Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem İstanbul Kurban pazarlarında en çok büyükbaş tercih ediliyor

        Kurban bayramına sayılı günler kaldı. İstanbulluyu da kurban telaşı sardı. Biz de satışlara, fiyatlara ve İstanbullunun tercihine ayna tutmak için kurban satış ve kesim merkezlerini gezdik; İstanbulluların uğrak yerleri olan Sultangazi, Pendik ve Sancaktepe’nin pazarlarında nabız tuttuk.

        Büyükbaş mı küçükbaş mı derken çadırlar kurulalı henüz beş gün olmasına rağmen pazarlarda İstanbullu en çok tosun tercih etmiş. Nedenini ise satıcılar işte şöyle anlatıyor, “Dişi kurban gebe olma riskinden dolayı çok tercih edilmiyor. Bir de tosunun eti sıkı ve oldukça lezzetli. Bu nedenle bu yıl en çok tosun satıyoruz. Önceki yıllara göre tablo çok değişmedi.”

        PENDİK’TE SATICI DERTLİ

        3 bin 400 büyükbaş ve 1000 kadar da küçükbaş hayvanın bulunduğu Pendik kurban pazarında gözle görülür bir tenhalık var ve satıcılar da bu durumdan dert yanıyor. Kilosu 18 lira ila 20 lira arasında olan kurbanlık fiyatlarının bu yıl geçen yıla göre artmış olduğunu ve bunun da vatandaşa fazla geldiğini söyleyen satıcılar, “Maliyetimiz yüksek. Yem 65-70 lira. Çadır kirası desen 5 bin lira. Kurulumu giderleri derken 7 bin 500’ü buluyor. Nakliyeye 15 bin gidiyor. Biz bu maliyeti nereden çıkaralım? Taban fiyatlar da yüksek zaten. Pazarlık payı bırakıyoruz ama beklenen kadar da düşemiyoruz” diyor. “Geçen yıl bayrama 5 gün kala tüm hayvanlar bitmişti” diyen Pendik’teki satıcılar bu yıl doğru düzgün siftah yapamadıklarını satışların kötü gittiğini ama bayrama doğru hareketlenme umduklarını söylüyor.

        900 KG 14 BİN LİRA

        Pazarda 900 kilo gelen tosun 14 bin liraya satılıyor ama bu rakama pek de alıcı bulabildiği söylenemez. Satıcılar 13 bin liraya kadar pazarlık yapabileceklerini söylüyorlar.

        YÜZDE 25’İ SATILDI

        Sancaktepe Pendik’e nazaran satıcıların memnun olduğu pazarlardan, burada bulunan 5 bin hayvanın yüzde 25’i satılmış durumda. Pazarın 1 ton 200 kilogram ile tüm dikkatleri üzerine çeken şampiyonu tosun ise 17 bin 500 liraya alıcı bulmuş.

        ‘SON GÜNÜ BEKLEMESİNLER’

        Sultangazi’deki Türkiye’nin en büyük kurban pazarını gezerken duyduğumuz en sık cümle, “Son güne bırakmayın, bu yıl hayvan az. Fiyat son gün düşmez aksine çıkar” oldu. Erzurum’dan 60 hayvanıyla gelip 20’sini satan Emrah Gültekin, “Ahırlarda da hayvanların yüzde 70’i tükendi. Hayvancılık zaten bitti. Hayvan da yok. Geçen yıl Erzurum’dan 300 TIR çıkardıysak bu yıl 100 TIR çıkardık. Köylerde de hayvan yok artık. Son güne kalan pişman olur” diyor. Samsun’dan getirdiği 25 hayvanın 20’sini satan Dilaver İpek ise, “Burada 8 bin lira kira veriyoruz. Yem 75 lira. Her şey daha pahalı. Taban fiyat da yüksek. Maliyet fazla o yüzden son gün fiyatın düşeceğini beklemesin kimse” diye konuşuyor.

        ELİNİZİ ÇABUK TUTUN

        Bildiğiniz üzere kurban satış alanlarında aynı zamanda kesim merkezleri de bulunuyor ve kurbanını alan vatandaşlar usulüne uygun steril koşullarda kurbanlarını kestirebiliyor. Kurbanlığın kesiminden sonra 4’e bölünerek teslimi 300 liraya mal oluyor. Kurbanı kemiklerinden ayrılmış her yönüyle temizlenmiş şekilde istiyorsanız da 470 lira ödüyorsunuz. Ama elinizi çabuk tutmanız gerek çünkü kesim için size verilen sıra numarasına göre hareket etmelisiniz. Kesim merkezinin yanındaki gişe bölümünden fişinizi alarak size verilen saatte kurbanınızı kestirebiliyorsunuz. Kurbanını kendi kesmek isteyen vatandaşlar ise, yine Pendik’te kurban pazarının yanında vatandaşlar için ayrılan arazide kesimlerini yapabilecekler.

        STRES ZAYIFLATTI

        TuranErdal, Ordu Mesudiye’den 1 ton 200 kilogram olarak getirdiği tosunun yerine sığmayıp strese girdiğinden kilo verdiğini ve 910 kiloya kadar düştüğünü söylüyor. Erdal, “3 sene yaylada el bebek gül bebek baktık. 3.5 metre boyu var. Pendik’in en büyüğü. Pazarın şampiyonu. 13 bin verdiler vermedim ama artık gelene vereceğim. En son kalınca kasaplar geliyor. Kimse kurbanlığını son güne bırakmasın” diyor.

        NAGİHAN ALAN - GAZETE HABERTÜRK

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ