİLİYOR

        Ülkemizde her yıl kurban bayramındayaklaşık iki buçuk milyon civarında büyük veküçükbaş kasaplık hayvan kesiliyor.Yaklaşık olarak bu sayının640 bin adedi büyükbaş, 2 milyon adedi deküçükbaş hayvandır. İstanbul'da ise kurban bayramında ortalama 134.000 adet büyükbaş ve76.500 adet küçükbaş hayvan kesilmektedir.

        KURBANLIK SEÇERKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR?

        Hayvanlar herhangi bir hastalığıdüşündürücü semptomları taşımamalıdır.Hayvanların kıllarıveya yünleri parlak, bakışları canlı,kondisyonları iyi olmalıdır. Vücut deliklerindenhastalık belirtisi akıntı gelmemelidir. Aşırıderecede zayıf olan, ölüm derecesinde hastaolan, gebe olan, kesim yerine yürüyerekgidemeyecek derecede aksak olan, kulağının,kuyruğunun veya cinsel organının üçte birindenfazlası bulunmayan, burnu kesilmiş olan, ikiveya bir gözü kör olan, doğuştan kulağı veyacinsel organı olmayan ve dişlerinin yarıdanfazlası düşmüş olan hayvanların kurbanedilmesinin uygun olmadığı yetkili mercilertarafından bildirilmektedir.

        HANGİ KURBANLIKLAR KESİLEBİLİR VE KİMLER KURBAN KESEBİLİR?

        İslam'a göre deve, manda, sığır gibi büyükbaş hayvanlar ile koyun ve keçi gibi küçükbaş hayvanlar kurbanlık olarak kesilir. Bahsi geçenler arasıdna erkek-dişi ve hadım edilmiş gibi kriterler göz önünde bulundurulmaz.

        Kurban kesmek, âkil, baliğ (akıllı, ergen), dinen zengin sayılacak kadar mal varlığına sahip ve mukim olan bir Müslüman’ın yerine getireceği mali bir ibadettir. Temel ihtiyaçlarından ve borcundan başka 80.18 gr. altın veya bunun değerinde para veya eşyaya sahip olan kişi dinen zengindir. Dolayısıyla bu kişi Allah'ın kendisine bahşetmiş olduğu nimetlere şükran ifadesi ve Allah yolunda fedakârlığın nişanesi olarak kurban kesmelidir.

        KURBAN KESİMİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER NELERDİR?

        Kesim öncesinde, kurbanlık hayvanlarınkışın en az 8 saat, yazın ise en az 12 saatsüreyle dinlendirilmeleri et kalitesini iyi yöndeetkilemektedir. Kesimin en az 6 saat öncesindenyemleme kesilmeli ve hayvanlar kesilinceyekadar ihtiyaçları dahilinde su tüketmelerine izinverilmelidir. Yorgun hayvanların kesilmesi ileyeterli kan miktarda kan akmamasından dolayıetler iyibir olgunlaşma periyodu geçiremez, dolayısıyladayanıksız ve kalitesiz olabilir.

        Aynı zamandadinlendirme amacıyla padoklara konulanhayvanlar, Veteriner Hekimler tarafından sağlıkve besi derecesi bakımından muayeneedilmelidir. Canlı muayene,kuduz, çiçek, şap, şarbon ve deli dana hastalığıgibi zoonoz hastalıkların teşhisinde önemtaşımaktadır. Ayrıca genel durum, besi durumu,ırk, yaş ve cinsiyet gibi özelliklerin kontrolü deyapılmalıdır. Bu amaçla tüm dünyada canlımuayene uygulaması yasalarla zorunlukılınmıştır

        BAYILTMA İŞLEMİ ET KALİTESİNİ ARTTIRIYOR

        Kasaplık hayvanların kesim esnasındasavunma hareketleri yapmasını önlemek veacıya duyarsız hale getirmek için uygulananbayıltma işlemi, kanama düzeyini ve etkalitesini iyileştiren önemli bir faktör olmasınınyanı sıra insani kesim uygulaması açısındanoldukça önemlidir.

        Bugün birçok ülkedehayvanların bayıltılmadan kesilmelerine izinverilmemektedir. Hayvanlara elektrik akımı

        verilmesi sureti ile uygulanan elektroşokyöntemi ile bayıltma günümüzde en çok koyunve keçilerde uygulama alanı bulan bayıltma şekli olarak bildirilmektedir. Uygulananelektrik akımı ile hayvanlarda ani bilinçkayıpları oluşmaktadır. Elektrik uygulamasıylabayıltmanın 17 ila 20. saniyeleri arasındahayvan kesilerek kanatılır. Eğer bayıltmauygulaması sonrası kesim işlemi uygulanmazise hayvan en geç 120 saniye içinde kendinegelir ve ayağa kalkar. Akan kan miktarının

        artmasına neden olduğu için bayıltma, etinmuhafaza süresinin arttırılmasında önemli biryöntemolarak görülmektedir.

        İSTANBUL'DA KURBANLIKLAR GÖRÜCÜYE ÇIKTI

        Kurban Bayramı'na sayılı günler kala yurdun çeşitli bölgelerinden İstanbul'a getirilen kurbanlıklar pazarda satılmaya başlandı.Sultangazi Belediyesi'nce, Esenler Mahallesi Halk Ekmek Fabrikası yanına Kurban Satış ve Kesim Merkezi'ni 120 bin metrekare alan üzerine kuruldu. 20 bin hayvan kapasitesine sahip merkezdeki 700 çadırın 560'ı kurban satışı, 100'ü kesim ünitesi, 40'ı ise hizmet amaçlı faaliyet gösteriyor.Yurdun çeşitli bölgelerinden gelen küçük ve büyükbaş hayvanlar gece yarısından itibaren pazara giriş yapmaya başladı.Satıcılar, ilk günden itibaren vatandaşların pazara ilgi gösterdiğini belirterek, satışlarda yoğunluk yaşadıklarını söyledi.

        Geçen yıla göre fiyatların çok artmadığını belirten satıcılar, canlı hayvanın kilogram fiyatının 15 ile 22 lira arasında değiştiğini dile getirdi.- 23 bin liraya kurbanlıkPazara Ağrı'dan gelen Ahmet Huzeyfe adlı satıcı, bu yıl piyasanın hareketli olacağını düşündüğünü söyledi.Huzeyfe, 200 hayvan getirdiklerini belirterek, "Bu sene satışlardan umutluyuz. Cemaat olaylarından dolayı insanların, pazarda görerek kurban alacağını düşünüyoruz. 'Kurban kesiliyor mu, kesilmiyor mu?' görmek lazım." dedi.

        Bu yıl satışların hızlı başladığını dile getiren Huzeyfe, "Dün gece 12'de mal indi. 30 tanesinden 8'i ilk günden satıldı. Satışlar erkenden başladı." ifadelerini kullandı. Erzurum'dan kurbanlık getiren Osman Tatlı da terör örgütü FETÖ'nün darbe girişiminden dolayı vatandaşların vakıf ve derneklere yaptığı kurban bağışların azalmasını beklediklerini belirterek, bu durumun kurban pazarlarına olumlu yansıyacağını söyledi.Sancaktepe'deki kurban pazarına Ağrı'dan getirilen 1 ton 250 kilogram büyüklüğündeki kurbanlık ise 23 bin liraya alıcısını bekliyor. Murat Küsmü adlı hayvan satıcısı, şu an pazarın en büyük hayvanının bu olduğunu kaydetti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ