Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Güvenlik Hulusi Akar’ın ‘Darbecileri gözaltına al’ emri verdiği savcı Binbaşı Kurtuluş Kaya TSK’dan atıldı

        Darbe girişimi öncesi MİT’ten gelen uyarı üzerine Genelkurmay Başkanı Orgeneral Akar’ın “Gözaltılar için hazırlık yapın” emrini verdiği isimlerden olanBinbaşı Kurtuluş Kaya,TSK’dan atılan askeri hâkim ve savcılar arasında yer aldı.

        FETÖ’cü cuntanın darbe girişimi soruşturmasında verilen ifadelere göre MİT Müsteşarı Hakan Fidan, 15 Temmuz öğleden sonra Karargâh’a giderek Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar’a, “Hareketlilik var” uyarısında bulundu.

        Orgeneral Akar, dönemin Genelkurmay Adli Müşaviri Tuğgeneral Hayrettin Kaldırımcı ile Askeri Savcı Binbaşı Kurtuluş Kaya’ya geniş çaplı gözaltı işlemi için hazırlık yapmaları yönünde emir verdi.

        Darbecilerin hazırladığı görevlendirme listesi ortaya çıktığında Kaya’nın, “Sıkıyönetim Mahkemesi Başkanı” olarak görevlendirilmesinin planlandığı ortaya çıktı.

        16 Temmuz’daki ifadesinde “Darbeci değilim” diyen Kaya daha sonra firar etti. Tuğgeneral Kaldırımcı, 27 Temmuz’da yayımlanan ilk kanun hükmünde kararnameyle TSK’dan atılmıştı. Binbaşı Kaya’nın ismi ise Resmi Gazete’de dün yayımlanan 76 kişilik listede yer aldı.

        KOMİSYONDAN FETÖ TESPİTLERİ

        FETÖ gerekçesiyle TSK’dan atılacak askeri hâkim ve savcıların belirlenmesi için Milli Savunma Bakanlığı’nda komisyon oluşturulmuştu. Listede ismi olan 76 kişi meslekten atıldı.

        Kararın gerekçesindeki tespitlerden bazıları şöyle:

        * Genellikle gelir düzeyi düşük ailelerin çocukları, TSK’da gelecek vaat edilerek, beyinleri yıkandı. Örgütsel bağları pekiştirildi.

        * Bazı askeri hâkimler, eylemleriyle FETÖ’nün TSK’nın en hayati damarlarına sızmasını sağladı.

        * Hukuk dışı soruşturma emirleri ve kovuşturmalarla, FETÖ’nün kendisine engel olarak gördüğü TSK personelinin atama, terfi ve görevlendirmeleri engellendi.

        * Emniyet ve adli yargıdaki FETÖ mensuplarıyla uyum içinde çalışan askeri hâkimler FETÖ’cü olmayan TSK mensuplarının kumpas davalarında mahkûmiyet kararına yol açtı.

        * 2009-2014 dönemine sivil kaynaktan temin edilen 208 askeri hâkim açısından yeni değerlendirme yapılması gerekir.

        MURAT GÜRGEN / GAZETE HABERTÜRK

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ