Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Güvenlik Hüseyin Çapkın'a FETÖ üyeliğinden tutuklandı

        FETÖ'nün 'Mülkiye Yapılanması' soruşturması kapsamında gözaltına alınan eski İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın, FETÖ üyeliğinden tutuklandı.

        İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu tarafından yürütülen FETÖ'nün ‘Mülkiye Yapılanması' soruşturması kapsamında gözaltına alınan İstanbul eski Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın, Pendik Kaymakamı Osman Tunç ile Mülkiye Müfettişleri Gürkan Polat ve Yılmaz Kurt, FETÖ üyeliğinden tutuklanması istemiyle sevkedildiği nöbetçi Sulh Ceza Hakimliğince tutuklandı.

        SUÇLAMALARI KABUL ETMEDİ

        FETÖ üyeliğinden tutuklanan İstanbul eski Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın, Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliğindeki sorgusunda suçlamaları kabul etmedi.

        Çapkın sorgusunda, "Ben 30 yıl emniyet müdürlüğü yaptım. Devletime, milletime sadakat ve liyakat ile elimden gelen hizmeti ve gayreti en üst düzeyde göstererek çalıştım. Bu gayretlerim sonucunda ise görev sürem Sayın Cumhurbaşkanı tarafından bizzat uzatılarak vali yapıldım. Devletin hiyerarşik yapısında hiçbir kurumu, kuruluş veya şahsiyetle ilişki içerisinde bulunmadım, suçlamaları kabul etmiyorum" dedi.

        "BUNLARIN ÇALIŞMASI ‘KRİPTO' ŞEKLİNDEDİR"

        MİT Müşteşarı Hakan Fidan'ın ifadeye çağırılması, Şike operasyonu, 17-25 Aralık darbe teşebbüsü operasyonlarından önceden haberinin bulunmadığını, kendisine bilgi verilmediğini ileri süren Hüseyin Çapkın, "17-25 Aralık olaylarından benim haberim yoktu. 1,5 yıl öncesine varan teknik takipler ile bu kumpasların yapıldığı anlaşılmıştır. Bunların çalışma şekli ‘kripto' şeklindedir. Benim haberim olmaması da doğal ve nettir" diye kendisini savundu.

        "CEMAAT ‘SİYASET İLE YÜRÜYEN BİR YAPI' DİYE BİLİYORDUM"

        İfadesinde cemaatin kumpas kuracağını düşünemediğini belirten Çapkın, "Cemaat, siyaset ile yürüyen bir yapı diye ben biliyordum. Cemaatin böyle bir kumpasa doğru gidebileceğini düşünmemiştim. Tahşiye ile ilgili bilgim yoktu. Nazmi Ardıç veya bazı şube müdürleri zaman zaman ‘bizi alacaklar' şeklinde söylemlerde bulunuyordu. Ancak buna bir anlam veremiyordum." dedi.

        "HAKAN FİDAN'IN İFADEYE ÇAĞRILACAĞINI BİLMİYORDUM"

        Hüseyin Çapkın savunmasında; 7 Şubat MİT kriziyle ilgili ise, "7 Şubat 2012 MİT krizi olayında MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın ifadeye çağrılacağından hiçbir şekilde bilgi sahibi olmadım. Haberim olsa bu hususu Başbakana bildirirdim. Savcının iadeye çağırdığını ise medyadan öğrendim. 7 Şubat MİT krizinden sonra 8 Şubat istihbarat ve terör müdürü müdüriyet emrine alındı. Daha sonra merkezin takdiri ile Ankara'ya tayinleri çıktı" dedi.

        "17 ARALIK'I O SABAH ÖĞRENDİM"

        Hüseyin Çapkın, 17-25 Aralık soruşturmasını ise o sabah dönemin İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu'nun aramasıyla öğrendiğini belirterek, "Bunun üzerine Nazmi Ardıç'ı aradığımda konu bizim deyince, ‘nasıl olur bilgi vermezsiniz' diye kızdığımda, ‘arz edeceğim efendim' dedi. Neredesiniz diye sordum. ‘Aşağıdayız efendim' dedi. Ben de çabuk yukarı gel dedim. Kendilerini polisevinin bir odasına aldırdım. Yakup Saygılı ve Nazmi Ardıç özellikle belirtmek isterim ki ellerinde olaylar ile ilgili daha önceden hazırlamış oldukları 20-25 sayfalık bilgi notları ile karşıma geldiler. Bana nasıl haber vermeden böyle bir iş yaparsınız dediğimde savcının böyle istediğini ve bu yönde talimat verdiğini, yaptıklarının yasal olduğunu söylediler. Her iki şube müdürünü de yanımdan kovdum. 18 Aralık'ta konu ile ilgili olan şube müdürlerini görevden alarak yerlerine yeni müdür atadım. Daha sonra da 19 Aralık tarihinde benim tayinim çıktı." dedi.

        "ŞİKE OPERASYONUNUN BAŞLANGICINDAN HABERİM OLMADI"

        Şike operasyonundan da haberinin olmadığını ifade eden Hüseyin Çapkın, "Şike operasyonunun başlangıcı ve sefahatları ile ilgili bilgim olmadı. Ancak operasyon aşamasından önce savcıdan kararlar alındıktan sonra tarafıma sorumlu il müdür yardımcısı Mutlu Ekizoğlu bir bilgi notu getirdi. Aziz Yıldırım ismini görünce ‘bu konudan emin miyiz' diye sorduğumda, Mutlu Ekizoğlu ban ‘evet efendim, eminiz, tespitler var' dedi. Ben de ‘Türkiye gündeminde uzun süre kalır, ülke gündemini boşa meşgul etmeyelim' dedi. Sadece operasyonun hukuka uygun yönde yapılması talimatını verdim. "

        VALİ HÜSEYİN AVNİ MUTLU TUTUKLANMIŞTI

        FETÖ'nün 'Mülkiye Yapılanması' soruşturma kapsamında daha önce gözaltına alınan İstanbul eski Valisi Hüseyin Avni Mutlu'nun da aralarında bulunduğu 8 vali 1 vali yardımcısı 3 kaymakam olmak üzere 12 şüpheli 4 Ağustos'ta, FETÖ üyeliğinden tutuklanmıştı.

        DAHA ÖNCE TUTUKLANAN 12 ŞÜPHELİ

        Vali Hüseyin Avni Mutlu, Ahmet Aydın, Yusuf Yavaşcan, Necmettin Kalkan, Nurullah Çakır, Abdulkadir Demir, Fatih Şahin, İbrahim Özçimen, Vali yardımcısı Haluk Nadir, Kadıköy eski Kaymakamı Birol Kurubal, Sancaktepe eski Kaymakamı Feyzullah Özcan, Bağcılar eski Kaymakamı Erdal Çakır

        Veli SARIBOĞA / İSTANBUL

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ