Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Güvenlik Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki HABERTÜRK TV'ye konuştu

        Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki HABERTÜRK TV'DE soruları yanıtladı. Başbakan Binali Yıldırım'ın Pazar günü Diyarbakır'da açıklayacağı ekonomi ve yatırım paketi ile ilgili açıklamalarda bulunan Özhaseki, şunları kaydetti:

        "BAŞBAKAN SUR'DA AÇIKLAYACAK"

        Doğu ve Güneydoğu'daki illerimizle ilgili uzun süredir bir çalışma yapılıyordu. Orada dört ana merkezin oluşturulması, o bölgelerin kalkındırılamsı ile ilgili epey çalışma vardı. Arsa tahsisi olduğu gibi bir kısım alanların fabrika yapılması... Birtakım tedbirler gerek fabrikanın yapılması ve çalıştırılması destekleri olduğu gibi birtakım vergilerden muaf tutulması gibi tedbirler zinciri Başbakanımız tarafından Sur'da açıklanacak.

        "TERÖRÜN 10 MİLYARLIK ZARARI VAR"

        Terör örgütünün çukurları kazmak suretiyle vermiş olduğu 10 milyarlık zarar var. Birçok alan tahrip edildi. Tarihi eserleri yaktılar, yıktılar. İnsalar evlerinden işlerinden odular. Bunların bir kısmının temel atma töreni var. Binlerce evin yapılması, altyapıların yapılması, insanlara eşya bedelinin ödenmesi gibi zararı tazmin edici birtakım tedbirler var. Mesele Sur içinde olunca o bölge tarihi bölge. 15 kadar tarihi eserin de restorasyon projesi başlayacak. Sur içinde klasik, geleneksel Diyarbakır evleri yapılacak. Burasının turizm merkezi olması açısından birtakım kararlar icra edeceğiz. İki ana caddede ticaret çok canlı, burada da bütün dükkanların ön cephelerinin yenilendiği güzel bir ortam doğacak.

        "30 BİN KONUT YAPILACAK"

        Ciddi çatışma yaşanan yedi bölge var. Buralarda vatandaşın yıkılan evlerinin bir kere tamir edilmesi lazım. Az hasarlı bedelleri ödedik. Oturulmaz durumdaki evlerin de yenilenmesi gerekiyor. Biraz da istiyoruz ki oradaki kirli yapılaşmanın yerine daha modern bir yaşam tarzına doğru insanlar geçsinler. Bir taraftan teröristler tehdit etmişler, insanlar da orada devletin çağrısına uyarak evlerini terk etmişler. Yeni evlerin verilmesini bekliyor. Bazı yerlerde çok hızlı davrandığımız için onların evini teslim edeceğiz. Bütün bunları yan yana koyduğumuzda 30 bin konut gibi bir rakam ortaya çıkıyor. Altyapılarını yapacağız, yollarını elden geçireceğiz. Zararların tazmini neredeyse 10 milyarı bulacak.

        "PKK'NIN BELİ KIRILDI"

        Bu bedeli karşılayacak gücümüz var. Oradaki insaların yarasını saracak merhametimiz de var. İnsanlar evlerinden olmuşlar aylarca dışarıdılar. Şimdi bize düşen devlet olarak orada yaraları sarmak.PKK'nn beli kırıldı. Büyük güç kaybettiler. Onların siyasi uzantıları şehir içindeler. İnsanların üzerine korku salmaya devam ediyorlar. Bizim orada önceliğimiz güvenlik ve huzurun sağlanması. Vatandaşın güvenliğinin sonuna kadar devam ettirilmesi.

        "ÇÖZÜM MÖZÜM OLMAYACAK"

        Oradaki kanaat önderlerini dinlediğimiz zaman aynen şunu söylediler, 'Devleti temsil ediyorsunuz. Biz de halkız, bizim çocuklarımızı kandırdılar. İşsizlikten kandırdılar, kimlik bunalımından kandırdılar ve karşıya geçtiler. Bizim çocuklarla adeta siz savaş ettiniz ve biz devletin yanında yer aldık. Bundan sonra bizim devlete sırtımızı yaslayıp güvende olduğumuzu bilme hakkımız var. Bir daha gitmeyeceksiniz değil mi' gibi sorular sordular. Evet biz oradan gitmeyeceğiz. Çözüm mözüm gibi laflardan da asla kimse bahsetmeyecek. Çünkü orada çözüm sürecinin muhatabı vatandaşlar. Bir iyileşme olacaksa bizim istişare edeceğimiz bu halkın temsilcileri. Onun dışında görüşme vs olmayacak. Bizim devlet olarak kalıcı olduğumuzu hissettirmek gerekiyor. Onların aklındaki, belki de endişe ile izledikleri devletten biraz farklı olarak yumuşak tarafımızı hisssettirmemiz icap ediyor. İnsanlarla oturup kalkıp beklentilerini karşılacayacak adımlar da atmak gerekiyor.

        "KARA PROPAGANDALARI BOŞA ÇIKACAK"

        Oradaki terör örgütü istiyor ki buradaki çirkinlik kalsın. Devlete karşı isyana kalsınlar ve buraya kimse gelmesin, hizmet etmesin istiyorlar. Biz bu düşündüklerimizi yaparsak onların kara propagandası boşa çıkmış olacak. Ama geçtiğimiz dönemde bu çatışmalı ortam başlamadan önce bu çukur kazdıkları yerde o kadar zulmetmişler ki insanlar kaçıp gitmişler.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ