Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem İstanbul Habertürk İstanbul ekibi balıkçılarla birlikte 'Vira Bismillah' dedi

        ‘Cambazipte balık dipte olur, haydi, vira bismillah...’ dedi. İstanbullu balıkçılar önceki gece. 15 Nisan’dan bu yana teknelerini limanlara demirleyerek inzivaya çekilen balıkçıların yeni sezon için heyecanlı bekleyişleri önceki gece yerini hareketli anlara bıraktı.

        Büyük bir heyecanla eskiyen ağlarını ören ve yenileyen balıkçılar son hazırlıklarını tamamlayarak denize açıldı. Biz de tüm o heyecanlı hazırlık aşamalarına ve denizdeki ağ serme seremonilerine eşlik ettik, balıkçılığın kendi tabirleriyle ‘ıslanmadan öğrenilmeyecek’ olduğunu yaşayarak deneyimledik. Teknemizde bize balıkçılık konusunda hünerli Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün de eşlik etti...

        Teknemiz Büyükçekmece’deki Mimar Sinan Balıkçılar Barınağı’ndan kalktı. ‘Rastgele’ sesleri çınlayan barınaktan 25 yaşındaki oldukça genç bir balıkçının teknesiyle açıldık.

        Teknesinde bizi ağırlayan Anıl Kapan aslında mekatronik bölümü mezunu. Hayalindeki bölümde okusa da balıkçılığı tercih etmiş. Çünkü baba mesleği olan balıkçılığın doğduğundan beri içinde olmuş ve denize âşık büyümüş her balıkçı gibi.

        Balıkçılığı ata mesleği olarak öğrenen ve yıllardır denize açılan Anıl Kapan önemli bir konuya da dikkatleri çekiyor: Lüfer! Bildiğiniz üzere lüferde avlanma alt boyu 20 santimden 18 santime indirildi. İşte Anıl Kapan da bu noktaya temas ediyor ve diyor ki: “Her şey güzel de artık denizlerimizde lüfer göremeyecek olmak üzücü. Avlanma alt boyuna dikkat eden bu yasağa uyan balıkçı çok az ve denetleme yetersiz. Bu konuda önemli tedbirler alınmalı.”

        KİRLİLİK SORUNU

        “Peki güzel de önünüzdeki en büyük engeller nedir?” diyorum, balıkçılar başlıyor anlatmaya: “En büyük sıkıntımız denizlerdeki kirlilik. çinekop, lüfer ve istavrit azaldı. İstavrit bir türlü üreyemiyor. Bu kirlilik denizlerimize ağır geliyor. Ayrıca balıkların hale nakli konusu da büyük sorun. Yakın bölgelere balıkhane yapılmalı.”

        PALAMUT VE HAMSİ İLK GÜN 10 LİRA

        Balıkçılar ilk günler palamut ve hamsinin 10 lira olacağını, sonraki günlerde ise 5 liraya kadar düşeceğini söylüyor...

        PALAMUT BEREKETI

        Ağlarımızı denize sererken balıkçı teknemizde bu yılki bolluk ve kıtlığa dair de önemli bilgiler alıyoruz. Balıkçılar bu yıl palamut bereketi yaşandığını lüfer için ise durumun belirsiz ve çok da parlak olmadığını söylüyor. Bu yıl palamut bolluğundan dolayı heyecan duyduklarını söyleyen balıkçılar, “Balık stoku bu yıl önceki yıllara nazaran daha iyi görünüyor” diyor.

        ‘BİLİMSELLİKTEN UZAKLAŞMAYIN’

        Dr. Hasan Akgün de tam bir deniz âşığı. Trabzonlu olmasının da etkisi vardır elbette ama “Denizsiz yaşayamam” diyor ve her sezon o da balıkçılarla açılıyor. Balık çeşitliliğindeki soruna dikkat çeken Akgün, ekliyor: “Marmara Denizi’nin su kalitesi yükseldikçe balık türü ve kalitesi artıyor. Size düşen görev bilimsellikten uzaklaşmamak. Avlanmaması gereken zamanlarda balık avlanmasını engellemeye çalışın. Allah ağlarınızın dolu olmasını nasip etsin.”

        ‘DENIZCILIĞI ÖLDÜRÜYORLAR’

        Rumelifeneri’nde önceki gün yapılan balık sezonu açılış programında ise İBB Başkanı Kadir Topbaş, şu noktalara dikkat çekti: “Maalesef yanlış avlanmalar oluyor. Av mevsimi dışında büyük gemiler projektörlerle avcılık yapıyorlar. Esasında bunlar denizciliği öldürüyorlar. Altın beyinli çocuk gibi insanlar geleceğini yok ediyorlar. Biz dengeli ve doğru bir avcılık yapsak dünyada ekonomisi denizden en yüksek ülke haline geliriz.”

        EKMEĞİNİ SUDAN ÇIKARANLAR

        Balıkçılıkmesleğini balıkçılardan dinledik: “Sağlam güçlü ve dayanıklı olacaksın. Balıkçı adam ekmeğini sudan çıkarır, ıslanmaktan korkmayacaksın. Balığın büyüğü derinlerde olur kısmetini dipte arayacaksın. Gecenin karanlığından korkmayacaksın, gece berekettir, açılacaksın. Fırtınadan yağmurdan korkmayacak, doğaya uyum sağlayacaksın.”

        NAGİHAN ALAN - GAZETE HABERTÜRK

        nagihana@htgazete.com

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ